Trafik Sitesi

Fazla Yolcu Taşıma Cezası Ne Kadar?

Fazla Yolcu Taşıma Cezası Ne Kadar?

Fazla yolcu taşıma cezası ne kadar? Ya da diğer bir adıyla, ayakta yolcu taşıma cezası ne kadar? Aracın koridoruna tabure koyulursa yolcu taşınabilir mi? Otobüs, minibüs, otomobil gibi araçlara taşıma sınırı üzerinde yolcu almanın cezası ne kadar, yaptırımları neler, kısaca açıklık getirelim.

Fazla Yolcu Taşıma Cezası Ne Kadar?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65/1-a maddesine göre; taşıma sınırı üzerinde yolcu almanın cezası 85 TL ve 10 ceza puanıdır. Fazla yolcular, en yakın yerleşim biriminde indirilir. Bu işlem süresince ortaya çıkacak tüm masraflar, araç sahibi ya da işleteni tarafından ödenmektedir.(1)

Arabaya 6 – 7 kişi binmenin cezası, 65/1-a taşıma sınırı üstünde yolcu almanın cezası, serviste ayakta yolcu taşıma cezası ” gibi sorularınıza cevap bulduk.

 

Fazla Yolcu Taşıma Cezası

 

Peki aracınıza taşıma sınırının çok üzerinde yolcu alırsanız ne olur?

Trafik kanununa göre; aracınızın fazla yolcu sayısının bir önemi yok. Yani 20 kişilik bir araca 21 kişi de alsanız, 51 kişi de alsanız cezası 85 TL’dir ( 2018 yılına göre ).(2)

Ancak; burada başka bir konu devreye giriyor. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 179/2 maddesi gereği, hakkınızda işlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya ( Asayiş ya da karakol ekiplerine ) teslim edilebilirsiniz. Buradaki işlemlerinizin ardından mahkemeye çıkabilir ve 2 yıla kadar hapis cezası alabilirsiniz. Siciliniz temiz ise para cezasına çevrilebilir ve 14.400 TL’ye kadar para cezası alabilirsiniz.

TCK 179/2: Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını; kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kafa kurcalayan bir diğer konu, bagajda yolcu taşınıp taşınamayacağı. Bagajda yolcu taşımanın cezası, farklı bir kanun maddesi ile belirlenmiştir.

Bagajda yolcu taşımanın cezası; 2918 sayılı K.T.K.’nın 65/1-g maddesi gereği toplam 2749 TL’dir. Bu ceza işleten ya da araç sahibine uygulanmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Dilek dedi ki:

    merhaba, bir tanıdığım dayısıyla beraber çalışmaya girerken arabaya 7 kisi binmisler, 2 gündür herkes icerde. telefonla görüş izni de yok. h.sonuna denk geldi diye. sürücü dışındakiler de mi caza alacak?

    1. Dilek dedi ki:

      h.sonun denk geldi diye de fazla kalacak sanirim. neden herkesi içeri almışlar ki anlamadım

  2. Seda dedi ki:

    İstanbul üsküdar- şile- ağva özel otobüslerinde tıklım tıklım gidiyoruz. Yol 3-4 saat sürüyor..

    1. Serdar Kaya dedi ki:

      Zor bir durum aracın fazla yolcu taşıması durumunda trafik ihbar hattını arayarak anında bildirebilrisiniz.

  3. Mehmet Ali Özden dedi ki:

    Muğla toplu taşıma araçlarında 65 yaş üstü yolculara bazı minibüs şoförleri hem kaba davranıyor,hem de sertçe ”bedava seyahat olmasa evden çıkmazsınız” şeklinde rencide edici söylemlerle karşılaşıyoruz.Halbuki şu an 68 yaşında olmam nedeni ile 60 yıl günde ücretli olarak defalarca bindiğimiz unutulmamalıdır.Özel olarak değil,saati gelince hareket ediyorlar.Emniyet kemeri mecburi olduğu günümüzde,ayakta insanların birbirini rahatsız edecek yolcu almalarını nasıl izah edilir?Yorum sayın yöneticilerin…

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu