Trafik Sitesi

Araç Kasko Değerinin Kullanıldığı Yerler

Araç Kasko Değerinin Kullanıldığı Yerler

Araç Kasko Değerinin Kullanıldığı Yerler

Kasko için kanunda zorunlu bir madde yoktur ancak aracınızı koruyabilmek ve güvence altına alabilmek için kasko poliçesi yaptırmanız gerekir. Kasko, çalınma, yanma, kaza ve hasar anında aracınızı koruma altına alan ve aldığı hasarın sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlayan bir poliçedir. Doğal olarak araçlarına kasko yaptıran kişiler, hasar anında ödeme alırlar ve maddi açıdan zarar uğramaktan kurtulurlar. Kaskonun yapılabilmesi için de araç kasko değerinin bilinmesi gerekir. Araç kasko değeri daha önceki yıllarda, araç sahibinin beyanına göre belirleniyordu. Ancak kanunda düzenleme yapılması ile araç sahipleri artık araç değerini belirleyemiyor. Kanuna göre sigortası yapılan aracın hasar görmesi durumunda, aracın hasar anındaki rayiç bedeli üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Kasko poliçesi yapılırken sigorta şirketleri, aracın rayiç bedeli için hangi değerlerin referans alınacağını ve aracı değerinin nasıl belirlendiğini, poliçede açık olarak belirtmekle yükümlüdür. Poliçede böyle bir değer belirtilmediği durumlarda ise Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından açıklanan araç değer listesi esas alınır.

Araç kasko değeri listesinde son 15 yıllık araçların değeri yer almaktadır. 15 yaşından büyük araçların değeri, sigorta şirketi ve araç sahibi arasında ortak bir değer kararlaştırılarak belirlenir. Bu liste her ay güncellenir ve araçların değeri belirlenirken cinsi, markası ve modeli esas alınır. Bu listedeki rakamlar üzerinden motorlu taşıtlar vergisinin ne kadar alınacağı da hesaplanır.

Kasko değer listesi ile kasko yapılması zorunlu mudur?

Her ay açıklanan bu kasko değer listesine göre aracınızın değerini belirleyebilirsiniz. Ancak bu değerler bir kıstas değildir. Aracınızı bu listenin altında yada üzerinde bir değerle de sigorta ettirebilirsiniz. Aracınızda bulunan aksesuarlar için ek teminat bedeli de belirleyebilirsiniz. Aracınızın değeri, açıklanan listede geçmiyor ise sigorta şirketi ile anlaşarak bir değer belirlemeniz gerekir. Aracınız sıfır ise araç değeri, satış değeri olarak kabul edilecektir.

Araç kasko değeri kullanım alanları nelerdir;

Araç kasko değeri, kaskonun yenileme dönemlerinde kullanılır. Bununla birlikte motorlu taşıtlar vergisi düzenlenirken de bu değerlerden yararlanılır. İkinci el araç kredileri verilirken de araç kasko değeri üzerinden hesaplama yapılır. Kısaca belirtmek gerekirse aracın kasko değerinin kullanıldığı yerler; sıfır ve ikinci el araçların sigortalanması, hasar ödemelerinin karşılanması ve araçların satılması gibi alanlardır.

Araç kasko değerinin bilinmesi önemlidir. Bu değer, poliçenin üzerinde yer almayacağı için mutlaka aracın değeri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Aracınızın ne kadar güvence altında olduğunu bilmek, ilerde yaşanacak olan olumsuzlukların önüne geçmek için önem taşır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu