Doğru Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Lastik seçimi yapmak, sadece gözünüze hoş gelen motiflere sahip lastikleri aracınıza takmaktan ibaret değildir. Fren mesafenizi, yol tutuşunuzu ve dolayısıyla can güvenliğinizi doğrudan etkileyen lastik seçiminde son derece dikkatli olmanız gerekiyor.  Doğru lastik seçimi nasıl yapılır? sorunun cevabini bu yazımızda sizlere ayrıntılı olarak sunuyoruz.

Lastik Yanak İşaretleri Ne Anlama Gelir?

Lastiğinizin yanak kısmında, lastiğiniz hakkında bilmeniz gerekenleri tümü işaretlerle yazılmıştır.

Lastik Yanağında Hangi Bilgiler Bulunur?

a) Lastik Genişliği:

Araç lastiğinizin bir yanağından diğer yanağına kadar olan milimetre cinsinden genişlik, aracınızın lastik genişliğidir.

b) En-Boy Oranı

Lastiğinizin eninin, boyuna olan oranını temsil eden ölçüdür. Örnek vermek gerekirse en-boy oranı 55 olarak belirtilen bir lastiğin yüksekliğinin, eninin %55’i kadar olduğu anlamına gelir.

c) Lastik Çapı

Lastiğinizin inç olarak yüksekliği, lastiğinizin çapıdır.

d) Yük Endeksi

Aracınızın taşıyabileceği maksimum yükü belirtir. Lastik yanağında, lastik çap bilgisinin yanında bulunur.

e) Hız Limiti

Lastik balansının doğru olduğu hallerde, aracınızın bu lastiklerle çıkabileceği en yüksek hızı gösterir. Örneğin V sınıfı bir araç ile en fazla 240 km/saat hıza çıkılabilir.

f) Lastik Çeşidi

Lastiğinizin hangi araçlar için uygun olduğunu belirtir. Örneğin otomobil lastikleri P sınıfı iken Hafif Ticari araçlar için lastik sınıfı C’dir.

g) Lastik Yapısı

R harfi radyal anlamına gelir ve lastiğin yapısını belirtir. Günümüzdeki lastiklerin çoğu radyaldir.ü

h) ECE Onayı ve Numarası

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomi Komisyonu tarafından belirlenmiş olan standartlara uygun olan lastiklerde bulunur.

ı) Lastik Basıncı

Lastiğinize basılması gereken havanın basınç değerini gösterir.

i) Sırt Aşınma Göstergeleri

TWI harfleri ile tanımlanır. Aracınızın lastiğinin sırt derinliği ile alakalıdır. Lastik derinliğinizin yasal olarak 1,6 mm’den aşağı olmaması gerekir.

j) Üretim Tarihi

Araç lastiğinizin üretim tarihi, üretildiği hafta ve yıl olarak gösterilir.

k) M ve S İşaretleri

Çamur ve kar anlamına gelen işaretler kış lastiklerinde bulunur.

l) Üç Kar Tanesi

Karlı ağır kış koşullarında kullanılabilen lastiklerde bulunur.

m) Lastik Üretim Bilgileri

Lastiğin üretildiği fabrika kodu, ebat kodu, opsiyonel kod ve üretim tarihi yan yana bulunur.

n) ZP Kodu

ZP kodu bulunan lastikler patladığında, 90 km daha yol almanız mümkündür. Çıkabileceğiniz maksimum hız, bu anlarda, en fazla 90km/saat’tir.

o) ZP SR kodu

ZP SR kodu bulunan lastikler patladığında, 40 km daha yol alabilirsiniz. Çıkabileceğiniz maksimum hız, bu anlarda, en fazla 90km/saat’tir.

Şimdi de Lastik seçiminizi yaparken göz önünde bulundurmanız gerekenleri maddeler halinde açıklayalım.

  1. Lastik Ebadınız

Her lastiğiniz bir ebadı vardır. Lastik ebatları, araçların kullanım şekline, araç tipine ve jant ölçüsüne göre değişiklik gösterir.

  • Lastik Ebatları Ne Anlama Gelir?

Yukarıda açıkladığımız gibi, lastik yanağında lastiğinizin ebatları yer alır. Sırasıyla lastik genişliği, en-boy oranı ve lastik çağı yanak üzerinde yazılıdır. Örneğin 185/65/15, 185 lastik genişliğine, 65 en-boy oranına ve 15 inç çapa sahip lastikler için kullanılan işarettir.

2.  İklim ve Mevsim

Bulunduğunuz yörede hava sıcaklığı yaz veya kış fark etmeksizin +7 derecenin altına düşmüyorsa 4 mevsim kullanılabilen lastikleri veya yaz lastiklerini tercih edebilirsiniz. Kışları sıcaklık 7 derecenin altına düşüyor, buzlanma ve kar yağışı gibi olaylar yaşanıyorsa, kış aylarında, kış lastiği almanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.

3. Aracınızın Sınıfı

Bir otomobil mi yoksa bir hafif ticari araç mı kullanıyorsunuz, aracınıza lastik alırken mutlaka göz önünde bulundurun. Aracınızın sınıfına uygun kodda lastik satın alın.

4. Yakıt Verimliliği

Araç lastiklerinizi seçerken, lastik etiketlerinde bulunan yakıt verimliliği sınıflarına da muhakkak göz atın. A’dan başlayarak G’ye kadar sınıflar bulunmaktadır. G’ye doğru gittikçe lastiklerin yakıt verimliliği azalır.

5. Islak Zeminde Yol Tutuş

Lastik etiketinde sınıflandırılan diğer bir husus da budur. Yakıt verimliliği bilgisinin yanında, araç lastiğinin ıslak zemindeki yol tutuşu sınıfları bulunur. A’dan G’ye kadar olan bu sınıflarda en iyi yol tutuşu A sınıfındadır.

6. Üretim Tarihi

Lastiklerin raf ömrü sanıldığı kadar kısa olmasa da üretim tarihi yakın olan lastikleri almak, lastiklerin esnekliğinin hala devam ettiğini bilmeniz açısından önemlidir. Lastik yanağında bulunan üretim tarihi, lastiğin hangi yılın hangi haftasında üretildiğini gösterir. Örneğin, lastik yanağında üretim kodlarının yanında 2618 yazıyorsa, lastiğiniz 2018 yılının 26’ıncı haftasında üretilmiş demektir.

7. Fiyat/Kalite Endeksi

Aldığınız araç lastiğinin fiyatı, kalitesi ile de doğru orantılı olmalıdır. Lastiğinizin kalitesinin ödediğiniz paraya değip değmediğini, diğer kullanıcıların tecrübelerinden de öğrenebilirsiniz. Üstün performans ve kalite vaadinde bulunan lastiklerin fiyatlarının diğerlerine nazaran daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Sökülen Lastikler Nasıl Saklanmalıdır?

Mevsimlere uygun olarak lastik kullanıyorsanız, yani yazları yaz lastiğiniz, kışları da kış lastiğiniz varsa, her mevsim girişinde lastiklerinizi değiştiriyorsunuz demektir. Bir araç lastiğinin ömrü aracın kullanımına bağlıdır. Çok kullanılmayan bir aracın lastiği uzun yıllar gidebilir. Bu durumda mevsime göre değiştirilen ve çıkarılan lastiklerin muhafazası gerekir.

Aracınızdan söktüğünüz lastikleri;

  • Kuru bir yerde
  • Güneş ışığı almadan
  • Dik pozisyonda

Muhafaza etmelisiniz.

Lastiğinizi asla yanakları üzerine yatırarak saklamayın.

Lastik seçiminiz, başta da belirttiğimiz gibi can güvenliğiniz ile doğrudan ilgili. Bu nedenle, lastiğinizi mevsimine ve aracınızın standartlarına göre seçiniz. Yıpranmış, aşınmış, sırt derinliği kaybolmuş, halk arasında “kabak” tabir edilen lastiklerle yola çıkmayınız. Lastik alırken bütçeniz ölçüsünde, doğru ve sağlam bir lastik almaya özen gösteriniz.

Doğru Lastik Seçimi Nasıl Yapılır? yazımıza ilişkin arama kelimeleri şu şekildedir;

Doğru lastik seçimi nasıl yapılır

Araba lastiği nasıl seçilir

Araba lastiği seçerken nelere dikkat edilir

Araç lastiği seçimi

Lastik seçimi yapmak

Lastik yanak işaretleri

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ