Araç Fren Bakımı Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
Araç Fren Bakımı Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
Araçlar için olmazsa olmaz denilebilecek aksamların başında fren mekanizması gelmektedir. Fren mekanizması tüm diğer aksamlar gibi bakıma muhtaçtır. Zamanla, kullanım nedeni ile eskiyen, kullanım ömrü azalan veya biten fren aksamı parçalarını değiştirmek gereklidir. Araç fren bakımı nasıl ve ne zaman yapılır konusunda detaylı bilgi ve ayrıntılara makalemizin devamında ulaşabilirsiniz.
Araçların Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Disk fren sistemleri aslında çok basit bir fizik kuralı ile çalışmaktadır. Sürtünme kuvveti uygulanarak disklerin yavaşlatılması yöntemi ile araçlar yavaşlatılabilmekte veya durdurulabilmektedir.
İşin kitabi kısmına bakarsak, disk frenler sisteminde, siz fren pedalına bastığınız anda, fren sistemi içerisinde yer alan hidrolik bulunduğu yeri değiştirerek, fren disklerine piston yardımı ile baskı oluşturulmasını sağlar. Bu şekilde ortaya çıkan sürtünme kuvveti ile diskler ve tabii olarak araç yavaşlar. Fren disklerine uygulanan baskı arttıkça sürtünme kuvveti de artar ve yavaşlama hızı da buna bağlı olarak düşer.
Günümüzde kullanımda olan araçların çoğunda disk fren sistemi aracın ön tekerlerinde bulunur. Fizik kurallarına göre de disk fren sisteminin, durma veya yavaşlama anında yığılmanın oluşacağı ön kısımda olması en doğru olanıdır.
Disk fren sistemleri birkaç parçadan oluşur;
- Diskler
- Balatalar
- Balataları tutan kaliperler.
- Diğer disk ve bağlantı noktaları.
Siz fren pedalına yaklaşık 2 kilogramlık bir basınç uygularken, yine yaklaşık olarak balatalar disklere 2 tonluk bir basınç uygular.
Çok basit, basit olduğu kadar da hayati öneme sahip olan fren sistemimizin sürekli bakımlı olması önemli bir gerekliliktir.
Fren Kontrolü Nasıl Yapılır?
Frenlerinizin kontrolünü bir profesyonele yaptırmanız aslında en doğru olanıdır. Ayrıca her 10 bin kilometrede bir servise giderek frenlerinizi ve fren ayarlarınızı kontrol ettirmeniz de önerilmektedir. Sizin de frenlerinizin kontrolünü yapmanız mümkün. Disk ve balata kontrolü için birkaç basit tüyo verebiliriz;
- Frene bastığınızda tiz bir tez geliyorsa balata ve disklerinizi kontrol ettirmenizde fayda var.
- Disk üzerinde elinizi gezdirdiğinizde, girinti ve çıkıntılar ile “çene” yapmak diye tabir edilen bir erime görüyorsanız diskinizin ömrü azalmış olabilir.
- Disk üzerinde gözle görülür derin çizikler varsa, balatanız ve diskiniz ömrünü tamamlamak üzeredir.
- Fren balatanızın kalınlığı, parmağınızdan daha az ise yine balatalarınızın bittiği ya da bitmek üzere olduğu anlamına gelebilir.
- Frene bastığınızda eskisine nazaran daha geç yavaşlıyor ve duruyorsanız, fren pedalınızda boşluk hissediyorsanız, disk, balata ve hidroliğinizin kontrol edilmesinde fayda vardır.
Fren Kontrolü Nasıl Yapılır? Disk Fren Ayarı Nasıl Yapılır?
Bir servise gittiğinizde fren kontrolü yapılırken bakılacak yerler bellidir;
- Diskler ve kampanalar,
- Balatalar,
- Fren hortumları,
- Fren hidroliği
- Var ise bilgisayarlı ABS kontrolü
Serviste bu aksamlar gözden geçirilerek ve varsa eksiklikler giderilerek fren kontrolünüz yapılır.
Araçlarınızdaki fren sisteminin kanı diyebileceğimiz, fren hidroliğinin tavsiye edilen kontrol aralığı 2 ile 4 yıldır. Siz yine de her yıl düzenli olarak fren hidroliğinizin miktarını da kontrol ettirin.
Fren Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Aslında fren bakımı için belirli bir periyot yoktur. Sürekli bakımlı olması güvenliğimiz için son derece önemli olan fren sistemimizi hiç olmazsa 10 bin kilometrede bir yaptırdığımız periyodik yağ, filtre bakımları esnasında mutlaka kontrolden geçirmeliyiz.
Canımızı ve canlarımızı emanet ettiğimiz araçlarımızın fren sistemlerini bakımlı tutmaya özen göstermeliyiz. Araç fren bakımı nasıl ve ne zaman yapılır yazımızda aklınıza takılan tüm soru ve düşünceleriniz için yorum bölümünden yorum yapabilirsiniz.