Trafik Sitesi

Trafik Sigortasından Tazminat Almak

Trafik Sigortasından Tazminat Almak

Trafik Sigortasından Tazminat Almak

Trafik sigortası zorunlu olarak yapılan bir sigortadır ve kaza anında karşıdaki aracın maddi ve manevi masraflarını karşılamak amacıyla yapılır. Ülkemizdeki trafik kazaları sayısı her geçen gün daha çok artış gösterir ancak vatandaşlarımız tazminatlar hakkında pek fazla bilgiye sahip değildir. Trafik sigortasından hem maddi hem de manevi tazminat alabilirsiniz ancak bunun için hangi tazminatları, hangi koşullar altında alabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu konuda avukatlardan detaylı bilgi edinebilirsiniz. Sizlere bu tazminatlar ve işleyişleri hakkında bu yazımızda detaylı bilgilendirme yapalım;

Trafik sigortasına giren teminatlar nelerdir?

Trafik sigortası teminatları, yaşanan temel durumlar göz önün alınarak belirlenmiştir. Buna göre aşağıdaki teminatlar verilmektedir.

  • Maddi zararlar için teminat;

Trafik sigortası olan aracın kaza yapması halinde, karşıdaki araçta meydana gelen maddi zarar ya da başka bir deyişle değer kaybı, trafik sigortası tarafından ödenir. Yapılan kaza sonucunda talep edilmesi halinde sigorta eksperleri gelerek araçtaki maddi azalmayı tespit eder. Sigorta kapsamına giren değer kayıpları, belirli bir orana kadar trafik sigortasından ödenir.

  • Sağlık giderleri için teminat;

Yaşanan trafik kazalarında üçüncü kişinin zarar görmesi ve beden olarak eski haline dönemsi için gerekli olan tedavi giderlerinin karşılandığı bir teminattır. Trafik kazası sonucunda yaralanan kişinin protez organ bedelleri de dahil olmak üzere sürekli sakatlık raporu alıncaya kadar, tedavi süresi boyunca ortaya çıkan tüm sağlık giderleri, trafik sigortası tarafından karşılanır.

Kişinin bakıcı giderleri, trafik kazası sonucunda çalışma gücünün bir kısmının ya da tamamının kaybedilmesi sonucunda oluşan giderle ve tedavi için yapılan diğer giderler, trafik sigortası teminatı kapsamındadır.

  • Sürekli sakatlık için teminat;

Trafik kazası sonucunda gerekli tedavileri yapılmasından sonra sürekli olarak sakat kalan kişilerin ileriki hayatlarında uğrayacakları maddi zararları karşılamak üzere, üçüncü kişilere verilen bir teminattır. Bu teminat kapsamına, üçüncü kişinin trafik kazası sonucunda yaralandıktan ve tedavisi tamamlandıktan sonra tam teşekküllü bir hastanede alacağı özürlü raporu ve bu rapora bağlı olarak yapılacak bakıcı giderleri de dahil edilmiştir.

Sürekli sakatlık tazminatı, üçüncü kişilerin sakatlık oranına göre, belirli bir tutarda verilmektedir ve ilgili kanunda bu tutarlar düzenlenmiştir.

  • Destekten yoksun kalma yani ölüm için teminat;

Trafik kazası sonucunda üçüncü kişinin ölmesi ve ölen kişinin desteğinden yakınlarının yoksun kalmasının giderilmesi amacıyla düzenlenmiş olan bir teminattır. Bu tazminat miktarının belirlenmesinde ölen kişi esas alınır ve ölen kişinin yakınlarının almış oldukları destek, bu sigorta kapsamında ödenir.

Trafik kazazı teminatların kısaca bahsedecek olursak, cenaze ve defin giderleri, vefat edenin öldüğü ana kadar olan yapılan tedavi ve diğer sağlık giderleri, kazaya maruz kalan karşıdaki aracın maddi hasarları ve sakat kalma halinde sürekli sakatlık teminatı şeklindedir. Bu tazminatları alabilmek için vatandaşların kendileri başvuru yapabilirler ancak sigorta şirketleri çok fazla evrak istediği ve bazı maddi zararları öderken zorluk çıkardıkları için profesyonel olan kişilerden yani avukatlardan yardım alınması faydalı olacaktır.

Zorunlu trafik sigortasından tazminat almak için gerekli belgeler nelerdir?

  • Bedensel zararların dışındaki maddi zararların tazmini için gerekli olan belgeler;

Ekspertiz raporu

Mahkeme kararının bir örneği

Trafik sigortası poliçesinin bir örneği

Kaza anında tutulan kaza tespit tutanağının resmi olan onaylı belgesi

Aracın hasarının sigorta şirketi tarafından ödenmesi halinde ödeme ilgili belgelerin aslı

Kaza ile ilgili olan diğer belgeler

  • Sakatlanma ile ilgili tazminler için gerekli olan belgeler;

Kaza tespit tutanağının onaylı olan aslı

Hastaneden alınan sakatlık raporunun aslı ya da onaylı belgesi

Sakatlık oranına ait olan raporun aslı ya da onaylı belgesi

Kazanın mahkemede dava olarak görülmesi halinde mahkeme kararı

Kazayla ilgili olan diğer belgelerin aslı

  • Ölüm ile ilgili tazminler için gerekli olan belgeler;

Kaza tespit tutanağının aslı ya da onaylı belgesi

Kazanın mahkemede dava olarak görülmesi halinde mahkeme kararı belgesi

Ölüm raporunun aslı

Ölen kişinin meslek ve gelir durumunu gösteren belgenin aslı

Ölenin hak sahiplerine gelir bağlanması durumunda, bağlanan gelirin peşin değerini gösteren belgenin aslı

Veraset ilamı ile birlikte aile nüfus kaydı örneği

Kaza ile ilgili diğer belgeler

Trafik sigortasından tazminat almak ile ilgili diğer durumlar;

  • Sigortacının, hak sahibinin gerekli tüm belgeleri sigorta merkezine ya da şubelerine ilettikten sonra, gerekli olan tazminatı 8 iş günü içinde ödemekle yükümlüdür.
  • Sigortacının yeni bir belge talep etmesi durumunda ise ödeme yapılacak süre, istenen belgenin teslim edilmesinden sonra başlar.
  • Aracın hasar görmesi durumunda, hasar gören parçanın orjinali ile değiştirilmesi gerekir. Bu değişim sonucunda araç değer kazansa bile kazanılan değerin tazminat değerinden indirilmesi söz konusu değildir.
  • Aracın tamir edilemez durumda olması halinde araç hurdaya ayrılır ve aracın hurda bedelinin sigortacıya ibraz edilmesi gerekir. Bu bedeli gösteren belgenin ibraz edilmemesi halinde tazminat ödenmez.
  • Ağır hasar gören araçlarda, aracın onarımının mümkün olduğunu ve trafikten çekildiğini gösteren belgenin sigortacıya verilmemesi halinde, tazminat ödemesi yapılamaz.
  • Trafik kazasından tazminat almak ile ilgili zaman aşımı süresi, davanın durumuna göre 2 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Bu süre sona ermeden sigortalının haklarını araması gerekir. Bu nedenle profesyonel olan kişilere başvuru yapılmalı ve tüm işlemler eksiksiz olarak yerine getirilmelidir.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu