Trafik Sitesi

Başka Bir Aracı Çekmenin Cezası Var mı?

Başka Bir Aracı Çekmenin Cezası Var mı?

Başka Bir Aracı Çekmenin Cezası Var mı?

Araçların ne zaman nerede arızalanacağı belli olmaz. Fabrikasyon hataları, kullanıcı hataları ya da ufak çaplı hatalar ve bazen de bakımsızlık nedeni ile araçlarımız arızalanabilir.

Araçların arızalanması halinde en yakın tamir merkezine araçlarımızı çoğu zaman başka bir araçla çekerek götürme yoluna başvuruyoruz. Normal şartlarda çekicilerle gerçekleştirilmesi gereken bu işlemi kimi zaman ivedilikle halletmek için ve imkansızlıklar nedeni ile yaparken kimi zaman da keyfe keder gerçekleştirebiliyoruz.

Peki aracımızı başka bir araçla çekmek yasak mı?

Az evvel değindiğimiz gibi bu işin doğru olanı aracımızı çekici marifetiyle taşımak. Eğer durum buna müsait değilse bazı şartlar altında aracımızı başka bir araçla çekerek en yakın tamir merkezine götürebiliriz.

Araçları çekerken uymamız gereken kurallar ve sağlamamız gereken şartlar ise Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirlenmiştir.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 133 sayılı maddesine birlikte göz atalım.

Bu maddeye istinaden:

  • Herhangi bir nedenle çekilerek götürülmesi gereken araçlar, kurtarıcı olarak adlandırılan “Özel Amaçlı Taşıt”larla çekilir.
  • Ancak, bir arızadan dolayı sürülemeyen veya ışık ve fren donanımları bozulan araçlar, diğer bir araç ile en yakın bakım ve onarım yerine kadar, aşağıdaki şartlara uyulmak kaydıyla çekilebilirler.

Bahsedilen şartlar, çekilen ve çeken araçlar için ayrı ayrı belirlenmiştir.

a) Çekilen aracın;

1) Ağırlığının, çeken aracın taşıma sınırından fazla olmaması gerekir. Yani çekilmesi gereken araç 1 ton ve çekecek olan aracın taşıma sınırı 500 kg ise çekme işlemini yapamazsınız.

2) Sürücünün yönetiminde bulunması gerekir. Çekilen araç sürücünün kontrolü altında değilse çekme işlemini gerçekleştiremezsiniz.

3) Işık donanımı bozuksa arkasına gündüz kırmızı yansıtıcı veya 20×20 ebadında kırmızı bez, gece ise kırmızı ışık veya kırmızı yansıtıcı konulması gerekir. Arkanızdan gelen araçlar, eğer 4’lü sinyalleriniz ve diğer ışık aksamınız çalışmıyorsa, bir şekilde sizin çekilerek götürüldüğünüzden haberdar olmalıdır.

b) Her iki aracın boş olması ve gerekli ise sürücüsünden başka birer hizmetli dışında yolcu bulunmaması gerekir. Çeken ve çekilen araçta sürücü haricinde yolcu alınamaz.

c) Her iki araç için;

1) Bağlantı yerinden çıkmayacak, kopmayacak şekilde çelik çubuk, çelik halat veya zincirle birbirine bağlanmış olması gerekir. İki aracı birbirine bağlayacak olan aksamın bu işe uygun ve güvenli olması gerekir.

2) Birbirine bağlanan iki araç arasındaki açıklığın 5 metreyi geçmemesi gerekir.

3) Açıklık iki buçuk metreden fazla ise, bağlantının orta kısmına gündüz kırmızı yansıtıcı veya 20×20 cm. ebadında kırmızı bez, gece kırmızı ışık veya kırmızı yansıtıcı konulması gerekir. Çekme işlemi esansında, iki araç arasında bir bağlantı olduğu, araçların çekme işlemi yaptığı belli edilmelidir. Aksi halde iki araç arasına özellikle görüşün düştüğü akşam ve gece saatleri gibi zamanlarda girmeye çalışan araçlar olabilir.

4) Çekilen aracın freni bozuk ise, çeken araç ile arasındaki açıklığın 1 metreden fazla olmaması, bağlantının iki aracın birbirine yaklaşmalarını önleyecek şekilde (çeki demiri) olması, bu halde saatte 15, diğer hallerde 20 kilometreden fazla hızla sürülmemesi gerekir.

d) Kendi kendine hareket gücü olmayan römork ve benzeri arızalı araçlar ile çekici tarafından çekilemeyecek durumda olan arızalı yarı römorkların yalnız kurtarıcı araçlar ile çekilmesi, mecburidir.

Bu şartlara uymadan araç çekmeye kalkışırsanız, yaptığınız trafik kuralı ihlaline girer ve ceza alırsınız.

Başka Bir Aracı Çekmenin Cezası Var mı?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/1-k sayılı maddesine göre, çeken ve çekilen araçlarla ilgili şartlar ve tedbirler yerine getirilmeden araçları çekenlere, 2018 yılında 225 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

225 TL olan idari para cezası, 15 gün içerisinde, % 25 İndirimli 168,75 TL olarak ödenebilir.

Bu ihlali gerçekleştiren sürücülerin ehliyetlerine de 15 ceza puanı işlenir.

Ayrıca araçlar, gerekli şartlar sağlanıncaya kadar, trafikten men edilir.

Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmadan evvel bu bilgilerin aklınızda kalmasının faydalı olacağına inanıyoruz.

Güvenli sürüşler dileriz.

 

Başka Bir Aracı Çekmenin Cezası Var mı? Makalemiz ile ilgili olarak yapılan aramalar şu şekildedir;

arızalı araç çekme cezası
halatla araç çekme cezası
halatla araba çekmenin cezası
arızalı araç çekme kuralları
araç çekme cezası 2018
araç çekme cezası itiraz
araç çekme cezası
araç çekme cezası muhasebe kaydı
araç çekme cezası ödeme
araç çekme cezası nereye ödenir
araç çekme ceza sorgulama
araç çekmek yasak mı?
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/1-k sayılı maddesi
buy visio professional 2019

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu