Trafik Sitesi

Araçlarda Çocuk Koltuğu Bulundurma Zorunluluğu

Araçlarda Çocuk Koltuğu Bulundurma Zorunluluğu

Çocuk ( bebek ) koltuğu kaç yaşa kadar zorunludur ? Çocuk koltuğu bulundurmamanın cezası ne kadar ? Çocuk koltuğunun faydaları nelerdir ? Çocuk ( bebek ) koltuğu ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları konuda bulabilirsiniz.

 

cocuk-oto-koltugu-3

 

Çocuk ( bebek ) koltuğu hangi araçlarda zorunludur ?

M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda, yada daha açık bir ifadeyle emniyet kemeri bulundurması zorunlu olan araçlarda, 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların taşınması sırasında, çocuk koltuğu bulundurulması ve kullanılması zorunludur. 135 cm’den uzun çocuklar, çocuk bağlama sistemleri ( çocuk koltuğu ) yerine, ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilirler. Çocuk bağlama sistemleri olmayan M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda üç yaşın altındaki çocuklar taşınamazlar. Çocukların ticari taksilerde seyahatleri sırasında, çocuk bağlama sistemleri kullanmaları, yok ise arka koltukta oturmaları zorunludur.

Eğer arka koltukta emniyet kemeriniz yoksa; sadece 0-9 ay arası olanlarda ön koltuğa takabilirsiniz. Bu durumda da, ön koltukta hava yastığı olmamasına özellikle dikkat etmelisiniz.

 

cocuk-oto-koltugu-6

 

Çocuk ( bebek ) koltuğu kulundurmamanın ve kullanmamanın cezası nedir ?

2918 sayılı K.T.K. ‘nın 31 / 1-a maddesine göre ( Özelliklerine ve cinslerine göre, yönetmelikte nitelik ve nicelikleri belirtilen gereçleri, araçlarda bulundurmamak, kullanmamak veya kullanılır şekilde bulundurmamak ) çocuk koltuğu bulundurmamanın cezası 92 TL ve 10 ceza puanıdır ( 2016 verilerine göre – Her yıl cezaların yükseldiğini unutmayın ). Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, aracın tescil plakasına da aynı oranda ceza tutanağı yazılır.

150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altında olan çocukların ön koltukta oturması yasaktır. Araçta çocuk koltuğu olmasına rağmen kullanmayıp, çocuğu kucakta taşımanın da cezası aynıdır. ” Çocuk çok ağladı da o yüzden kucağıma aldım ” gibi bir sebep, ne kaza anında çocuğunuzu korur, ne de kanuni açıdan bir geçerliliği vardır.

 

cocuk-oto-koltugu-4

 

Çocuk ( bebek ) koltuğu seçilirken nelere dikkat edilmelidir ?

  • Çocuğunuzun fiziksel özellikleri ve kaç yıl süre ile kullanabileceğiniz dikkate alınmalı.
  • Koltuğun hammaddesi, sert plastik olan polipropilenden ve enjeksiyon ile yapılmış olmalı.
  • Bağlama kayışları, güçlü ve darbeleri emebilen köpük malzeme ile yanları takviye edilmiş olmalı.
  • ISO FIX Çocuk Oto Koltuğu Güvenliği için getirilmiş olan, bağlama sistemi standartları’na sahip olmalı.
  • ECE R44/04 Avrupa Standartlarına uygun olmalı.
  • Kolay temizlenen, kolay yanmayan özelliklere sahip, ergonomik modeller tercih edilmeli.
  • Mutlaka çocuk içine oturtularak ürün denenmeli.
  • İkinci el ürün satın alınmamalı.
  • Beş noktalı güvenlik sistemine sahip olan koltuklar tercih edilmeli.
  • 45 dereceye kadar kademeli olarak yatar pozisyon özelliği olmalı.
  • Pahalı bir ürün olması gerekmez. Temel güvenlik fonksiyonlarına sahip olması yeterli. Fiyatı yükselten bazı konfor artırıcı ilavelerin ürünün kullanımını da zorlaştırdığı unutulmamalı.
  • Aracınıza uygun olmalı.
  • Kullanma kılavuzunun olup olmadığı kontrol edilmeli.
  • Çocuk oto koltuğu alırken, ürünün iç kısmının köpük ile kaplanmış olmasına dikkat edin. Çünkü çarpışma anında bebeğinizin sırtı ve başının arka bölümü; önce öne, sonra arkaya ve sonra tekrar öne çarpacaktır. Bebeğin kafatası, oto koltuğunun iç bölümü köpük ile kaplanmamışsa zarar görebilir. Oto koltuğunun kılıfındaki markayla, etiketteki marka aynı değilse de bu ürünü kesinlikle satın almayın!

 

cocuk-oto-koltugu-5

 

Hangi yaşa hangi çocuk koltuğu alınmalıdır ?

  • 0-12 aylık (0-9 kg) bebekler için, ana kucağı modeli tercih ediliyor. Arka koltuğa, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde yerleştiriliyor.
  • 4 yaşına kadar olan çocuklar için (10-18 kg), hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı. Bunlar arka koltuğa, öne bakacak şekilde monte edilebilir. Çocuk mümkün olduğu kadar uzun süre, 0-12 aylık dönemde olduğu gibi, oto koltuğunda yüzü arkaya bakacak şekilde seyahat etmeli.
  • 4-12 yaş arasındaki (15-36 kg arası) çocuklar, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından, yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.
  • Emniyet kemeri ise, 12 yaşından sonra takılmalı.

 

cocuk-oto-koltugu-2

 

Çocuk koltuğunun faydaları nelerdir ?

Çocuk ( bebek ) koltukları doğru olarak kullanıldığında; çocuk ölümlerini yaklaşık %70, çocuk yaralanmalarını yaklaşık %90 oranında azaltmaktadır. Dünya üzerinde her 3 dakikada 1 çocuk, trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise, kazalarda en çok hayatını kaybeden ikinci yaş grubu 5-14 yaş grubudur.

 

Çocuk koltuğu nasıl takılır ?

Yararlanılan kaynaklar : Hürriyet

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu