Okul Taşıtları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Okul Taşıtları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Okul Taşıtları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarımızın okullarına ulaşmaları esnasında canlarını emanet ettiğimiz okul taşıtlarının, trafikteki durumları ve taşıması gereken şartlar hakkında genel bilgilere bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Okul taşıtları veya bir diğer deyişle servisleri hakkında zaman zaman okuduğumuz haberler toplumumuzu gerçekten üzmekte ve paniğe neden olmaktadır.

Bununla birlikte trafikte okul taşıtlarına karşı diğer sürücülerin ne denli saygılı ve müsamahalı olduğu da tartışmalıdır.

Geleceğimizin teminatı olan çocukların taşındığı okul taşıtlarının sağlaması gereken belirli şartlar bulunmaktadır.

Bu şartlar Trafik Yönetmeliği Ve Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği ile belirlenmiştir ve uygulanmaktadır.

Genel olarak okul servislerinin haiz olması gereken şartlara sırası ile göz atalım. Bu sayede sizler de çocuklarınızı teslim ettiğiniz okul servislerinin bu şartları taşıyıp, taşımadıklarını öğrenerek önlem alabilirsiniz.

Trafik Yönetmeliğinde Okul Taşıtları İle İlgili Maddeler:

  • Trafik Yönetmeliğinin 147 sayılı maddesi okul taşıtları hakkındadır.
  • Bu maddeye göre; okul taşıtlarında bulunan “DUR” ışıklı işaretin, öğrenciler inerken ve binerken mutlaka yakılmalı ve iniş veya biniş tamamlanana kadar da yanık kalmalıdır.
  • Okul taşıtlarının DUR işareti yandığında diğer araçlar durmak zorundadır.
  • Okul taşıtlarındaki DUR işareti, indirme ve bindirme hallerinde kesinlikle kullanılamaz.
  • Şartlara uygun gerekli ayırım işaretleri okul taşıtlarında mutlaka bulunmalıdır.
  • Okul taşıtına bindirilen öğrenci sayısı, taşıma sınırını geçemez.
  • Okul saatleri içerisinde, okul yönetimi tarafından belirlenen taşıma programına uygun, belirli saatlerde taşıma yapılması zorunludur.
  • Okul taşıtlarında, araç içindeki düzeni sağlayacak, öğrencilere servise binerken ve servisten inerken yardımcı olacak, rehber öğretmen veya bir görevli bulundurulması zorunludur.
  • Öğrencilerin kolaylıkla ulaşabileceği cam ve pencerelerin sabitlenmesi zorunludur.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği ise okul taşıtlarının vereceği hizmete ve araçta taşıması gereken şartlara dair önemli maddeler içermektedir. Çok uzun olan bu yönetmelikte sizi kaybetmek yerine özet halinde önemli bilgileri sizler için derledik.

Okul Taşıtları Hakkında Bilmeniz Gerekenler, Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği, Okul Servisinin Dur Işığına Rağmen Durmayanlara Ne Kadar Ceza Verilir, Trafik Kanunu 75. Maddesi, okul servis araçları yönetmeliği 2018, okul servis araçları hizmet yönetmeliği son hali, okul servis araçları hizmet yönetmeliği resmi gazete, okul servis araçları hizmet yönetmeliği 2018, okul servis araçları yönetmeliği 2018 pdf, okul servis araçları yönetmeliği

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ne göre;

  • Okul taşıtlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısı uygun ebatta ve reflektif olan bir kuşak içerisinde yer almalıdır.
  • Okul taşıtlarının arkasındaki ışıklı dur işaretinin çapı en az 30 cm olmalı.7
  • Camların ve pençelerin sabitlenmesi gerektiği yine burada da belirtilirken ek olarak iç aksamda demir parçalar açıkta olmamalı, var olanlar yumuşak bir madde ile kaplanmalı diye belirtilmiştir.
  • Okul Taşıtlarında Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.
  • Okul taşıtları, temiz, bakımlı ve güvenli durumda olmalıdır. Ayrıca 6 ayda bir periyodik olarak bakıma sokulmalıdır.
  • Okul taşıtları 20 yaşından büyük olamaz.
  • Okul taşıtlarında her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır.
  • Okul taşıtlarında görüntü ve ses sistemleri taşıma esnasında kullanılmamalıdır.
  • Okul taşıtı taşımacıları, öğrencilerin oturarak rahat bir yolculuk yapmalarını sağlayarak gidecekleri yere gitmelerini ve araca başka birini almamakla yükümlüdür.
  • Taşımacılar, rehber öğretmen veya yardımcı personel bulundurma yükümlüdürler.
  • Belediye sınırları içerisinde yapılan taşıma işlerinde taşımacı, belediyeden Ek-A Özel İzin Belgesi almakla yükümlüdür.
  • Taşımacılar yanında çalıştırdıklarının, sigortalarını yaptırmakla yükümlüdürler.
  • Taşımacılar, 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 62 nci maddesi çerçevesinde belirlenen fiyat tarifesine uymakla yükümlüdürler.
  • Taşımacı, öğrenci, okul veya ikamet adresi değiştirirse, uzun tedavi göreceği bir hastalığa yakalanırsa, okumaktan var geçer veya okuma hakkını kaybederse ve bu şartlar sebebiyle servisin taşıma hizmetinden vazgeçerse, eğer alınmış ücret varsa kalan ayların ücreti iade etmekle yükümlüdür.
  • Taşımacının, taşıma yaptığı yere göre B2, D2 veya D4 yetki belgelerinden birine sahip olması zorunludur.
  • Taşımacılar, sigortası taşıma yapamaz.

Özet olarak okul taşıtları hakkında yönetmeliklerde bulunan şartlar bu şekilde.

Okul Servisinin Dur Işığına Rağmen Durmayanlara Ne Kadar Ceza Verilir?

Okul taşıtlarının “Dur” ışığı yandığında diğer sürücülerin durmak zorunda olduğunu ilgili yönetmelik maddeleri ile açıklamıştık. Bu kuralın ihlali ve okul taşıtlarının da “Dur” işaretini gereksiz kullanmaları durumunda ortaya çıkacak ihlali ilgilendiren ceza maddesine değinelim.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 75 sayılı maddesi uyarınca,  okul taşıtlarının “DUR” işaretini yaktıkları hallerde diğer araçların durmaması; “DUR” işaretinin öğrencilerin binmeleri veya inmeleri sırasında ve Yönetmelikte belirtilen hallerde yakılmaması bu ışıkların gereksiz ve amaç dışı kullanılması, okul taşıtlarının Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde belirtilen hususlara uymaması halinde, ihlali gerçekleştiren sürücülere, 2018 yılı için belirlenen tutarlar dahilinde, 235 TL idari para cezası uygulanır.

235 TL’lik idari para cezası 15 gün içerisinde, % 25 İndirimle, 176,25 TL olarak ödenebilir.

İdari para cezası ile birlikte ilgili madde uyarınca, ihlali gerçekleştiren sürücülerin ehliyetlerine 15 ceza puanı işlenir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ