Trafik Sitesi

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Her halükarda, her şart altında alkol zaten zararlı ve kullanılması sakıncalı bir içecek olduğu halde alkol alarak trafiğe çıkmak hem büyük bir sorumsuzluk hem de büyük bir ihlaldir. Alkolün insan sağlığı açısından zararları ve bağımlılık yapma özelliği yıllardır yapılan araştırmalarla ortaya konulduğu gibi, bu zararların etkileri insanların tecrübeleri ile sabittir.

Trafik gibi azami dikkat isteyen alanlara alkol ile çıkmak evvela kişinin sorumsuzluğu ve insan haklarına olan saygısızlığının emaresidir. Araç kullanımı esnasında direksiyon hakimiyetinin yanı sıra araç kullanımı esnasında diğer kullanım faktörlerinin sağlıklı bir şekilde idare edilebilmesi için bilincin yerinde olması gerekmektedir. Debriyaj, gaz, fren pedal aksamları, vites, ışık ve sinyallerin kullanımı ile birlikte sürücünün direksiyona tam olarak hükmedebilmesi için araç kullanırken sürücünün alkolden kaçınması gerekmektedir.

Ülkemizde her yıl yüzlerce kaza meydana gelmektedir. Ölümlü ve yaralanmaları kazaların pek çoğunda alkolün etkisine rastlanmaktadır. Bu nedenle araç kullanacakların kesinlikle alkolden uzak durması gerekmektedir.

Her ne kadar can kaybı kadar ağır bir ceza olmasa da alkollü araç kullanımını için idari para cezası uygulanmaktadır.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

2018 yılında otomobilinin 0,50 promilin üzerinde alkollü, hususi araçlar dışındaki araçları 0,20 promil üzerinde alkollü olarak kullanan sürücüler bu ihlali ilk defa gerçekleştiriyorlarsa 1002 TL, ikinci defa alkollü olarak kontrole takıldı iseler 1256 TL, 3 ve daha fazla kez yakalandıysalar 2018 TL idari para cezası ödemek durumunda kalırlar. Bu cezaları 15 gün içerisinde, %25 indirimli, sırası ile 1002 TL’yi 751,5 TL, 1256 TL’yi 942 TL, 2018 TL’yi 1513,5 TL olarak ödenebilir.

Ayrıca alkollü sürücünün ehliyetine 20 ceza puanı işlenir.

5 yıllık süre içerisinde ilk defa alkollü olarak araç kullanma idari para cezası alan sürücülerin ehliyetine 6 ay, 5 yıl içerisinde ikinci kez aynı ihlal tekrarlandığında 2 yıl, 5 yıl içerisinde 3 ve daha fazla ihlalde  5’er yıl Trafik Zabıtası tarafından ehliyetlerine el konulur.

İhlal ve cezasının belirlendiği 48/5 nolu maddeye göre ehliyetleri 2 yıl süre ile geri alınan araç sürücüleri davranışlarını geliştirmeleri için, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; 5 yıl süre ile ehliyetleri geri alınan araç sürücülerinin ise psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulurlar.

Bu sürücülerin, ehliyetlerini geri alabilmeleri için, geri alma süreci sonunda yukarıda yazdığımız şartları sağlamaları ve Karayolları Trafik Kanununa istinaden verilmiş olan idari para cezalarının tamamını, diğer idari para cezaları da dahil olmak üzere, ödemiş olmaları gerekmektedir.

Eğer sürücünün alkol oranı 1,00 promilin üzerinde tespit edilmişse veya yasal sınırlar üzerinde alkollü olarak sürücü kazaya sebep olmuşsa, kendisine TCK’nın 179’uncu maddesine göre de işlem yapılır.

Başta da belirttiğimiz üzere işin ceza kısmının yaşanan can ve mal kayıpları ile ölçülebilmesi mümkün değildir. Alkollü sürücülerin sebep olduğu trafik kazalarında vefat eden, uzuv kaybı yaşayan, yatalak hale gelen veya yaralanan kişilerin ve yakınlarının yaşadıklarının telafisi ne yazık ki olmamaktadır.

Lütfen alkollü araç kullanmayalım! Kendimize ve karşımızdakine trafikte de saygı duyalım.

İnsan hayatı kutsaldır!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 44 YORUM
  1. Nurulah Demir dedi ki:

    Merhabalar kolay gelsin arkadasim alkollü araçla yakalandı kendisi 750 tl ceza aldı eĝer 15 gün içinde öderse ve ayrica ehliyetine 6 ay el koydular benim ise ehliyetim yanımda yoktu olmadıĝı icin tc bilgimi aldılar ve arabayı benim sürmemi istediler fakat polis arkadasima eger tekrardan 6 ay icinde kullanır yakalanirsan ceza karsi tarafa gider dedi karsi taraf dedigi benmiyim acaba? Bu konu hakkinda bilgi alabilirmiyim tesekkurler iyi calısmalar..

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Alkolden dolayı araç sahibine ceza uygulanmaz. Fakat arkadaşınız bu süre içerisinde araç kullanırsa, 36/3-b maddesi gereği hem kendisine hem de araç sahibine 2018 TL ceza yazılır. İyi günler.

    2. Ramazan dedi ki:

      Slm arkadaşlar ben alkolden 2 defa ehliyetimi aldılar 1 ci defada 6 ay süreyle ehliyetimi aldılar 2 ci defa da 2 yıl aldılar 1539 tl ceza yazdılar 25 gün hapis ceza si var 5 yıl ertelenik ti sim fi ne gibi ceza alırım bilgi ala bilir miyim tşk ler

  2. Fatih dedi ki:

    2 gun once aracima benzin alirken salagin biri geri geri gelio vurdu. Para teklif ettiler yaptiralim dediler ben kabul etmedim polis cagirdim.. polis alkol muaynesinde bende 0.007 promil alkol cikti. Olay yerine bir saat gec geldigi icin +15 promil ekledi. Altimdaki araba kamyonet oldugu icin 0.22 promille ehliyetine el koyup ceza yazdilar.. isin ilginc yani ben alkol kullanmadım. Hatta kobtrole hastaneye goturduler ordada 0.00 cikti. Bu seferde oraya gitmen bir sati gecmis dediler

    1. cem dedi ki:

      Öncelikle geçmiş olsun. Eğer hastanede kandan ölçüm yapıldıysa, vakit kaybetmeden bulunduğunuz il ya da ilçenin sulh ceza hakimliğine giderek itirazda bulunun. Eğer yüzünüze kolonya gibi bir madde sürdüyseniz cihazı etkilemiş olabilir.

      1. Ali dedi ki:

        Merhabalar 1.79 promil alkolden ehliyetim alındı ilk defa başıma geldi her hangi bir sabikam yok mahkemede herhangi bir şey olurmu avukat tutmam gereke bilirmi ceza alma gibi bir durumum olurmu lütfen yardımcı olun

  3. Bertuğ Yıldırım dedi ki:

    Merhaba. Arkadaşlarla birlikte bir eğlenceden dönüyorduk, çok az alkol almıştımç büyük bir çevirmeye yakalandık. proromili ilk defa üfledim , 1.28 gibi bişey çıktı. o gün sabaha kadar karakoldaydım. tutunağa polisler alkolsuz, sarhoş değil yazdılar hatta karakola kadar arabayı polis eşliğinde yine ben kullandım ama suç e devlete işledi. 3 ay ile 2 yıl arası hapis cezası deniyor. ceza mahkemesinde yargılanacağım. ceza alır mıyım ? lütfen yardım edin. Sicilim temiz ve öğrenciyim

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. O hapis cezası hapis yatacağınız anlamına gelmiyor. Günlük 30 TL üzerinden para cezasına çevrilir. En alt sınırdan ceza uygulanır genellikle. Size alkolden cezai işlem uygulanıp ehliyetinize el konuldu mu? Geçmiş olsun.

  4. Mikael dedi ki:

    Merhabalar alkolden ehliyeti MI kaptırdiım ilk defa oldu ceza I ödedim 3 ay sonra evime kagit geldi 100 promilim ůstunde oldu gum icin emniyet dava acmis mahkemeye cikcam cezasi ne olur bilginize sunarim tesekkurler

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. 1 promilin üzerinde olduğundan, aynı zamanda TCK 179/3’ten işlem yapılıyor. 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Fakat hapis yatma gibi bir durum olmuyor. Ceza paraya çevriliyor. Genellikle en alt sınırdan hesaplanıyor. 3 ay karşılığı olarak günlük 20 TL den para cezası uygulanabilir. Geçmiş olsun.

  5. Taner dedi ki:

    Merhabalar ben 2. kez alkolden 1.18 promil ile yakalandım. İlk yakalandığımın mahkemesinde 3 ay 15 gün hapis cezası verdi hagb ” hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı verdi. İkincisinin mahkeme sonucu acaba ne olur para cezasına cevriliyormu. Tesekkurler.

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, evet alkolden dolayı verilen hapis cezaları para cezasına çevrilir genellikle.

      1. Burak dedi ki:

        19.05.2018 tarihinde alkollu arac kullanmaktan ehliyetime el konuldu 6aylik sure 19.11.2018 tarihinde sona erdi.fakat olayin yasandigi gece tarafima ceza makbuzu verilmedi veya verildi ise hatirlamiyorum 1002 tllik ceza tutarini odemedim.6aylik sure bitti fakat ehliyeti gidip teslim
        Almadim su anda polis cevirmesine girdigimde hangi maddeden ceza yazilir.yaninda bulundurmamadanmi yoksa ehliyetsiz arac kullanmadanmi

  6. yunus e. dedi ki:

    merhaba..alkolden 48/5 maddesinden ceza kesıldı 2018tl 3 ve uzerı alkollu yakalandı maddesınden.fakat ..alkolden ılk kez ceza yıyorum cezam 1003tl yazılması gerekıyordu.arastırmadan odemesını yaptım.şuan nereye nasıl ıtıraz edebilirim
    teşekkur ederim

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, bulunduğunuz ilçenin sulh ceza hakimliğine dilekçe ile başvurabilirsiniz.

      1. Hasan dedi ki:

        Merhabalar aracımı tanıdığım birisine verdim belirli bir süre içinde alkol alıp başka bir araca arkadan vurmuş aracın içinde bir kişi hafif yaralanmış o anda işlem yapılıp ehliyetine el konmuş aradan uzun süreden sonra tırafik sigortasından yani ham araç sağibine hem aracı kullanan kişiye 20 bin lira yazılı ödeme emri geldi bunu ruhsat sahibimi kaza yapan kişimi ödemesi gerekir bilgilendirirseniz teşekkürler

  7. Caner Kurutaş dedi ki:

    Merhabalar, 2017 yılımda 162 promil ile ehliyetimi 6 ay el konuldu. Kamu davası açıldığı için mahkemeye çıktım hakim herhangi bir ceza rakam hapis günü söylemedi dosyan açıkta eğer bir suç işlersen bu ceza ile birleştirilir dedi. 2018 yılında 92 promil ile tekrar ehliyetime 2 sene el konuldu. Bu durumda ilk mahkeme cezası ne kadar olur ne yapmam lazım.

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, sizin de dediğiniz gibi bu mahkemenin takdiridir. 179/3 maddesi gereği mahkemeler ceza uyguluyor. Taban ya da tavan ceza verilebilir. Bir hukukçuya sormanız daha uygun olur. Geçmiş olsun.

  8. Burak dedi ki:

    19.05.2018 tarihinde alkollu arac kullanmaktan ehliyetime el konuldu 6aylik sure 19.11.2018 tarihinde sona erdi.fakat olayin yasandigi gece tarafima ceza makbuzu verilmedi veya verildi ise hatirlamiyorum 1002 tllik ceza tutarini odemedim.6aylik sure bitti fakat ehliyeti gidip teslim
    Almadim su anda polis cevirmesine girdigimde hangi maddeden ceza yazilir.yaninda bulundurmamadanmi yoksa ehliyetsiz arac kullanmadanmi

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, vergi dairesine giderek cezayı ödemeniz gerekiyor. T.C. kimlik numaranızdan çıkarırlar. Eğer ödemezseniz, 36/3-b maddesi gereği 2018 tl ceza uygulanır.

  9. ŞENOL dedi ki:

    Merhaba ilk defa alkolden ehliyetime el koyuldu 117 promil ile aradan 20 dakika geçti hastaneye götürdüler orada 41 çıktı ne yapmam gerekiyor

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, Şenol bey. Hastaneden aldığınız alkol çıktısı, ceza makbuzu, sürücü belgesi geri alma tutanağı ve yazacağınız dilekçe ile, bulunduğunuz ilçenin sulh ceza hakimliğine itiraz başvurusu yapabilirsiniz. Gerisi mahkemelerin takdiridir.

    2. Gürhan Gürses dedi ki:

      S.a Aynı yıl içerisinde 2 kez alkolden yakalandım 2 yıl ehliyetimi verdim 2 yıl sonra sınavdan geçerek ehliyetimi geri aldım.Ehliyetimi alalı 2 yıl oldu şimdi tekrar yakalandığımda ehliyetimi 6 ay mi vericem yoksa 5 yıl mi vericem.Bunun bir süresi varmı. Hayatımın sonuna kadar sürecek mi?
      İlginiz için teşekkür ederim

  10. Yunus dedi ki:

    Merhaba 2. Defa alkolden ehliyet verdim sudge egitimimi bitirmek uzereyim. Ehliyetimi alabilmek icin trafik cezalarimi odedim yalniz calinti bir aracim uzerinde rehin oldugu icin trafikten dusuremiyorm yaklasik 10 yildir vergi cikiyor araca bu borcun ehliyeti geri almam ile alakasi varmi tesekkurler

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, bu konu hakkında çok fazla bilgim yok. Trafik cezalarını ödemeniz yeterli diye biliyorum. Yine de vergi dairesine gidip, detaylı bilgi alabilirsiniz. Çünkü bu işlem, maliyenin sorumluluğundadır.

      1. Zafer dedi ki:

        Merhaba.15.12.2018 tarihinde alkolden trafik cezası aldım ve ehliyetime 6ay alıkonuldu.kamu davası açılmış .ben yurtdışında olacağımdan dolayı mahkemeye gitmediğim zaman problem olur mu?mahkeme direk benim hakkımda kararı verirmi ?

  11. Hasan dedi ki:

    Merhaba, Cem bey İlk kez alkollü yakalandım. 177 promil çıktı, 2 yıl hapis istemiyle mahkemeye sevk etti
    2 gün sonra mahkemem var , geçen hafta emniyetten aradılar ve gelir testine tabi tuttular
    Üzerine araç , ev , arsa , taşınamaz malın varmı evlimisin çocuk varmı diye sordular nedenini sorduğumda mahkemenin cezayı bu sorgulamaya göre vereceğini söylediler sizce sonuç ne olur saygılar

  12. gökhan dedi ki:

    merhaba, ilk defa alkolden ehliyetime el koyuldu 2,53.. ve direğe çarptım direkte hiç bir şey yok..ve adıma dava açıldı sizce ilk defadan bir şey olur mu mahkeme de ne yapmam gerekiyor..

  13. gökhan dedi ki:

    Merhaba , İLK DEFA alkollü araçla direğe çarptım ve hastanede 2.53 promil alkollü çıktım..hakkımda dava açıldı sizce dava sonucu ne olur?

  14. Osman dedi ki:

    İyi aksamlar cem bey, arabada park halindeyken içki içiyorduk polis geldi ve o kadar cok alkollu degildik 2 tane tuborg içmiştik test falan yapmadan bi kagıda ev adresimizi ve adımızı soyadımızı aldılar imza attırıp 80 tl ödüyceksiniz dediler? Öyle bişey varmıdır birde ben sadece kimlik numaramı verdim ne imza attım nede ev adresimi verdim eğer öyle bişey varsa banada ceza gelirmi?

  15. Murat dedi ki:

    3 çünkü kez alkollu yakalandım ehliyetim 2 yılına el konmustu almadan 3 yakalandim 5 milyar 38 tl ceza yazdılar bir de mahkemeden ne gelur

  16. arif dedi ki:

    meraba abim ben askerim 28 aralikta askerden izne geldim ve nisamlimdan ayrildim o sitresle alkol aldim polis cevirme yapti 1.61 alkol cikti ceza yazdi ehliyetimi aldi 6 ay ben askerdede ehliyet aldim askeri ehliyet bunun bana askeryede bi zarari olurmu bide abi banan savciyabifade vercen dedi ifade tek seferde bitermi diger olaykar gibi ileri tariflere atarmi abi

  17. arif dedi ki:

    abim meraba abim ben askerden izne geldim 28 aralikta geldigim aksam alkolden ehliyetime elkonuldu 6 ay abim ben askerde ambulans soforuyum ama sivil ehliyetin bi onemi yok askeri ehliyetle kullaniyoz bi sakincasi olurmu bide abim bana savciya ifade vercen dedi bu ifade tek seferde bitermi yoksa ileri tarihlere atarmi abi 1.61 promil alkol cikti bende abi tekrar ehliyeti alirken arabanin tum borclarini odemek zorundemiyiz yoksa sadece alkolden aldigimiz cezalarimi odememiz gerekiyo cunki arac kiralikti abi tesekur ederim

  18. Mahir dedi ki:

    Ilk defa alkollü araç kullanırken trafik polislerine yakalandim, ehliyetime el koydular ve para cezası yazdılar, 40 gün sonra mahkeme kâğıdı geldi, bildiğim kadarisiyla para cezası yapılıyormuş, ben şuan denetimli serbestim ve iki ay kadar daha sürecek, bu olay başka türlü yansirmi bana

  19. murat dedi ki:

    Merhaba 1.17 promil alkolle bir trafik kazasi gecirdik,aracı bben kullanmiyordum fakat karsı tarafın ifadesinden dolayı ehlyetime 6 ay el konuldu, ve asli ceza mahkemesi dava acçmış ben ve arkadaşım sanık karşı taraftan iki kişide tanık görünüyor, ilk defa başıma böyle birsy geldi sizce mahhkeme sonucu ne oluur.?
    Tesekkür ederim

    1. Serdar Kaya dedi ki:

      Öncelikle geçmiş olsun, mahkeme süreçleri hakkında yorum yapmamaktayız, sonuçta takdir mahkemenindir

      1. Gokhan dedi ki:

        Serdar bey 153 promil yakalandim ehliyetimi aldilar para cezasi odedim mahkemeye cikarsin dediler mahkeme sonucunda hukmun geriye birakilmasi cikarsa adli sicil kaydimda ve arsiv kaydimda cikarmi bu dava

  20. Harun dedi ki:

    Ben geçen sene ehliyetsiz alkollü bir şekilde polise yakalandım mahkeme aralıktaydı ben gidemedim şehir dışındaydım şimdi yarın tekrar mahkeme var sonucu ne olur ?

  21. Mehmet uğur dedi ki:

    İyi geceler efendim size bir sorum olacaktı şimdiden teşekkürler….2016 tarihinde yaptığım birtakım suçlardan dolayı 2017 tarihinde cezaevine girdim 7 gün yattım ve ardından denetim serbestlik için çıktım denetimim 10.10.2018 tarihinde bitti koşullu salıverme tarihi ise 2020 kadar ve infazımda var sorum şuki 3 gün önce ehliyetimi 2.2 promil alkolden yakalattım mahkeme hapis cezası verirmi yoksa para cezasımı verir lütfen yardımcı olun 1 hafta sonra askere gidicem aklımda hep bu konu var yardımcı olursanız sevinirim

  22. POLAT dedi ki:

    MERHABALAR ALKOLLU YAKALANDIM. 162 PROMİL ÇIKTI 6 AY EHLIYETİME EL KONULDU. 1002 LİRA CEZA VERİLDİ. ERTESİ GÜN CEZAYI YATIRDIM. EVE DE MAHKEME KAĞIDI GELDİ. 3 GÜN SONRA MAHKEMEM VAR NASIL BİR SONUÇ ÇIKAR. İLK DEFA BASIMA GELİYOR. HATAMI DA KABUL EDİYORUM SİCİLİM TEMİZ. İNTERNETTE HAPİS CEZASI FALAN YAZIYOR SONUÇ NE OLUR SİZCE…

  23. Durmuş dedi ki:

    Meraba iyi akşamla yıl başı akşamı trafik denetlemede durduruldum ve alkol testi yaptılar 1.31 promül alkol çıktı ve ehliyetim 6 aylına el koyuldu bugün eve 3 asli ceza makemesinden mahkeme kağıdı gelmiş mahkemede bunu cezası ne olur acaba bilgi verirmisiniz hapis cezası diyolar ama ilk defa yakatıyom eğliyetimi

  24. Gökhan1 dedi ki:

    Merhaba ilk defa alkollü 1.67 promil ile trafik kazası yaptım ve orta şeritteki ışıklı levhaya vurdum polisler geldi tutanak tuttular bugün de adliyeden mesaj geldi 04.11.2019 da duruşmaya çağırıldım sizce bu işin sonucu ne olabilir ne gibi ihtimaller vardır birde adalet bakanlığının alımlarına başvuru yapmıştım(infaz koruma katiplik) bunlara engel teslim edermi yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler

    1. Serdar Kaya dedi ki:

      Öncelikle geçmiş olsun Gökhan bey, alkollü olarak kaza yapmışsınız zaten durumun ne olduğunu siz daha net biliyorsunuz, dava sürecinde kararı kestirmek pek mümkün değil lakin tabi ki bazı ihtimaller söz konusudur. Ben sizin asıl olarak aklınızdaki soruya cevap vereyim, alacağınız ceza büyük ihtimalle erteli bir ceza olur ilk defa bir suç işlediğiniz için bu da devlet memuru olmanıza engel değildir, devlet memurluğuna engel bir suç değil sizin işlemiş olduğunuz suç. Ayrıca kafanızda soru işareti kaldı ise daha detaylı bilgi için BU YAZIYI okuyabilirsiniz

  25. Gokhan123 dedi ki:

    Ilk defa 153 promil yakalandim ceza odedim ehliyeti aldilar hastanede 80 promil cikti mahkemeye cikarsin dediler mahkeme hukmun geriye birakilmasi verse bu benim adli sicil kaydimda cikarmi arsivde atastirmasinda cikarmi

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu