Trafik Sitesi

Yaya Kusurları ve Yaya Cezaları Nelerdir ?

Yaya Kusurları ve Yaya Cezaları Nelerdir ?

Yaya kusurları nelerdir ? Yaya cezaları nelerdir ? Trafikte yayaların sorumlulukları ve bu sorumlulukları yerine getirmediklerine karşılaşacakları cezalarla ilgili geniş kapsamlı bilgiler vermeye çalışacağız..

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 68. maddesi, yayalar için düzenlenmiştir. Buna göre ;

68/1-a-1 maddesi : Yönetmelikte belirtilen tedbirleri almadan, diğer yayalar için ciddi rahatsızlık verecek boyutta eşyaları itmek veya taşımak, taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla kısmını işgal etmek, gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde çarpmayı önleyici uyarıcı tedbirleri almamanın cezası, 108 TL para cezasıdır.

Bu yönetmelikte belirtilen tedbirlerden de kısaca bahsedelim. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 138. maddesinde şöyle denilmektedir;

Madde 138- Yayaların uyacakları kurallar aşağıda belirtilmiştir.

  • Yayalar taşıt yolu bitişiğinde veya yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa buralardan yürümek, her iki tarafında banket bulunan ve kullanılabilir durumda olan yollarda kendi gidiş yönüne göre sol bankette yürümek zorundadırlar.
  • Diğer yayalar için ciddi rahatsızlık ve tehlike verecek boyut veya biçimde eşya iten veya taşıyan kişiler, taşıt yolunun en sağ şeridinde mümkün olan en az kısmı işgal etmek, araçların ilerlemelerine engel olmamak, çarpmayı önleyici ve uyarıcı tedbirleri almak şartıyla taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.
  • Çarpmayı önleyici ve uyarıcı tedbirlerden kastedilen ise, diğer araçlar tarafından farkedilecek kıyafetler giymektir. Özellikle geceleri reflektörlü yada açık renkli kıyafetler giyilmesi gerekmektedir.

 

 

68/1-a-2 maddesi : Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı hallerde, taşıt trafiğini tehlikeye düşürecek şekilde taşıt yolunda yürümenin cezası 108 TL para cezasıdır.

Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya mevcut bulunmaması halinde, bisiklet yolu varsa bisiklet trafiğine engel olmamak şartıyla bisiklet yolunda, bisiklet yolu yoksa, imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartıyla, taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.

 

 

68/1-a-3 maddesi : Her iki tarafta da yaya yolu ve banket bulunmayan veya kullanılır durumda olmayan iki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, yayaların taşıt yolunun sol kenarını izlememesinin cezası, 108 TL para cezasıdır.

68/1-b-1 maddesi : Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde, yayalar için ışıklı işaret olduğu halde bu işaretlere uymamanın cezası 108 TL para cezasıdır.

 

 

68/1-b-2 maddesi : Karşıdan karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmemenin cezası 108 TL para cezasıdır.

  • Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayalar, taşıt yolunu yaya ve okul geçidiyle kavşak giriş ve çıkışlarından geçmek zorundadırlar.
  • Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak,
  • Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa, geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek zorundadırlar.

 

 

68/1-b-3 maddesi : Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde veya kavşaklarda, yaklaşan aracın uzaklık ve hızını göz önüne almadan veya göz önüne aldığı halde uygun zamanda geçmemenin cezası 108 TL para cezasıdır.

  • Ancak, 100 metre kadar mesafede yaya geçidi, okul geçidi veya kavşak bulunmayan yerlerde yayalar, taşıt trafiği için bir zorluk veya engel yaratmamak şartıyla ve yoldan gelen taşıtların uzaklık ve hızını kontrol ederek kendi güvenliklerini sağladıktan sonra en kısa doğrultuda ve en kısa zamanda taşıt yolunu geçebilirler.
  • Yollarda güvenli geçiş, önce sola sonra sağa bakılarak sakınca yoksa taşıt yoluna girmek, geçiş sırasında sola ve sağa bakılarak yürüyüşe devam etmek, taşıt yoluna girmeden güvenle duramayacak kadar yaklaşmış taşıtlar varsa ilk geçiş hakkını onlara verip geçişlerini beklemek suretiyle yapılır.
  • Yayalar için özel olarak yapılmış alt veya üst geçit, yaya köprüsü veya yaya tüneli gibi tesisler varsa yayalar buralardan yararlanmak zorundadırlar.
  • Yaya yolu bulunmayan yollarda yürümek zorunda kalan yayalar, araç sürücülerine karşı görünürlüklerini sağlamak, can güvenliklerini daha olumlu yönde artırmaları için alaca karanlık ve gece karanlığında üzerlerinde reflektif aksesuar bulundurmak, uyarıcı açık renk elbise giymek veya ışık taşımak gibi tedbirleri almak zorundadırlar.

 

 

68/1-c maddesi : Yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde; taşıt yolu üzerinde trafiği tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunmaları, dikkatsiz hareket etmeleri, oynamaları veya bu yerleri saygısızca kullanmalarının cezası 108 TL para cezasıdır.
youtube views kopen

buy visio professional 2019

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu