Trafik Sitesi

Trafik Kazalarında Asli Kusurlar Nelerdir?

Trafik Kazalarında Asli Kusurlar Nelerdir?

Türkiye’de maalesef teröre kurban verdiğimiz kişi sayısından çok daha fazlasını, trafik terörüne kurban veriyoruz. Ülkemizde her yıl binlerce kişiyi, trafik kazalarında kaybediyoruz. Bu kazalara etken çok fazla sebep olmasına rağmen, bu yazımızda sadece asli kusur sayılan hallere yer vereceğiz.

Trafik Kaza İstatistikleri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2006-2015 yılları arasında yaşanan trafik kazalarıyla ilgili hazırladığı istatistiki verileri aşağıdaki resimde görüyorsunuz.

 

Trafik kazalarında asli kusurlar

1) Kırmızı ışıklı trafik işaretinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçme : Size kırmızı ışık yanmasına rağmen geçiyorsanız yada trafik görevlisinin size durmanızı belirten işaret yapmasına rağmen yolunuza devam ediyor ve kaza yapıyorsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

2) ” Taşıt giremez ” trafik işareti bulunan karayoluna veya bölünmüş karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullanıldığı şerit, rampa ve bağlantı yollarına girme : Bölünmüş yola yada tek yönlü bir yola, ters istikametten girdiyseniz ve kaza yaptıysanız, asli kusurlu sayılırsınız.

3) İkiden fazla şeritli taşıt yollarında, karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girme : 2. maddeyle kısmen benzese de, bazı noktalarda farklılık gösterebilir. İki yönlü karayollarında, karşı yönden gelen araçlara ayrılmış olan kısma girer ve kaza yaparsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

4) Arkadan çarpma : Aynı istikamette seyir halinde olan bir araca, kırmızı ışıkta bekleyen bir araca, sizinle aynı yönde ilerlerken aniden duran bir araca arkadan çarparsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

5) Geçme yasağı olan yerlerden geçme : Geçmenizin trafik levhaları yada yer işaretlemeleri ile yasaklandığı bölümlerden geçer ve kaza yaparsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

6) Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma : Arkanızdan gelen araçları kontrol etmeden, önünüzdeki bir aracı geçmeye çalışır ve arkadan gelen araçla çarpışarak kaza yaparsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

7) Şeride tecavüz etme : Halk arasında hatalı sollama da denilen bu kural ihlali, karşı yönden gelen trafiği kontrol etmeden önünüzdeki aracı geçmeye çalışır ve karşı yönden gelen araçlar için ayrılan kısımda, yine karşı yönden gelen bir araçla çarpışarak kaza yaparsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

8) Kavşaklarda geçiş önceliğine uymama : Kavşaklarda geçiş önceliği olan araca öncelik vermez ve kaza yaparsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

9) Kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama : İki yönlü kara yollarında yolun daraldığı ve iki aracın yan yana geçemeyeceği durumlarda, geçiş önceliği olan araca ilk geçiş hakkını vermez ve kaza yaparsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

Birbirleriyle karşılaştıklarında geçiş önceliği sırası şu şekildedir : Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Otobüs, Kamyon, Arazi taşıtı, Lastik tekerlekli traktör, İş makinası, Motorsuz taşıtlar. Bu araçlar, kendinden öncekilere ilk geçiş hakkını vermek zorundadır.

10) Manevraları düzenlenen genel şartlara uymama : a) Sürücülerin park yapmış taşıtlar arasından çıkarken duraklarken, taşıt yolunun sağına veya soluna yanaşırken, sağa veya sola dönerken, karayolunu kullananlar için tehlike doğurabilecek ve bunların hareketlerini zorlaştıracak şekilde davranmaları yasaktır.
b) Yönetmelikte belirtilen şartlar dışında geriye dönmek veya geriye gitmek yasaktır. İzin verilen hallerde bu manevraları yapacak sürücüler, karayolunu kullananlar için tehlike veya engel yaratmamak zorundadır.
c) Dönüşlerde veya şerit değiştirmelerde, sürücülerin niyetlerini dönüş işaret ışıkları veya kol işareti ile açıkça ve yeterli şekilde belirtmesi, işaretlerin manevra süresince devam etmesi ve biter bitmez sona erdirilmesi zorunludur. Bunlardan birini ihlal edip kaza yaparsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

11) Yerleşim birimleri dışındaki karayolunun taşıt yolu üzerinde, zorunlu haller dışında parketme ve duraklama ve her durumda gerekli tedbirleri almama : Şehirlerarası yollarda aracınız arıza yaparsa, aracınızı yolun en sağına almanız, dörtlü uyarı ışıklarını yakmanız, diğer sürücülerin aracınızı görebileceği bir mesafeye reflektör yerleştirmeniz gerekmektedir. Bu tedbirleri almaz ve bir kazaya sebebiyet verirseniz, asli kusurlu sayılırsınız.

12) Park için ayrılmış yerlerde veya taşıt yolu dışında kurallara uygun olarak parkedilmiş araçlara çarpma : Nizami bir şekilde park eden bir araca çarpar ve kaza yaparsanız, asli kusurlu sayılırsınız.

Bu 12 maddeden birini ihlal eder ve kazaya sebep olursanız, asli kusurlu sayılırsınız. Fakat oluşması muhtemel bir kazayı önlemek, can ve mal güvenliğini korumak amacıyla Karayolları Trafik Kanununun öngördüğü asli kusurlardan birini ihlal etmeye mecbur kalmış ve bütün tedbirlere rağmen bir kazaya neden olmuşsanız, asli kusurlu sayılamazsınız.

youtube abonnees kopen

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu