Trafik Sitesi

Gerektiğinde Uzun Farları Yakmamanın ve Gerekmediğinde Yakmanın Cezası Ne Kadar?

Gerektiğinde Uzun Farları Yakmamanın ve Gerekmediğinde Yakmanın Cezası Ne Kadar?

Gerektiğinde Uzun Farları Yakmamanın ve Gerekmediğinde Yakmanın Cezası Ne Kadar?

Araçlarımızda bulunan aydınlatma sistemlerinin uzağı ve yakını gösteren çeşitleri bulunmaktadır. uzun far ve kısa far ile seyahat etmenin de belli kuralları vardır. Gerektiği hallerde uzun farların yakılması da bir zorunluluktur. Uzun far ne zaman yakılmalıdır? Gerektiğinde uzun far yakmamanın cezası var mı? Sürekli uzun far ile araç sürebilir mi? Gereksiz uzun far yakmanın cezası ne kadar?

Uzağı gösteren ışıkları, uzun farları, uzunları ne zaman yakmak gerekir?

Uzunları, geceleri aydınlatması yetersiz tünellere girerken ve bunun gibi aydınlatmasının yetersiz olduğu anlaşılan her türlü alanlarda, karşıdan bir araç gelmediği ve önünüzde seyreden bir araç bulunmadığı sürece yakmanız gerekir. Eğer bu gerekliliğe uymadığınız tespit edilirse, hakkınızda ceza tutanağı tutulur.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 64/1-a-1 sayılı maddesine göre, yerleşim birimleri dışındaki karayollarında geceleri seyrederken, yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde, karşılaşmalar ve öndeki aracı izleme halleri dışında, uzağı gösteren ışıkları yakmayan sürücülere, 2018 yılı için belirlenen tutarlar dahilinde, 108 TL idari para cezası verilir.

Bu ihlal nedeni ile verilen idari para cezası, 15 gün içerisinde, % 25 indirimle 81TL olarak ödenebilir. Ayrıca, sürücülerin ehliyetlerine de 64/1-a-1 sayılı madde uyarınca 20 ceza puanı işlenir.

Öndeki Aracı Geçerken Uzunları Yakmanın Cezası Ne Kadar?

Trafikte seyir halinde iken pek çoğumuzun karşılaştığı veya belki de maruz bıraktığı büyük bir gaflettir, yakın mesafede başka araç varken uzunların yakılması. Gece sürüşleri başka araç yokken bile kimi tehlikeleri barındırıyor olmasına rağmen, bazen kasıtsız bazen de bilinci ve umarsız bir tavırla uzağı gösteren ışıkların gerekmediği hale yakılması ile karşılaşıyoruz. Diğer sürücünün görüşünü etkileyen, belki de kaza yapmasına dahi sebep olabilecek bu durum karşısında mutlaka duyarlı olunmalıdır.

Gerekmediği halde, önde araç varken uzunları yakmak bir ihlaldir. Aynı zamanda, takip, sollama, karşılaşma hallerinde de yakını gösteren ışıkları açmak gerekir. Bir aracı takip ederken, bir aracı geçerken mutlaka yakını gösteren ışıklarınız, yani kısalarınız açık olmalıdır.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 64/1-a-2 sayılı maddesi uyarınca, geceleri, yerleşim birimleri dışında ve içinde karayollarındaki karşılaşmalarda, bir aracı takip ederken, bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar, gündüzleri ise görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda yakını gösteren ışıklarını yakmayan sürücülere, 235 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

235 TL olan idari para cezanızı, 15 gün içerisinde ödemeniz halinde, ceza tutarı % 25 indirimle 176,25 TL’ye düşer.

Ayrıca, sürücülerin ehliyetlerine de bu ihlal sonucu 20 ceza puanı işlenir.

Bu konu ile ilgili bir diğer ceza maddesi de 64/1-b-4’tür.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 64/1-b- 4 sayılı maddesine göre, öndeki aracı geçerken, uyarı için çok kısa süre dışında uzağı gösteren ışıkları yakan sürücülere 108 TL idari para cezası verilir. Bu ceza, 15 gün içerisinde, % 25 indirimle 81 TL olarak ödenebilir.

Ayrıca, sürücülerin ehliyetlerine 15 ceza puanı işlenir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. berkan dedi ki:

    merhabalar farları yakmayı unuttum ışıkları geçtikten sonra açtım ceza yer miyimr

    1. Onur Yılmaz dedi ki:

      Ceza geldimi size aynı olay bugün başıma geldi

      1. Gerek dedi ki:

        Millet uzunlar açık geziyo ceza yemiyo. Sizin sorduğunuza bak.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu