Trafik Sitesi

Motosiklet Ehliyeti Nedir, Nasıl Alınır?

Motosiklet Ehliyeti Nedir, Nasıl Alınır?

Motosiklet Ehliyeti Nedir, Nasıl Alınır?

Motosiklet, karayollarında bulunan iki, üç ve dört tekerlekli motorlu araçlara verilen isimdir. Bu araçları kullanabilmek için sürücü kurslarından alınmış olan sürücü belgesine ihtiyaç vardır. Motosiklet kullanmak için ilk kez ehliyet alabilir ya da almış olduğunuz ehliyet sınıfını büyütebilirsiniz. Sizlere motosiklet ehliyeti nasıl alınabileceği, sınıflarının neler olduğu ve hangi sınavlara tabi olunduğu hakkında detaylı bilgi verelim;

Motosiklet ehliyeti sınıfları nelerdir?

Motosiklet ehliyeti sınıfları, motosikletlerin tekerlek sayısına ve silindir hacmine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Buna göre ehliyet sınıfa 5’e ayrılır. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz;

  1. M sınıfı motosiklet ehliyeti; motorlu bisiklet olarak bilinene ve iki, üç veya dört tekerlekli olan moped kullanıcılarına verilen ehliyet sınıfıdır.
  2. A1 sınıfı motosiklet ehliyeti; iki ya da üç tekerlekli olan ve silindir hacmi 125 santimetreküpe kadar olan, sepetli ve sepetsiz motosiklet sürücüleri için verilen ehliyet sınıfıdır.
  3. A2 sınıfı motosiklet ehliyeti; motor gücü 35 kilovata kadar olan iki tekerlekli motorlar ya da motor gücü 15 kilovatı geçemeyen üç tekerlek sepetli ya da sepetsiz olan motorlar için verilen ehliyet sınıfıdır.
  4. A sınıfı motosiklet ehliyeti; motor gücü 15 kilovatın üzerinde olan üç tekerlekli motorlar ya da motor gücü 35 kilovatı aşan sepetli ya da sepetsiz olan iki tekerlekli motosikletler için verilen ehliyet sınıfıdır.
  5. B1 sınıfı motosiklet ehliyeti; motor gücü 15 kilovatı geçmeyen, ağırlığı 400 kg olan ya da yük taşımacılığı için kullanılacaksa ağırlığı 550 kg’ı aşmayan dört tekerlekli motosiklet kullanıcıları için ya da elektrikli araç kullanıcıları için verilen ehliyet sınıfıdır.

Bu ehliyetlerin alınabilmesi için bit sürücü kursuna gidilmeli, gerekli evraklar tamamlanmalı ve gerekli olan sınavlardan başarı ile geçilmelidir. Sizlere bu detayları da açıklayalım.

Motosiklet ehliyeti almak için hangi şartlar gerekir;

Motosiklet ehliyeti alabilmek için bazı şartların sağlanmış olması gerekir. Bu şartlar ehliyet sınıflarına göre farklılık gösterir.

  • A1, B1 ve M sınıfı motosiklet ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının en az 16 yalını doldurmuş olması gerekir.
  • A sınıfı motosiklet ehliyetini alabilmek için sürücü adaylarının en az 24 yaşını doldurmuş olması ya da en az 2 yıllık A2 sınıfı ehliyetinin bulunması gerekir.
  • A2 sınıfı motosiklet ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının en az 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • Motosiklet ehliyeti almak isteyen tüm sürücü adaylarının en az ilkokul mezunu olması gerekir.

Motosiklet ehliyet almak için hangi evraklar ile başvuru yapılır?

İlk kez motosiklet ehliyeti almak isteyen ya da mevcut ehliyetini yükseltmek isteyen sürücü adaylarının MEB’e bağlı olan özle sürücü kurslarından eğitim almış olması gerekir. Bu eğitimlerin alınabilmesi için de aşağıdaki evrakların eksiksiz olarak teslim edilmiş olması şartı aranır.

  • Avukatlık kartı, pasaport ya da nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Aslıyla birlikte olmak üzere öğrenim belgesi ya da mezuniyet diploması
  • Adli sicil kaydı
  • Pratisyen hekim, uzman hekim ya da aile hekimi tarafından verilecek olan sağlık kurulu raporu
  • Mevcut olan sürücü belgesinin fotokopisi
  • Son altı ay içinde çekilmiş olan 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
  • Sınav ücretinin ödendiğine dair makbuz
  • 18 yaşını doldurmamış olan sürücü adaylarının veli yada vasilerinden alınan muvafakat name belgesi

Motosiklet ehliyeti almak için verilen eğitimler nelerdir?

Bütün motosiklet sınıfları için ilk defa sürücü belgesi almak isteyen sürücü adaylarına trafik bilgisi, araç bilgisi ve ilk yardım dersleri teorik olarak verilmektedir. Uygulamalı olarak verilen eğitimler ise direksiyon eğitimleridir. Var olan ehliyetini yükseltmek isteyen kişiler yad a başka bir ehliyeti olan ancak motosiklet ehliyeti de almak isteyen kişiler yalnızca direksiyon eğitiminden ve sınavından sorumlu olacaktır.

Teorik olan ders eğitimler, MEB tarafından belirlenmiş olan ders saati süreleri boyunca verilmek zorundadır. Sürücü adaylarının bu derslere katılması zorunludur. Direksiyon eğitimleri ise sürücü kuşlarının kendi parkurlarında, otomatik ya da manuel vitesli olan motosikletler ile verilir. Direksiyon eğitimleri, sürücü adaylarının sıvana gireceği parkurda verilir. Sürücü adaylarının direksiyon derslerine de katılması zorunludur.

Motosiklet ehliyeti için sınavlar ne zaman ve nasıl yapılır?

Motosiklet ehliyetinin kurs tarihleri ve bu kursların bitiminde yapılacak ehliyet sınavı tarihleri, MEB tarafından belirlenir. Belirlenen sınav tarihinde sürücü adayları hem yazılı hem de direksiyon sınavına tabi tutulur. Bu sınavlardan geçer not alan sürücü adayları, ehliyetini almaya hak kazanır.

  • Teorik sınavlar nasıl yapılır?

Teorik sınav, sürücü kurslarının vermiş olduğu teorik eğitimleri alan sürücü adaylarına, belirlenmiş olan tarihlerde yapılan yazılı sınavdır. Bu sınav, e-sınav olarak bilgisayar ortamında da yapılabilir. Her ders için toplam 50 soru bulunmaktadır. 100 puan üzerinden yapılan bu sınavda adayların başarılı olması için en az 70 puan almış olması gerekir. İlk yadım dersi için 12 adet, araç bilgisi için 9 adet, trafik bilgisi için 23 adet ve trafik kuralları için 6 adet soru bulunmaktadır. Bu sınavlarda yanlışlar doğruları götürmez ve her soru 2 puan olarak kabul edilir. Bu nedenle adayların boş bıraktıkları sorulara mutlaka cevap vermesi tavsiye edilir.

  • Direksiyon sınavı nasıl yapılır?

Motosiklet ehliyeti almak isteyen adayların, teorik sınavları tamamladıktan sonra girecekleri uygulamalı sınavdır. Bu sıvan, iki aşamalı olarak uygulanmaktadır. Sınavın il aşaması özel parkurda yapılır ikinci aşaması ise trafik akışının olduğu bir bölgede yapılır. Özel parkurda yapılan sınavda adayların, sınav yönetmeliği ile belirlenmiş olan özle hareketleri yapmaları ve engelleri aşmaları beklenir.

Direksiyon sınavı toplam süre olarak 35 dakikada yapılır. Özel parkur etabı 5 dakika sürer ve bu etabı başarılı şekilde tamamlayan adaylar, 30 dakika boyunca trafik akşının olduğu bölgede motosiklet kullanır. Bu etabı da beklene ve istenen kriterler ile tamamlayan adaylar, ehliyetini almaya hak kazanacaktır.

Direksiyon sınavı da tamamlandıktan sonra sınav sonuçları, aynı gün içinde ya da bir sonraki gün içinde açıklanır. Sınavı başarı ile geçen adaylar bir kaç hafta bekledikten sonra, gerekli harçları yatırarak ehliyetlerini alabilirler.

Motosiklet ehliyeti fiyatları ne kadardır?

Geçmiş dönemlerde her sürücü kursu için farklı fiyat tarifesi geçerliydi. Ancak devlet, bu konuda düzenleme yapmış ve kurslarda alınacak dersler, ehliyet harçları ve sınav ücretleri için tek fiyat tarifesi uygulamaya başlamıştır. 2018 yılı için motosiklet ehliyeti almak isteyen kişilerin ödeyecekleri ücretle şu şekildeydi;

A1 Sınıfı ehliyet için 1050 TL, A2 sınıfı ehliyet için 1280 TL, A sınıfı ehliyet için 1600 TL

Bütün motor sınıfları için ödenecek olan harç ücretleri; 175,40 TL

A1, A2 ve A sınıfı ehliyetlerin teorik ve direksiyon sınavları için ödenecek olan harç ücretleri; teorik sınav için 75 TL, direksiyon sınavı için 100 TL şeklindedir.

2019 fiyatları ise henüz açıklanmamıştır. Ocak ayında yeni ve zamlı fiyatların açıklanması beklenmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu