Kışın Nasıl Araba Kullanılır?
Kışın Nasıl Araba Kullanılır?
Kar yola düşmeden, yollar buzlanmadan, patinaj yapan diğer araçları görmeden ne yazık ki kış şartları için önlem almayı çoğumuz düşünmeyiz. Aslında kış şartlarına aracınızı çok önceden hazırlamanız gerekir. Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılır? makalemizi okuyarak bu konuda da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu yazımızda size kış şartlarında araç kullanmanın püf noktalarından bahsedeceğiz. Karda ve buzda nasıl araç kullanılır? Araçlar neden kayar? Araç kayarsa ne yapılmalı? Çetin kış şartlarında sizi rahatlatacak tüm bilgiler yazımızda.
Karda ve Buzda Araç Nasıl Kullanılmalı?
Karlı ve buzlu zeminde yol alacaksanız aracınızı daha yumuşak kullanmanız gerektiğini mutlaka aklınızda bulundurun. Gaza asla sonuna kadar yüklenmeyin, hafif gaz vererek aracınızı kullanın. Aracınızın vites geçişlerini yapmak için devir saatinin sona gelmesini beklemeyin ve vites geçişlerini düşük devirlerde yapın. Frene basmanız gerektiğinde, kuru zeminde frene bastığınız zamandan daha erken bir zamanda ve daha yumuşak bir şekilde frene basın.
Araç Neden Kayar?
Aracınızı karda ve buzda sık sık kaydırıyorsanız en temel hatanız, direksiyonu çevirme şeklinizdir. Direksiyonun ani hareketlerle, fazla ve sert bir şekilde çevrilmesi aracınızın kaymasına neden olacaktır. Aracınız kaymaya başladığında ise ilk yapmanız gereken aracınızın doğrultusunu düz bir şekilde sabit tutmaktır. Aracınız kaymaya devam ediyorsa ve aracınızda ABS yoksa frene kesinlikle basmayın ve aracınızı hafif direksiyon hareketleri ile yönlendirmeye çalışın. ABS bulunan araçlarda, frene hafif şekilde basılırken direksiyon hafif bir şekilde çevrilerek manevra yapılmalıdır.
Buzlu Yolda Nasıl Hareket Edilmeli?
Buzlu ya da buzlu olması kuvvetle muhtemel yollarda hız mutlaka düşürülmelidir. Tüm manevralar, gaz ve frene basmak gibi hareketler çok daha yumuşak ve sakin bir şekilde yapılmalıdır. Debriyaj, fren ve gaza birden basılmamalı ya da bu pedallar birden bırakılmamalıdır.
Gizli Buzlanma Nedir ve Nasıl Anlaşılır?
Su aniden donarsa gizli buzlanma oluşur. Gizli buzlanmayı fark etmek gerçekten zordur. Köprü, viyadük, yüksek rakımlı yollar, rüzgarlı alanlar, vadi ve yamaç içleri ile güneş almayan noktalarda gizli buzlanma riski hayli yüksektir. Gizli buzlanmanın olduğu çoğu yerde uyarı tabelaları da bulunur. Bu tarz yerlerden geçerken azami dikkat gösterilmelidir.
Yokuş Yukarı ve Yokuş Aşağı Karlı ve Buzlu Zeminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Buzlu bir yokuş çıkacaksanız yokuşa gelmeden aracınız hızını almış olmalıdır. Yokuş çıkma esnasında ise yüksek viteste, düşük devirde hareket edilmeli. Bunun nedeni ise aracınızın yüksek viteste torkunun daha düşük olmasıdır. Böylelikle patinaj engellenmiş olur.
Yokuş aşağı iniyorsanız ve yol çok buzlu ise biraz daha fazla dikkatli olmalısınız. Aracınızı hızlandırmamaya özen gösterin. Frene çok hafif bir şekilde basabilir, el frenini bir veya iki kademe olacak şekilde, arka tekerlerinizi kilitlemeden çekebilirsiniz. Buna rağmen aracınızın arka kısmı kaymaya başlarsa tüm frenleri bırakın ve direksiyonu arabanın arka kısmının kaydığı yöne çevirerek kontra yapın.
Kara Saplanan Araç Nasıl Çıkarılır?
Kara saplanan araç, gaza yüklenilerek kesinlikle yerinden çıkarılamaz. O anda, gaza hafifçe basarak, patinaj yapmadan geri çıkmalısınız. Aracın oturabileceği yükseklikte kar birikintilerine ise kesinlikle girmemelisiniz. Karda saplama halinde bir ya da birkaç lastiğiniz patinaj yapıyorsa araç paspaslarından destek alabilirsiniz. Araç paspaslarınızı lastiklerin altına koyarak hareket etmeye çalışın. Patinaj yapan lastiğin altındaki kar temizlenmeli, lastiğin zemine tutunmasına yardımcı olunmalıdır. Kara saplandığınız anda, gazdan ayağınızı çekerek bir üst vitese geçmelisiniz. Bazı durumlarda patinaj yapmak zorunda da kalabilirsiniz. Aracınızın patinaj yaparak lastiğinin zemine teması mümkünse bir miktar patinaj yapılabilir.
Zincir Takılan Araç Nasıl Kullanılır?
Zincir takılmış lastiklerle aracınızı saatte 50 (elli) kilometreden daha hızlı kullanmamalısınız. Zincirler sadece karlı ve buzlu yollar içindir. Kuru zeminde aracınızı zincir takılmış lastiklerle kullanmayın. Kuru zeminde zincir kullanmak, aracınıza zarar vermenize neden olabilir.
Kışın Araç Kullanmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
- Kış şartlarında araç kullanmak için en önemli gereklilik, kış lastiğidir. Kış lastiğinizi, hava sıcaklıkları +7 derecenin altına düşer düşmez taktırın. Aracınızın altında kış lastiği olmadan, karlı ve buzlu yollarda asla araç kullanmayın.
- Lastiklerinizin hava basıncı olması gerekenden %10 daha fazla olmalıdır.
- Aracınızda mutlaka zincir ve takoz bulunmalıdır. Aracınızın kayacağınızı düşündüğünüz yollarda mutlaka zincirinizi takın.
- Buz kazıyıcı, buğu çözücü, çekme halatı, antifrizli cam suyu aracınızın bagajında hazır olmalı.
- Özellikle uzun yola çıkmadan evvel aracınızın rot ve balans ayarları mutlaka yapılmış olmalı.
- Akünüzün bakımını, gerekiyorsa değişimini yaptırmayı ihmal etmeyin.