Hız koridoru uygulaması hakkında tüm detaylar!
Son günlerde bir çok kişinin merak ettiği hız koridoru uygulaması hakkında tüm detaylar bu konuda. Hız koridoru nedir, hız koridoru hesaplama nasıl yapılır, hız koridoru nerelerde var, hız koridoru nasıl çalışır gibi konuları, Habertrafik.com olarak sizler için hazırladık.
Hız koridoru nedir?
Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle; 1 Temmuz 2017 tarihinden beri, otoyollarda seyir halindeki araçların ortalama hızları tespit ediliyor ve belirlenen hız limitlerini aşan araçların tescil plakasına cezai işlem uygulanıyor. (1)
Hız koridoru nerelerde var?
Sadece otoyollarda yapılan hız koridoru uygulaması, şu an için aşağıdaki güzergahlarda uygulanmaktadır;
- Anadolu Otoyolu (Ankara-İstanbul),
- Avrupa Otoyolu (İstanbul-Edirne),
- Aydın Otoyolu (İzmir-Aydın),
- Mersin Otoyolu (Niğde-Mersin),
- Şanlıurfa Otoyolu (Adana-Gaziantep-Şanlıurfa)
Hız koridoru nasıl hesaplanır?
Hız koridoru hesaplama işlemi, kullanılan otoyolun uzunluğuna ve araç cinsine göre hesaplanmaktadır. Hesaplama; Yol=HızXzaman formülüne göre yapılmaktadır. Araçların kanuni olarak %10 hız arttırma payını da ekleyerek hesap yapılmaktadır. Otoban gişelerinden giriş yaptığınız anda başlayacak olan hesaplama, diğer gişeden çıkış yaptığınızda sona erecektir. İki gişe arasında ortalama hızınız sistem tarafından otomatik hesaplanacak ve belirlenen sürenin altında giden araçlara, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 51/2a ve 51/2b maddelerine göre cezai işlem uygulanacaktır. (2)
Hız koridoru listeleri
Aşağıda, hız koridoru listelerini ve hız koridoru sürelerini bulabilirsiniz. Hesaplamalar otomobillere göre yapılmıştır. Panelvan, kamyonet, kamyon, otobüs, minibüs, tır ( çekici ), motorsiklet gibi araçların hız koridoru limitleri farklılık gösterecektir. Hesaplamalara, %10’luk artış payı dahil edilmiştir. İnternette ” Hız koridoru tablosu ” olarak bulabileceğiniz resimler, büyük ihtimalle gerçeği yansıtmayacaktır.
Anadolu Otoyolu hız koridoru limiti ( Ankara İstanbul otoyolu hız koridoru limiti ): 450 km olan Ankara İstanbul otoyolunu; 3 saat 40 dakika ile 2 saat 51 dakika arasında bitirirseniz 51/2a maddesi gereği 206 TL, 2 saat 51 dakikadan daha kısa sürede bitirirseniz, 51/2b maddesi gereği 427 TL cezai işleme maruz kalırsınız.
Avrupa Otoyolu hız koridoru limiti ( İstanbul-Edirne otoyolu hız koridoru limiti ): 238 km olan İstanbul Edirne otoyolunu; 1 saat 48 dakika ile 1 saat 30 dakika arasında bitirirseniz 206 TL, 1 saat 30 dakikadan daha kısa bir sürede bitirirseniz, 427 TL ceza ödemek zorunda kalırsınız.
Aydın Otoyolu hız koridoru limiti (İzmir-Aydın otoyolu hız koridoru limiti): 112 km olan Aydın İzmir otoyolunu; 51 dakika ile 42 dakika arasında bitirirseniz 206 TL, 42 dakikadan daha kısa bir sürede bitirirseniz 427 TL ceza ödemek zorunda kalırsınız.
Mersin Otoyolu hız koridoru limiti (Niğde-Mersin otoyolu hız koridoru limiti): 83 km olan Niğde Mersin otoyolunu; 37 dakika ile 31 dakika arasında bitirirseniz 206 TL, 31 dakikadan daha kısa bir sürede bitirirseniz 427 TL ceza ödemek zorunda kalırsınız.
Şanlıurfa Otoyolu hız koridoru limiti (Adana-Gaziantep-Şanlıurfa otoyolu hız koridoru limiti): 402 km olan Adana Şanlıurfa otoyolunu; 3 saat 2 dakika ile 2 saat 33 dakika arasında bitirirseniz 206 TL, 2 saat 33 dakikadan daha kısa bir sürede bitirirseniz 427 TL ceza ödemek zorunda kalırsınız.
Türkiye’de bulunan otoyollar ve uzunlukları
Karayolları Genel Müdürlüğünden alınan Türkiye’deki otoyolların uzunluklarını aşağıda bulabilirsiniz (3)
Otoyollardaki hız limitleri
Hız koridoru uygulamasının nasıl yapıldığını, konu içerisinde görebilirsiniz. Aşağıda, otoban hız limitlerini bulacaksınız. Listeye göre, kendi aracınızın hızını hesaplayabilirsiniz.