Kasko Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?
Kasko Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?
Aracın trafik kazasından sonra maddi hasarının karşılanması için kasko yaptırılması gerekir. Bilinçli olan sürücüler zorunlu trafik sigortasını ve kaskosunu yaptırmadan, aracını trafiğe çıkarmaz. Zorunlu trafik sigortası kaza anında karşıdaki aracın hasarını öderken, kasko aracın pert olması halinde bile sizin aracınızın maddi hasarını karşılayabilir. Kendi can ve mal güvenliğiniz için kasko yaptırmadan trafiğe çıkmamanız gerekir. Kasko hasar tespiti yapılmasının amacı ise sigorta şirketlerinin ödeyeceği tutarı belirleyebilmesidir. Doğru hasar tespiti yapıldığında, aracınız için doğru tutarda ödeme alırısınız.
Hasar tespitinin doğru yapılabilmesi için kaza anında yapılması gereken bir dizi işlem vardır. Sizlere bu işlemler hakkında detaylı bilgi verelim;
Kasko hasar tespiti için neler yapılmalıdır?
- Doğru hasar tespiti yapılabilmesi için ilk ve en önemli adım kaza tespit tutanağının doldurulmasıdır. Bu tutanak araçların kaza anındaki konumunu ve hata oranını gösteren en önemli belgedir. Bu belgenin doğru şekilde doldurulması, ödeme alabilmeniz için çok önemlidir.
- Hasar tespiti için ikinci adım ise doldurulan belgeler ile birlikte sigorta acentesine başvuru yapmaktır. Acenteniz tarafından kaza tespit tutanağının imzalı bir kopyası istenir. Bu tutanak tramer adı verilen sisteme işlenir ve hata dağılım oranları bu sistemde görülebilir.
- Bu aşamadan sonra sigorta şirketleri aralarında anlaşma yaparlar. Eğer bu şirketler arasında anlaşma olmazsa, 3 iş günü içinde değerlendirme komisyonu atanır. Bu komisyon tarafından sürücülerin kusur oranları belirlenir.
- Hasar tespitinde önemli olan nokta, istenilen evraklar ile birlikte 5 iş günü içinde sigorta şirketine başvuru yapılmasıdır. Bu başvurunun ardından bir hasar dosyası açılır ve araçla ilgili takip işlemleri, bu numara üzerinden takip edilir.
- Hasar tespitinin son aşaması ise eksperin aracınızı incelemek için gelmesidir. Hasar dosyasının açılmasının ardından eksperler, aracınızın bulunduğu servise gelir ve inceleme yapar. Aracın tamiri için bir bedel belirler ve aracın tamirinin yapımına başlanır.
- Kasko hasar tespiti için bir diğer önemli nokta, poliçe primlerinin zamanında ödenmiş olmasıdır. Kasko poliçenizin yenileme tarihine dikkat etmeli ve primlerinizi eksiksiz olarak yatırmalısınız.
Hasar anında neden kaza tespit tutanağı doldurulur?
Kaza tespit tutanağı, kaza anının anlaşılması ve hangi sürücüde ne kadar kusur olduğunun belirlenebilmesi için önemlidir. Bu tutanak 208 yılına kadar polis tarafından tutuluyordu ancak 2008 yılından sonra sürücülerin bu tutanağı tutması uygulamasına geçildi. Bu sayede kaza anında polisin gelmesini bekleyerek oluşan vakit kaybı önlenir ve trafiğin sıkışması engellenir. Bu tutanak ile birlikte kazanın yeri ve saati, kazanın türü, kazaya karşına sürücülerin kimlikleri ve araçlar, yol ve çevrenin özellikleri ve kazadaki kusur dağılım oranları belirlenebilir.
Kaza tespit tutanağının geçerli olabilmesi ve sigortadan ödeme alınabilmesi için;
- Bu tutanağın açık ve anlaşılır bir dille doldurulması
- Yazıların okunaklı olması
- Formda istenilen krokinin tam olarak çizilmesi ve tüm detayların eklenmesi
- Araçların plakların, yolun durumu, varsa trafik levhaları ve trafiğin akış yönü gibi bilgilerin eksiksiz olarak girilmesi
- Farklı açılardan çekilmiş olan fotoğrafların eklenmesi gerekir.