Trafik Sitesi

Araç Plakalarını Uygun Durumda Bulundurmamanın Cezası Nedir ?

Araç Plakalarını Uygun Durumda Bulundurmamanın Cezası Nedir ?

23. madde nedir ? Ön plakaları takmak zorunlu mu ? Plakaları takmamanın cezası nedir ? Ön yada arka plakasız gezmek yasak mı ? İşte tüm bu sorularınızın cevabı.

Ön plakaları takmak zorunlu mu ?

Evet. Aracın ön yada arka plakalarından birinin bile uygun durumda olmaması, cezai işlem uygulanmasını gerektirir.

23. madde nedir ?

Tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakaları araç üzerinde ve uygun durumda bulundurmadan trafiğe çıkmak.

Ön yada arka plakalardan birinin yada ikisinin birden olmamasının cezası nedir ?

” 2918 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi gereğince, araç tescil belgesi ve/veya motorlu araç trafik belgesi araç üzerinde bulunmayan ve tescil kayıtlarından gerekli bilgileri tespit edilemeyen araçlar ile tescil plakası üzerinde ve uygun durumda bulunmayan araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilir. ” denilmektedir.

31.10.2016 tarihinde getirilen bir düzenleme, araç plakalarını uygun durumda bulundurmayan sürücülere, aşağıdaki şekilde işlem yapılmaktadır.

23/2A : Araç tescil belgesini araçta bulundurmamanın cezası 108 TL’dir.
23/2B : Araç plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takmanın cezası 108 TL’dir. Plaka uygun yere takılana kadar araç trafikten men edilir. ( Plakaların ön cama konulması, plakaların küçültülerek tamponun sağına yada soluna takılması gibi )

 


23/5A : Başka bir araca ait bir plakayı takmak veya kullanmanın cezası 5.942 TL’dir ve araçlar trafikten men edilir. Ayrıca bu kişiler Türk Ceza Kanunun 204. maddesine istinaden cezalandırılırlar.
23/5B : Araca sahte plaka takmak veya kullanmanın cezası 5.942 TL’dir ve araçlar trafikten men edilir. Ayrıca bu kişiler Türk Ceza Kanunun 204. maddesine istinaden cezalandırılırlar.
23/4 : Tescili yapılan bir aracı plakasız kullanmanın cezası 2018 TL’dir. Plakalar uygun yere takılana kadar araç trafikten men edilir. ( Motorsiklet, yarı römork, römork gibi araçların tek plakaları, diğer araçların iki plakasının da araç üzerinde uygun durumda bulunmaması )

 


23/3-A1 : Yönetmelikte belirtilen nitelik yada ölçülere aykırı plaka takmanın cezası 488 TL’dir. Bu araçlara plakalarını uygun getirmeleri için 7 gün izin verilir. ( APP ismi verilen plakalar, cam kaplama plakalar gibi )
23/3-A2 : Bir önceki maddede verilen 7 günün sonunda, yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere uygun plaka takmamanın cezası 1002 TL’dir ve araçlar, tescil plakaları uygun duruma getirilene kadar trafikten men edilir.

 

 

23/3B1 : Tescil edilmiş araca, yönetmelikte öngörülen sayıda plaka takmamanın cezası 488 TL’dir. Plakaların uygun duruma getirilmesi için 7 gün izin verilir. ( İki plaka bulunan araçlarda, plakalardan birini takmamak )
23/3B2 : Verilen bu 7 günlük süre sonunda tescilli araca, yönetmelikle öngörülen sayıda tescil plakası takmamanın cezası 1002 TL’dir ve araçlar trafikten men edilir.
23/3-C1 : Farklı okunması veya okunmamasını sağlayacak şekilde araç plakalarında değişiklik yapmanın cezası 488 TL’dir. Araç plakalarının uygun duruma getirilmesi için 7 gün izin verilir. ( Plakaların boyalarının sökülmesi, 0 rakamının orta yerine vida monte edilerek 8 gibi okunması gibi )
23/3-C2 : Araç plakalarında değişiklik yaptığı için 7 gün izin verilenler, bu süre sonunda plakalarını uygun duruma getirmezlerse, 1002 TL para cezası uygulanır ve araç trafikten men edilir.

 

Bu makale içerisinde cevap bulabileceğiniz sorular

– App plakaların cezası ya da app plaka takmanın cezası
– Sahte plakaların cezası ya da sahte plaka takmanın cezası
– Tek plaka takılı olmamasının cezası
– Motorsiklet plakasının olmamasının cezası

twitter follower kaufen

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Ramazan Çavuş dedi ki:

    23/3b1 427 lira cezasi

  2. Adem gencer dedi ki:

    Ben adem ge… oglum ahmet ge… adina kayitli 06 ….. toyoto marka arabaya biniyom lakin her hangi bir eksigim yok ama aracin plakasini mahalledeki tanimadigim p…. yada cocuklar plakanin aslini degistrip 06 yerine 08 yapmislar ben bunun farkina varamadim bundan dolayi ceza yazdilar magdurum cezamin iptalini rica ediyorum saygilarimla.tel no 0536 ….

    1. cem dedi ki:

      Merhaba Adem bey. Öncelikle bizim resmi kurumlarla bir bağımız yoktur. Tamamen sizlere bilgi vermek için yayın yapıyoruz. Bu yüzden verdiğiniz özel bilgileri sildik. İtirazınızı bulunduğunuz il ya da ilçenin sulh ceza hakimliğine yapmanız gerekiyor. Fakat sürücü ve araç sahibi olarak, aracınızı çalıştırmadan önce kontrol etmeniz gerekiyor. Bu yüzden itirazınızın kabul edilme ihtimali zor görünüyor. Geçmiş olsun.

      1. Ali dedi ki:

        Cem Bey yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Bugün bana 23-3B1 den ceza geldi yani tek plakadan. Durumu özetleyim petrolde tamponu çarptım plakalik kırıldı bende plakayı arabaya koydum. Yolda trafik ekibi arkadan bakmış ceza yazmış. Beni durdurması gerekmezmiydi. Veya 232B den 108 lira yazması gerekmezmiydi bana 412 lira yazilmis

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu