Trafik Sitesi

Kış Lastiği Uygulaması Hakkında Bilgiler

Kış Lastiği Uygulaması Hakkında Bilgiler

 

Merhaba arkadaşlar. Eminiz, birçok kişi kış lastiği uygulamasının nasıl olduğunu, hangi araçlarda, hangi tekerlere takılması gerektiğini ve cezasının ne olduğunu merak ediyordur. Bu yazımızda, aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabileceksiniz.

Yazı içerisinde hem kar lastiği, hem kış lastiği tabiri kullanılacaktır. İkisinin de aynı şey olduğunu belirterek detaylara geçelim.

Kış ( kar ) lastiği nedir ?

7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında, kuru asfalt, kar ve buzlu zeminde yola tutunmayı kolaylaştıran, sırt yüzeyinde özel tasarlanmış desenleri bulunan lastik türlerine kış yada kar lastiği denir. Doğrusu kış lastiğidir. Fakat halk arasında kar lastiği olarak da isimlendirilmektedir.

Kış lastiği takmak neden zorunludur ?

Araçların yolu kapatmasını ve insanların mağdur olmasını önlemek, trafik kazalarının oluşmasını engellemek, can ve mal kayıplarını en aza indirmek amacıyla, Ulaştırma Bakanlığının emri ile, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri tarafından uygulamaya konulmuştur.

Dört mevsim lastik kar lastiği yerine geçer mi ?

Dört mevsim lastik, lastik firmalarının elde kalan ürünlerini elden çıkarabilmek için uyguladıkları bir pazarlama taktiğidir. Hiçbir lastik türü, hem yaz hem kış ayı performansı vermez. Bu yüzden 4 mevsim lastik gibi palavralara lütfen inanmayın. Hem yaz lastiği, hem kış lastiği alın. 4 sene bu lastikleri kulanmanız, her sene dört mevsim lastik adı altında satılan lastikleri kullanmanızdan çok daha iyidir.

Kaplama lastikler kış lastiği yerine geçer mi ?

Kaplama lastikler her ne kadar tavsiye edilmese de, lastik fiyatlarının oldukça pahalı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Eğer siz de lastiklerinize kaplama yaptırdıysanız ve üzerinde M+S işareti varsa, cezai işlem uygulanmıyor. Fakat bu konuda maalesef net bir bilgi bulunmuyor. Yani ceza yazılabilir de yazılmayabilir de. Bizim tavsiyemiz, lastiklerinize kaplama yaptırmak yerine yenilemeniz. Bu sayede hem kendi can güvenliğiniz, hem de sizinle aynı yolu kullanan diğer sürücü veya yayaların can güvenliğini sağlamış olursunuz.

Kış lastiği cezası nedir ? Kış lastiği takmamanın cezası kaç paradır ?

08.11.2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğin” altıncı maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi ile yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara, her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunluluğu getirilerek; Kış Lastiği ve Uygulamaları başlıklı (a) bendinde, Kış lastiği; “Üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 °C’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür.” şeklinde tanımlanarak yine aynı genelgenin (d) bendinde “Bakanlıkça belirlenen arttırımlı sürelerle sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

Kısaca; 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 28. maddesinin 2. fıkrası gereği, 2016 yılı için 602 TL ceza-i işlem uygulanmaktaydı. Ancak son yapılan düzenleme ile, 2918 sayılı K.T.K. ‘nın 65/A maddesine göre 625 TL ile ceza uygulanmaktadır.

 

 

Kış lastiği takmayan araçlar trafikten men edilir mi ?

Kış ( kar ) lastiği takmadığı tespit edilen araçlara, yukarıda açıkladığımız miktarda cezai işlem uygulanır. Bu şekilde olan araçlar, direk olarak trafikten men edilmez. Kış lastiklerinin takılması için, en yakın yerleşim birimine kadar geçici olarak izin verilir.

Kış lastiği cezası kime yazılır ?

Araç sahibi araç içerisinde bulunuyorsa, ceza araç sahibine tebliğ edilir. Fakat araç sahibi araçta yoksa, ceza tescil plakasına gönderilir. Fakat ceza makbuzuna, sürücünün imzası attırılır.

Hangi araçlarda kış lastiği zorunludur ?

Hususi otomobiller dışındaki tüm araçların, kış lastiği takması mecburidir. Ticari taksilerin de kış lastiği takma zorunluluğu bulunmaktadır.

Hususi otomobiller için de yaşam ve hava şartlarının durumuna göre kimi zaman kış lastiği takması zorunlu tutulmaktadır. Buna, bulunduğunuz ilin valiliği karar vermektedir. Valilik tarafından, hususi otomobillerin de kış lastiği takması zorunlu tutulursa, size çeşitli iletişim kanallarından duyurulmaktadır.

Hangi lastiklere kış lastiği takmak gerekiyor ?

Kamyonet, minibüs ve A türü yetki belgesi sahibi otomobillerin ( Ticari amaçla otomobille yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belge türü ) tüm lastiklerine takılması zorunludur. Ayrıca bu türden araçlara takılı olan yarı römork yada römorkların, frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerine de kış lastiği takılması zorunludur.

Kamyon, çekici, otobüs ve tanker türü araçların ise, tahrikli dingilleri üzerinde bulunan tüm lastiklerine kış lastiği takılması zorunludur.

 

 

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor ?

Her yılın 1 Aralık tarihinde başlayıp, 1 Nisan tarihinde bitmektedir. 2016 yılı için 1 Aralık Perşembe günü, kış lastiği uygulaması başlamıştır. 1 Nisan Cumartesi günü de uygulama son bulacaktır.

Çivili lastikler kış lastiği yerine geçer mi ?

Evet. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de, kış lastiği yerine geçmektedir ve ceza uygulanmamaktadır.

Kış lastikleri üzerinde hangi işaretler bulunur ?

Aşağıdaki resimde de görebileceğiniz gibi, kış lastikleri üzerinde kar taneciği sembolü ile, M+S harfleri bulunmaktadır.

 

Kış lastiklerinde, lastik diş derinliği ne kadar olmalıdır ?

Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği, en az 4 mm olmak zorundadır.

Bunun dışında sorularınız varsa, konu altına yorum olarak belirtiniz. En kısa sürede cevaplandırılacaktır. Herkese kazasız günler diliyoruz.
twitter likes kaufen

buy windows 10 pro

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Bünyamin şener dedi ki:

    Ben antalyada oturuyorum fiorino marka aracım var.kış lastiği zorunlu bir ile gitsem,bana aracımda kış lastiği yok diye ceza keserler mi?

    1. Serdar Kaya dedi ki:

      Öncelikle Bünyamin bey, zorunluluktan ziyade bu uygulama sizin canınızın güvenliği içindir, ilk etapta canınız için bu zorunluluğu yerine getiriniz daha sonrasında ceza konusunu düşünün, kış lastiğinin zorunlu olduğu hallerde kesinlikle ceza yersiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu