Trafik Sitesi

Tescil Belgesine Reklam Yada Logo İşletilmesi

Tescil Belgesine Reklam Yada Logo İşletilmesi

Tescil belgesine ( araç ruhsatına ) logo yada reklam ekleme ücreti ne kadardır ? Araç ruhsatına logo işletmemenin cezası ne kadardır ? Logo yada reklam işletmek için hangi belgeler gerekir ? Konuyla ilgili aklınıza takılanları, yazının devamında görebilirsiniz.

Reklam logoları aracın neresine eklenebilir ?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa bağlı Karayolları Trafik Yönetmelik ekinde yer alan 2 sayılı cetvelde, “ Araç işleticisinin ticari ad ve ünvanı ile, işletmeci kuruluşun tanıtımına yönelik reklam mahiyetindeki yazı ve resimler, aracın yan karoseri üzerinde bulunabilir. Otobüs ve minibüslerin arkalarına sadece işleticinin ticari ad ve ünvanı yazılabilir.” şeklinde bir hüküm geçmektedir.

Kısacası; Reklam logoları araçların yan kısımlarında bulunmak zorundadır. Sadece otobüs ve minibüslerin arka kısımlarına logo eklenebilir. Onda da, sadece işletici firmanın ticari ismi ve ünvanı yazılabilir.

 

 

Araç ruhsatına logo işletmek için hangi belgeler gerekir ?

Aracın kayıtlı olduğu tescil kuruluşuna araç sahibi tarafından dilekçe ile müracaat edilmesi halinde;

  • Trafik ve Tescil Belgesi
  • Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesinin fotokopisi,
  • Aracın muayene istasyonundan tespiti ( Ek1)
  • Araç sahibine ait olmayan logolarda, logo sözleşmesi.
  • Tespitte logo mahiyeti belirtilecektir.
  • Araç sahibinin veya vekilinin, TC. Nolu kimliğinin ve fotokopisi
  • Şirketler için: Bulunduğu yıl içerisindeki Faaliyet Belgesi(2016), sicil gazetesi ve imza sirküleri
  • Vekâlet ile yapılan işlemlerde, vekâletname aslı ve fotokopisi ( Vekâletnamede, vekilin araç ile ilgili yapacak olduğu işlem açıkça belirtilmelidir )
  • Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonundan alınan EK1 formu ( Form el ile değil, bilgisayar yada daktilo ile doldurulacaktır )

hazır olmalıdır.

 

 

 

Araç ruhsatına logo işletirken dikkat edilmesi gerekenler ?

Araçlar üzerine yazdırılan yazı ve resimlerin, Yönetmelik hükmüne uygun olarak yazdırılıp yazdırılmadığının kontrol edilmesi amacıyla, muayene istasyonlarında araç trafik tescil müracaat ve işlem formu (Ek-1)’na tespit yaptırılacaktır. (Muayene istasyonlarınca araç üzerine yazdırılan ticari ad, unvan veya logo forma şerh düşülecektir.)

Söz konusu yazı ve resimlerin usulüne uygun olarak yazıldığının anlaşılması halinde “…… logoludur”, “…… yazısı mevcuttur” ibarelerinin tescil müracaat formu (Ek-1)’na şerh düşülecektir. (Bu işlemleri müteakip, araç dosyası ve tescil belgesinin diğer bilgiler bölümüne iznin verildiğine dair şerh düşülecektir.)

Üzerinde yazı veya logo bulunan bir aracın başkasına satılması halinde; yazı veya logonun sildirildiğine dair muayene istasyonunda aracın tespitinin yaptırılması sonrasında, alıcısı adına tescil işlemi yapılacaktır.

Araç üzerinde sadece ticari ad ve unvanı ile, işletmeci kuruluşun tanıtımına yönelik reklam mahiyetindeki yazı ve resimler, aracın yan karoseri üzerinde bulunabilecek, ancak otobüs ve minibüslerin arkalarına işleticinin ticari ad ve unvanı yazdırılabilecektir.

Bayi, yetkili servis veya dağıtıcı şirketler adına tescilli araçlara yazı veya reklam logosu yazdırılmak istenmesi halinde; bayisi veya yetkili servisi oldukları üretici veya ithalatçı firma ile birlikte yapılan noter tasdikli sözleşme aranacaktır.

Ayrıca, üretici veya ithalatçı firmalar ile bayi, yetkili servis veya dağıtıcı şirketler arasında yapılan sözleşmelerde, yazı veya logo kullanımına ilişkin bir hüküm bulunmaması halinde, üretici veya ithalatçı firma tarafından düzenlenmiş olan, bayi, yetkili servis veya dağıtıcı şirkete ait araçlara, yazı veya logoyu yazdırabileceğine dair belge aranması gerekmektedir.

Araç Ruhsatına logo işletmemenin cezası  ne kadar ?

2918 sayılı K.T.K. ‘nın 26/2 maddesine göre ; Araçların dışında bulundurulması mecburi işaretlerden başka, araçlara; izin alınmaksızın reklam,yazı,işaret,resim,şekil,sembol,ilan,flama,bayrak ve benzerlerini takmak, yazmak, sesli ve ışıklı donanımları bulundurmak yasaktır.

Bu ihlali yapan sürücülere 92 TL para cezası ve 5 ceza puanı yazılmaktadır ( 2016 verilerine göre ). Araç sürücüsü aynı zamanda aracın sahibi değilse, aynı ceza tescil plakasına da yazılmaktadır.

Cezanın tanımında, ” Aykırı durumda olan donanım ve yazılar, giderleri işletene ait olmak üzere söktürülür. ” denilmektedir. Fakat ortaya çıkabilecek mağduriyetleri azaltmak için, bu donanım ve yazıların söktürülmesi için 7 iş günü izin verilmektedir. 7 iş günü sonunda araç, trafikten men edilir.

7 iş günü içerisinde araç üzerindeki donanım ve yazıları ruhsata işletirseniz, ilgili tescil bürosunda men kaldırma işlemi yaptırmanız gerekmektedir.

Araç ruhsatına logo işletme ücreti ne kadardır ?

Aracın tescil belgesine ( araç ruhsatına ) logo işletme ücretsizdir. Sadece Araç Tescil Belgesi ücreti olan 76.50 TL ücret alınır.

facebook likes kopen

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 36 YORUM
  1. Ümit dedi ki:

    Reklam yapmayi dusunuyorum vizem 2019 09 ayinda bitecek simdi yazdirsam vize yaptirmama gerek varmidir

  2. MEHMET ALİ KIZILBEL dedi ki:

    Merhabalar 0 km araç aldım logoyu yapıştırdım önce vize ye göz muayenesine gittim orada ücret almadılar sonra ruhsat çıkartmak için notere gittim noter benden 2 defa ücret aldı biri yeni ruhsat için değeride ruhsata logo işlemek için bu doğru islemmi yoksa noter mi işi bilmiyor

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Noterlerin işleyişi hakkında pek bilgim yok. Ruhsat değişiyorsa iki kez ücret almaları normal. Fakat değişmiyorsa, demek ki noterin böyle bir uygulaması var demektir. Farklı bir notere gidip, konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

  3. Metin Küçük dedi ki:

    logo ruhsata işlenmemiş ise cezası nedir..

    1. cem dedi ki:

      26/2 maddesine göre 108 TL para cezası bulunmaktadır. İlk seferinde 1 haftaya kadar izin verilir. 1 hafta sonunda logoları sökmediyseniz ya da tescil belgesine işletmediyseniz, aracınız trafikten men edilir.

      1. Veysel dedi ki:

        Hayırlı akşamlar seyar yaptığım bir iş.
        vergi levhası yok.
        Aracıma yaptığım iş ile alakalı yazı yazdirmak
        İstiyorum. Reklamı ruhsata işletmek istiyorum.bireysel olurmu

        1. Emrah dedi ki:

          Ön kaputa resim yaptıracakm ruhsata ne kadar isletirler

  4. İsmail dedi ki:

    Servis minibüsüm var reklam firmaların reklam logosunu ön ve arka kısma yapıştırmanız yasak Mıdır?

    1. cem dedi ki:

      Evet, ön ve arkaya reklam logosu yapıştırılması yasaktır. Çünkü karşı yönden gelen ve sizin arkanızdan seyreden araçların dikkatini dağıtabiliyor.

      1. Anıl dedi ki:

        Merhabalar aracımda ufak bir kaç logo sticker var bunları işletmeye gerek var mıdır

  5. KADİR Ergezer dedi ki:

    Logo kaç cm, de fazlası rushata işletme mecburiyeti vardır

  6. yusuf dedi ki:

    aracımızdan muayene öncesi logoları söktük ve hem logo tescil hemde muayene aynı anda işlem yaptık ancak aracın 1.5 ay sonra süresi doluyor kiralık araç. Bu sürede ruhsatta logo ibaresi olması sıkıntı mı? ceza yazılabilir mi?

    1. cem dedi ki:

      Araç ruhsatında logolu olarak mı görünüyor. Tam olarak anlamadım açıkçası sorunuzu.

  7. HALİL dedi ki:

    Merhaba bende fırın arabama fırın ismi ve ekmek resmi yaptırdım yasal olması için.ne.yapmaliyim

  8. Menderes dedi ki:

    merhaba, 2016 da calistigim firmanin logolu aracinin ruhsat kaydi olmamasi dolayisi ile ehliyetime de ceza yazilmis. olay yalniz firmayi baglamasi gerekmez mi? 2016 dan bu 184 tl anaparali ceza uzerime gorunuyor. arac muayenesinde firmaya cikmiyor mu?

    1. cem dedi ki:

      Aracı ilgilendiren bir ceza olduğu için, aslında araç sahibine gitmeli. Fakat maalesef sürücülere yazıldığından, ceza size geliyor. Bu konuda elimizden bir şey gelmiyor. Fakat düzenleme yapılması şart. Geçmiş olsun.

      1. Yusuf dedi ki:

        Ben damacana su işi yapıyorum sadece kapılara firma ismi ve numara yazdırdım bunu işletmem için vergi levhası gerekir mi.

    2. Recep Ersoy dedi ki:

      Merhaba aracımda logo vardı ruhsata isli değildi ceza yazıldı sonrasında isletmedim ve trafikten men işlemi yapılmış bunu nasıl iptal ettirebilirim logoları soktum çünkü şimdiden teşekkürler

  9. Ali ilik dedi ki:

    Merhaba, ruhsata işlenen logoların yıllık vergisi varmıdır varsa ne kadar ödüyoruz

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, vergi olayını maliyeye sorsanız daha net bilgi alırsınız.

      1. Faruk bedir dedi ki:

        Dostum ben fason halı yıkama işi yapıyorum reklam işletecek logolıdır dıe buna. Belge. Gibi bişiler alıyorlarmı fatura falan

  10. Ali dedi ki:

    Merhaba, Kiralık araçların kapısına 25cmx30cm logo yapmak istiyoruz, kiralık olduğu için nasıl bir işlem yapmalıyız , ücret ne kadardır? teşekkürler.

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, bu konuda detaylı bilgiyi, bulunduğunuz ilçenin tescil bürosundan alabilirsiniz.

  11. Ahmet emre dedi ki:

    Merhabalar ben aracın üzerine logo yaptıracam ama araç firma adına kayıtlı değil yine de yazı yazdırıp ruhsata işleyebilir miyiz

  12. Naif dedi ki:

    Kolay gelsin iki adet şirket aracına firmanın işimi ve logosu işlenecek öncelik loğo araca işlem gördükten sonramı diğer işlemleri 1 hafta içerindemi halletmemiz gerekiyor yok sa işlenmeden öncemi bu işlemler yapılması gerekiyor ?

  13. Hakan yildiz dedi ki:

    Aracın ruhsatina logo isletmeyi trafikten alıp noterlere devrettilermi araç 2014 model

  14. ENDER dedi ki:

    MERHABA,ARACIN ÜZERİNDE TAMAMINDA YEŞİL KAPLAMA VARDI,RUHSATDA DA YEŞİL YAZIYOR,ORJİNAL HALİ GRİ,ÇIKARTMALARI SÖKTÜRDÜK,TEKRAR RUHSATA GRİ YAZDIRMAK İÇİN NE TÜR İŞLEM YAPTIRMAK GEREKİYOR?
    TEŞEKKÜRLER

  15. Fatih dedi ki:

    30×30 magnet yaptırmak istiyorum arac kapisina onuda ruhsata işletmek gerekiyormu uzerinde sadece su yazi var (kilonu kontrol et yokunu benden öğren)

  16. Hakan dedi ki:

    Merhaba bende ford fiesta var üzerinde ön iki kapıda st sport rice stickers ve spoylır da st stickers Var ve bugün muayene soktum bir sıkıntı çıkmadı aynı zamanda ordaki görevliye sordum bunlar için bir kayıt yapmaya gerek yok dediler fakat geri dönerken trafik polisi durdurup bunlar yasak değil cezası var sökmeniz gerekiyor dedi muayene istasyonundaki görevlinin bir sorun çıkarmaz dediğini söylememe rağmen hayır 108 ₺ cezası var dedi ne yapa bilirim?

  17. Yavuz Kadir Ergül dedi ki:

    Midibüs te ön ve arkada şirket ismi yapıştırma logo var ruhsata işlenmemiş muayeneden geçermi

    1. Serdar Kaya dedi ki:

      Geçmeyebilir.

  18. Kamil dedi ki:

    Merhaba şahsi aracıma kendi şirketimizin reklamını yaptırmak istiyorum arka bagaj kısmına cama. Ne yapmalıyım

    1. Serdar Kaya dedi ki:

      Bu konuda yazımızda detaylı olarak bilgi verildi,

  19. Halit Yağız dedi ki:

    Yıllık reklam ücreti var mı yoksa sadece ruhsata işlendiğinde oluyor mu?

  20. muhammet dedi ki:

    Bende renault trafik arac var ve üzerinde reklam var kapılarında logo var ama logoları ruhsata işletim ondan sonra reklam giydirdim aracı herhangi bir soeun yaşamadım simdi aracı satmak istiyorum ne yapmam gerekiyor ruhsat konusunda ve yeni aldığım transporter aracı ayni sekil yapmak istiyorum firma annemin adına kendi adıma satışı alsam aracın araca logo ve reklam yapabilirmiyim? Ben çalışanım annemin işyerinde acil bilgi verirseniz sevinirim

  21. Nedim dinç dedi ki:

    Merhaba ben şahsi aracıma atatürk resimleri yaptırmak istiyorum. Resmi işlemler ne kadar maliyeti olur işlemlere nereden başlamalıyım önce evrakmı resimlermi yapıştırılacak sıralama nedir muayeneye. Ne zaman gidilecek

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu