Trafik Sigortası Yaptırmadan Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?
Trafik Sigortası Yaptırmadan Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?
Bu yazımızda, sizlere zorunlu trafik sigortası ve sigortası yaptırılmayan araçla trafiğe çıkmanın cezası hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Trafik sigortası hakkında merak ettiğiniz detaylara yazımızda ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası aslında sizden ziyade sizinle birlikte kazaya karışan diğer tarafı ilgilendirir. Adından da anlaşılacağı üzere trafik sigortasının her araç sahibi tarafından yapılması zorunludur. Olası kazalarda oluşabilecek hasar ve karşı tarafta meydana gelebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına almaya yarar. Sizin aracınızda ya da sizde oluşacak zararları bu sigorta karşılamaz.
Eğer aracınızın sigortasını yaptırmadıysanız kesinlikle trafiğe çıkmamalısınız. Ülkemiz sınırları içerisinde sigortası yapılmamış araçla trafiğe çıkmak kesinlikle yasaktır.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 91 numaralı maddesine göre, zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmayanlara, 108 TL idari para cezası verilmektedir.
İhlal dahilinde verilen 108 TL’lik idari para cezası, 15 gün içerisinde ödendiğinde, % 25 İndirimle, 81 TL’ye düşmektedir.
Aracınız eksikliği giderilinceye kadar trafikten çekilir.
Zorunlu Trafik Sigortasındaki Limitler Ne Kadar?
Yaptırdığınız zorunlu trafik sigortanıza ait poliçede, çeşitli durumlar için yapılacak olan ödemelere ait limitler yazılıdır.
Bu limitler, meydana gelebilecek trafik kazalarında oluşması muhtemel zararların türlerine göre değişim gösterir. Vefat durumunda, vefat edenin yakınlarına verilecek olan miktar, yaralanmalarda ödenecek miktar, hastane masrafları için ödenecek miktar, araçlarda meydana gelecek hasar durumunda ödenecek miktar birbirinden farklı limitlerdedir.
Ödenecek miktarlara ait tutarlar senelik olarak güncellendiğinden ödenecek olan prim miktarları da senelik olarak değişiklik arz etmektedir.
Zorunlu Trafik Poliçesinin Kapsamadığı Haller Nelerdir?
Her poliçenin içeriği ve kapsamı farklıdır. Bu durum zorunlu trafik sigortası poliçeleri için de geçerlidir.
Kapsam dahilinde olan ve olmayan haller ise genel şartlar ile ortaya konulmuştur.
Tüm sigorta şirketleri için aynı olan genel şartlara göre kapsam dışında kalan haller şu şekildedir:
- İşletilme halinde olmayan araçların sebep olacağı zararlar,
- Sigortalı kişinin kendisinin uğrayacağı zararlar,
- Aracı kullanan kişinin, aracı kullanırken uğrayacağı zararlar nedeniyle ileri sürülen talepler,
- Aracı kullanan kişi yakınlarının uğrayacağı zararlar nedeniyle ileri sürülen talepler,
- Araç sahibi ile aracı kullanan kişi arasındaki ilişkide araca gelen zararlar nedeniyle ileri sürülen talepler,
- Yolcu bagajı ve benzeri eşya haricinde Poliçede gösterilen aracın ve bu araç ile taşınan malların veya çekilen araç ya da römorkun bozulması ve zarar görmesi sebebi ile ileri sürülen talepler,
- Çalınan veya gasp edilen araçların sebep oldukları ve karayolları trafik kanununa göre araç sahibinin sorumlu olmadığı zararlar, aracın çalındığını veya gasp edildiğini bilerek binen kişilerin zarara uğramaları nedeniyle ileri sürülebilecek talepler, çalan ve gasp eden kişilerin talepleri,
- Sürat yarışlarına katılım, yarış güzergahında yapılan antrenmanlar sırasında meydana gelebilecek zararlar ile gösteride kullanılması nedeniyle oluşan zararlar,
- Aracın gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla faaliyette bulunan teşebbüslere bırakılmasından sonra aracın sebep olduğu zararlara ilişkin ileri sürülen talepler,
- Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin taşınması (yedek akaryakıt hariç) sebebiyle meydana gelen zararlara yönelik ileri sürülen talepler,
- Manevi tazminata ilişkin talepler.
Trafik sigortası kaskodan farklı olarak, kaza anında karşı tarafta meydana gelen zararları karşılamayı kapsar.
- Zorunlu trafik sigortası poliçelerinin sunduğu teminat ve limitleri Hazine Müsteşarlığı belirler.
- Sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası ücretlerinin hesaplamasını Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen bu bilgiler ile kendi istatistikleri ve sundukları ek hizmetlere göre yaparlar.
Sigorta şirketleri arasında, zorunlu trafik sigortası fiyatları ve ödeme koşulları değişiklik gösterebilir.
Trafik sigortasına ait ücretin hesaplanmasında;
- Aracın marka ve modeli,
- Aracın kullanım amacı,
- Aracın plakası,
- Araç sahibinin ikamet adresi
gibi hususlar belirleyici olabilir.
Tazminat Ödemelerinde Hangi Belgeler İstenir?
Maddi zararlar için:
- Kaza tespit tutanağı
- Tüzel kişiler için imza sirküleri ve yetkilinin kimlik fotokopisi
- Gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası
- Banka hesap bilgileri
Bedeni Zararlar
Sürekli Sakatlık:
- 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde düzenlenmiş sağlık kurulu raporu.
- Hak sahibi gerçek kişiler için: T.C Kimlik No.
- Kaza raporu.
- Mağdura ait son 3 aylık döneme ilişkin ücret belgesi.
- Hak sahibine ait banka hesap bilgileri.
Ölüm:
- Kaza raporu.
- Veraset ilamı.
- Güncel vukuatlı nüfus kayıt örneği.
- Mağdura ait son 3 aylık döneme ilişkin ücret belgesi.
- Hak sahibine ait banka hesap bilgileri.
(Tazminat için istenen belgelere ait bilgiler, Türkiye Sigortalar Birliği, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları, resmi internet sayfasından alınmıştır. Tüm genel şartlar için, https://www.tsb.org.tr/karayollari-motorlu-araclar-zorunlu-mali-sorumluluk-sigortasi-genel-sartlari.aspx?pageID=1080, adresini ziyaret edebilirsiniz.)