Trafik Sitesi

Hatalı Park Cezaları

Hatalı Park Cezaları

 

Özellikle şehiriçi trafikte en fazla karşılaşılan sorunların başında, hatalı park konusu geliyor. Ülkemizde yazılan trafik cezalarının da büyük bir bölümünü, yanlış yada hatalı parktan dolayı yazılan cezalar oluşturuyor. Şimdi kısaca bu ihlallerden bahsedelim.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 61. maddesi, park yasağı ihlallerine ayrılmıştır. Bunun çeşitli bendleri vardır. Bunlar ;

Duraklamanın yasak olduğu yerlerde park etmek

61/1-a maddesi : Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu yerlerde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 15 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

Taşıt yolu üzerinde park etmek

61/1-b maddesi : Taşıt yolu üzerinde park etmenin, trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

61/1-c maddesi : Taşıt yolu üzerinde, geçiş yolları önünde veya üzerinde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

Geçiş Yolu: Araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde kalan kısmıdır.

Yangın musluklarına yakın park etmek

61/1-d maddesi : Taşıt yolu üzerinde belirlenmiş yangın musluklarına, her iki yönden beş metrelik mesafe içinde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

Otobüs duraklarına yakın park etmek

61/1-e maddesi : Kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının duraklarını belirten levhalara, iki yönden onbeş metrelik mesafe içinde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

61/1-f maddesi : Taşıt yolu üzerinde, üç veya daha fazla ayrı taşıt yolu olan karayolunda, ortadaki taşıt yolunda park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

Park eden araçların çıkışını engellemek

61/1-g maddesi : Taşıt yolu üzerinde, kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

61/1-h maddesi : Taşıt yolu üzerinde, geçiş üstünlüğü olan araçların giriş ve çıkışının yapıldığının belirlendiği işaret levhasından onbeş metre mesafe içinde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

Park etme süreleri dışında park etme

61/1-ı maddesi : Taşıt yolu üzerinde, işaret levhalarında park etme izni verilen süre veya zamanın dışında park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

61/1-j maddesi : Taşıt yolu üzerinde, kamunun faydalandığı ve yönetmelikte belirtilen yerlerin giriş ve çıkış kapılarının, her iki yönde beş metrelik mesafe içinde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

61/1-k maddesi : Taşıt yolu üzerinde, park için yer ayrılmamış veya trafik işaretleri ile belirtilmemiş alt geçit, üst geçit ve köprüler üzerinde veya bunlara on metrelik mesafe içinde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 15 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

61/1-l maddesi : Taşıt yolu üzerinde, park etmek için tespit edilen süre ve şeklin dışında park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

Resmi araçlara ait yerlere park etmek

61/1-m maddesi : Taşıt yolu üzerinde, belirli kişi, kurum ve kuruluşlara ait araçlara yönetmelikteki esaslara göre ayrılmış ve bir işaret levhası ile belirlenmiş park yerlerinde park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

61/1-n maddesi : Taşıt yolu üzerinde, ayrıca yönetmelikte belirtilen haller dışında yaya yollarında park etmek yasaktır. 108 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

Engelli yerlerine park etme

61/1-o maddesi : Taşıt yolu üzerinde, engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinde park etmek yasaktır. 216 TL para cezası ve 10 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

 

Yanlış park cezası erken ödeme indirimi ne kadar ?

Diğer tüm trafik cezalarında olduğu gibi, hatalı park cezaları için de erken ödeme indirimi vardır. Cezanın size tebliğ edildiği tarihten başlamak üzere, 15 gün içerisinde öderseniz, %25 indirimli ödemiş olursunuz.

Park cezasına itiraz yapılır mı ?

Tüm trafik cezalarında olduğu gibi, yanlış yada hatalı park cezasına da itiraz edebilirsiniz. Size verilen yada gönderilen ceza makbuzunda, hangi mahkemeye itiraz edebileceğiniz genellikle yazar. Eğer yazmıyorsa, bulunduğunuz il yada ilçede varsa trafik mahkemesi, yoksa sulh ceza mahkemesine itiraz edebilirsiniz. Ancak park cezalarında aracınızın fotoğrafının çekildiğini, bu sebeple itirazınızın kabul edilmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu unutmayın.

Park cezası nereye ödenir ?

Vergi dairesine, anlaşmalı bankalara, ptt şubesine ödeme yapabilirsiniz. Ödeme yaptıktan sonra makbuzunuzu saklamayı unutmayın. Çok nadiren de olsa sistemde yaşanan bir sıkıntıdan dolayı işleminiz onaylanmayabilir. Bu yüzden elinizde makbuz olması, sizi aynı cezayı tekrar ödemek zorunda bırakmaz.

Not : Hatalı parktan dolayı bir kazaya sebebiyet verebileceğinizi ve bundan dolayı hem vicdanen hem de kanunen sorumlu olabileceğinizi unutmayın.
twitter follower kaufen

buy office 2019 pro

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 26 YORUM
  1. Serdal Saraç dedi ki:

    Bu 61 madde kamunun faydalandığı fabrika atölye işhanı ve benzeri yerlerin giriş çıkış kapısının 5 mt yakınına park yapmak yasaktır derken bu benzeri yerler bakkal market halici mobilyacı vs vs mağazaları kapsama alanı içine aliyormu lutfen bilgilendiriniz

    1. cem dedi ki:

      Sanırım dükkan önlerinden bahsediyorsunuz. Eğer öyle ise bu madde kapsamına girmez.

      1. erdem hür dedi ki:

        alıyor , 61/1-c
        Geçiş Yolu: Araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde kalan kısmıdır.

    2. erdem hür dedi ki:

      61/1-c
      Geçiş Yolu: Araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde kalan kısmıdır.

  2. erol kalem dedi ki:

    hatalı parktan dolayı kaza olur ise suç yine çarpanın oluyor bu yanlış değilmi benim geçiş yolumu engelliyor ve ben oradan kesinlikle alternatifsiz gecmek zorundayım ve yoluma park etmiş arıyorsunbulamıyorsun sürtüyorsun ve suçlu oluyorsun farzet araçta hamilevar acil ve gecemedim kadın yada çocuk zarar gördü ambulans gelse ki gelemiyecek oda gelirken kalıcak park eden 108 tl ödeyecek ve iki can ın bedeli çok saçma kanun

  3. tarkan dogan dedi ki:

    Park etmek yasaktir levhasinin oldugu en son yerden ne kadar uzagina arac park edilebilir

    1. cem dedi ki:

      Gördüğünüz her ” Yasak ” levhasının bittiğini gösteren bir levha daha vardır. Eğer yoksa, Park Yasağı levhasının dikili olduğu yol bitine kadar yasak devam eder.

  4. Kaan levent dedi ki:

    61/1 -c ceza kesilmiş.Trafik polisine annemi beklediğim için izin istedim.O da daha ileriye park Edip bekleyin dedi.Tamam deyip arabama bindim.Polis memuru arabanın arkasında durduğu için oradan aynı anda çıkamadım.Bu ara benim plakamı çekip ceza yazdı.İtiraz edince üst limitten ceza yazarım dedi.Burada herhangi bir yasak levhası yok.Buna itiraz edebilir miyim?Park yeri Eczane önü.Polis memuru Bir kısım araçların resmini çekip diğerini bıraktı.Ne yapabilirim.Eczane önünde bir sürü trafik kamerası mevcut.Olayı görüntüledi.

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, yazılan cezanın haksız olduğunu düşünüyorsanız, itirazda bulunabilirsiniz.

      1. Kaan levent dedi ki:

        Cevabınız yetersiz, değerlendirme yok.

        1. cem dedi ki:

          Tam olarak ne bekliyorsunuz? Beni hakim sanmadınız umarım.

          1. Gökhan Çelik dedi ki:

            Sus. Cevabın yetersiz :))

  5. Yucel dedi ki:

    Hatali park gece de kesiliyor mu 8.9 da

    1. cem dedi ki:

      Hatalı park için herhangi bir saat yoktur. Gece 3 ya da 4’te de ceza yazılabilir.

  6. Erdem dedi ki:

    Saat 11 de yaZılmış 61/n den 2 araçda kaldırımda biri babamın biri benim ceza sadece bana yaZılmış bu kanunen yasal mıdır? Keyfe ceza yazmanın fahrilere bir yaptırımı var mı ? Evimin önünde her gün ceza yazabilecek ozaman ..

  7. Coskun celik dedi ki:

    Benzin istasyonu girisinde ne arac trafigini nede yaya yolunu kapamadigim halde bu ayın 6 sinda 108 tl 11inde bir daha 108 tl ceza makbuzu geldi..ben bu cezalari odedim bunlara itiraz edebilirmiyim arabayi park ettigim yere park edip resimlerini cekip itiraz edicem benzin istasyonu sahibinini sikayeti uzerine orda yiyip icen polislerin is olsun diye yazdiklari ceza..ödediğim cezalara itiraz edebilirmiyim

  8. Meozdemir dedi ki:

    Cadde üstünde binamın önünde bina da bulunan ofislerin çalışanları park alanlarını doldurduğu için, arkalarına, kaldırıma bırakmıştım. İş çıkışı 6.10 da 61/1n den ceza yazmışlar, ev önü vs diye itiraz etsem mi? Var mı başına gelen?

  9. Tarık dedi ki:

    Park yasağı tabelası olmayan benzinlik önünde arızalı olan aracımı çekip hem otopark hem trafik cezası uyguladlar bu mümkünmü. Ayrıca bu araçların çekildiği yerde illegal işler yapılıyo süresi dolmuş veya sahiplenilmeyen araçların parçalarını kendilerine extra kazanç olarak satıyolar derhal denetlenmeli diye düşünüyorum haksızlık diz boyu

  10. MAHMUT dedi ki:

    park eden araçların çıkışını engellemek olarak gözüken cezadan yemişim örnek forotğrafta ki doğru bir ceza fakat benim ceza yediğim parkta önümde bir araç arkamda bir araç var benim onların arasına girmem lazım fakat o boşlukta insanlar oturuyordu bende tam o boşluğa hizalayıp ikinci sıraya park etmiş gibi oldum fakat herhangibir aracın çıkışına veya trafiğin akışına engel değildi ayrıca dörtlülerimide yaktım ve bir mağazaya girip en fazla 2 dk içinde çıktım bu cezaya itiraz etsem bir sonuç alabilirmiyim?

    1. Serdar Kaya dedi ki:

      Geçmiş olsun tabi ki itiraz hakkınız var lakin sonucun ne olacağını pek kestirmek mümkün değil.

  11. Ahmet dedi ki:

    Kolay gelsin trafik polisi cadde üzerinde çöp konteynerini önünü kapatan bir araca ceza yazabilir mi araç çöp ko teynerini önünü uzun süre kapatmış belediye çöp kamyonu çöpleri alamıyor.

  12. Cuma dedi ki:

    Merhaba özel bi hastanenin otoparkında engelli yerine park ettiğim için ceza yedim.bu pek yerlerde bu ceza geçerli mi

    1. Yetkin dedi ki:

      Hasta eşimi almak için aracımı kenara çektim konatgi dahi kapali değildi aracdan indim kapıyı açtım tam eşimi bindirken motorlu polis gelip plakayı çekti bende görüyorsunuz park edip aracımı terk etmiş bile değilim dedim eşim biniyor dedim .bana küstahça bir cevapla işine bak lan dedi .ben simdi haklimiyim haksizmi

  13. Arda tokatli dedi ki:

    Merhabalar. Yol yapımı nedeniyle yolun kapalı olduğu durumlarda hatta yola ters ve ikinci şerit te bile park halinde araçlar varken yaya geçidinde yakın diye çekilmiş. Fotoğrafta iki arkamdaki araç ters şekilde park HALİNDE.AMA benim araç çekilmiş

  14. Erkan dedi ki:

    Merhaba park yasak tabela sinin. Bile olmadiği ve trafik gide kapali Olduğu dönem çikmaz sokak olmuş taşla kapatmışlar. Öncesi is park olan Fatih Nuruosmaniye türbedar sok Park cezasi yazimiş beyfendi 61-1 n. Araç kaldirimda bile değil is park bölümünde cezayı yatırdık ve 2 ay sonra tekrar aynı cezayı görünce şok oldum kafasina göre yaziyorlar. Cezaları herğün adam Mercedes g kaldirimda ve ceza yazmiyorlar bende itiraz ettim kendi dükkanimin önünde ceza yazmiş yaziklar olsun orda bu cezayı yazan memura ama hakkimi alacağim

    1. Melek dedi ki:

      Merhaba 20 nisan günü kaza yaptım dur tabelası önünde kocaman servis vardı görmüş olsaydım belki de bu kaza gerçekleşmeyecekti ve arabada 10 aylık bebeğim vardı üstelik ben sokak üzerinde seyrederken caddeden gelen araç bana sağdan vurdu sonuç olarak trafik kanunlarına göre vuran araç haklı çünkü caddede bende hem uyarı levhası mağduruyum hemde gelen aracın 4 yol ayrımı olan bi yerde o hızla gelmesi sonucu aracım ciddi hasar gördü ne yapılabilir lütfen fikir verin aracımın masrafları çok fazla tutuyor ve muhtemelen sigorta karşılamayacak

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu