Trafik Sitesi

Kasko Sigortası Hakkında Merak Ettikleriniz

Kasko Sigortası Hakkında Merak Ettikleriniz

Kasko sigortası nedir ? Kasko sigortası fiyatları neye göre belirlenir ? Kasko hangi zararları karşılar ? Kasko hakkında merak ettiğiniz her şey konuda..

 

Kasko sigortası nedir ?

Kara taşıtları sigortası anlamına gelen kasko sigortası; yapılan aracın kaza yapması, yanması, çalınması yada çalınmaya çalışılması esnasında aracı güvence altına alan trafik poliçesine denilmektedir.

İtalyanca casco sözcüğünden dilimize gelen kasko sigortası zorunlu değildir. Zorunlu mali sorumluluk sigortasından farklı olarak, yapılan aracın hasarını karşılar. Bir trafik kazasında kusurlu olan sizseniz ve kaskonuz varsa, aracınızın hasarını kasko şirketiniz karşılar.

Kasko sigortası teminatları nelerdir ?

  • 1. Çarpma-çarpılma
  • 2. Yanma
  • 3. Çalınma

Kasko şirketleri eskiden, bu üç farklı teminat türünden bir yada ikisine garanti verirdi. Fakat günümüzde üç teminat türü için de garanti verilmektedir. Buna halk arasında tam kasko yada ful kasko denilmektedir.

Hatta bazı durumlarda daha farklı zarar türünü de karşılamaktadır. Örneğin; aracın camının kırılması, boyasının çizilmesi, deprem, sel baskını, yangın gibi. Fakat bu gibi durumları kapsam içine almak için, kasko şirketinizle görüşüp ek teminat olarak eklemeniz gerekmektedir.

 

 

Kasko sigortası hangi tür araçlara yapılır ?

Hemen hemen bütün motorlu taşıtlara kasko yapılmaktadır. Otomobil, kamyonet, minibüs, otobüs, tır, tanker, kamyon, çekici, motosiklet gibi..

Kasko hangi durumlarda hasarı karşılamaz ?

Kasko sigortası genel şartları, siz ve kasko şirketiniz tarafından belirlenir. Genel olarak araç sürücüsünün alkollü olması, sürücü belgesinin olmaması gibi durumlarda, kasko poliçeniz geçerliliğini yitirir. Bu şartlarda poliçenizde açıkça belirtilir.

Muafiyetli kasko nedir ?

Kasko fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kasko yaptırmaktan vazgeçen araç sahipleri için yapılan kasko türüdür. Yaklaşık %40’a varan oranda indirim sağlayan muafiyetli kaskonun bazı eksi yönleri de vardır. Kasko yapılan aracın kaza yaptıktan sonra oluşan hasar için yapılan ödemede bir miktar kesinti olabiliyor. Bu kesinti aracın değeri ve kasko fiyatına göre yapılır.

Kasko fiyatları neye göre belirlenir ?

Bunun çok çeşitli kriterleri vardır. Aracın plaka kodu, araç sahibinin yaşı, daha önce kaza yapıp yapmadığı, aracın piyasa değeri gibi etkenler, kasko fiyatını belirleyen unsurlardır.

Kasko değer bedelini öğrenmek için tıklayın

Kaskodan yararlanmak için kaç gün içinde sigorta şirketine başvurmak gerekir ?

Kasko sigortası sahibi, öncelikle hasarın gerçekleştiği tarihi öğrendiği andan itibaren en geç 5 iş günü içerisinde durumu, sigortacıya bildirmek zorundadır. Eğer aracı çalınırsa, derhal yetkili mercilere durumu bildirmek zorundadır.

 

Kasko sigortası ile trafik sigortası arasında ne fark vardır ?

Trafik sigortası, trafik kazası sonrasında zarar gören üçüncü kişilerin maddi ve bedeni zararlarını karşılarken, kasko sigortası kendi aracınızda oluşan hasarları karşılar.

Araç perte çıkarsa, kasko şirketi ne kadarını öder ?

1.4.2013 tarihinde yürürlüğe giren Kasko Sigortası Genel Şartları’nda Sigorta Bedeli kısmında belli bir tutar yer almayacak olup poliçede “Sigorta şirketi aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almıştır.” ibaresine yer verilecektir.

Araç satıldığında kasko poliçesi yeni sahibine geçer mi ?

Hayır geçmez. Satış yapıldıktan sonra sigortalının başvurması halinde, o güne kadar olan geçen süre ve ödenen prim hesaplanarak, kalan süre için hesaplanan miktar sigortalıya ödenir.

Araç sahibi kaza sonrası ölürse, kasko poliçesinin durumu ne olur ?

Kaza esnasında araç sahibi vefat ederse, tüm hak ve alacaklar, kanuni mirasçılara geçer. Devir için veraset ilamının ibrazı gereklidir.

instagram views kopen

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu