Karayolları Trafik Yönetmeliğine Göre Araçta Bulunması Zorunlu Olanlar Neler?
Karayolları Trafik Yönetmeliğine Göre Araçta Bulunması Zorunlu Olanlar Neler?
Karayolları trafik yönetmeliği sınıflarına göre araçlarda bulunması gereken zorunlu gereçleri belirlemiştir. Araçlarda bulunması gereken zorunlu gereçler nelerdir, zorunlu gereçleri bulundurmamanın cezası ne kadar sorularına yazımızda yanıt vermeye çalışacağız.
Araçlarda Bulunması Zorunlu Gereçler Neler?
Araçlarda bulunması gerekenler, araç sınıflarına göre değişiklik arz etmektedir. Bir otomobilde bulunması gerekenlerle, otobüs, minibüs ve kamyonlarda bulunması gerekenler kısmen ortak olsa da farklı gereçler de vardır.
Örneğin yangın tüpü bütün araçlarda bulunması gereken bir malzeme olmasına rağmen bazı araç türlerine göre farklı sayıda yangın tüpü aranılmaktadır.
Hangi Araçlarda Kaç Adet Yangın Tüpü Olmalıdır?
Karayolları Yönetmeliğine göre, otomobil, yolcu ve yük taşıyan araçlarda yangın için A, B ve C yangın sınıflarının hepsine birden etki eden, TS 862 EN3 standardına uygun veya CE onaylı el yangın söndürme cihazları bulunması gerekir. Yangın tüplerinin kullanıma hazır durumda yani bakımlı olmaları da önemlidir.
- Tehlikeli madde taşıyan araçlarda en az 2 adet, aracın tonajına göre değişen ağırlıkta yangın söndürücü tüp aranır.
- Otobüs ve mafsallı otobüslerde toplam doldurma kapasiteleri en az 6 kg olacak çekilde bir ya da birden fazla yangın tüpü bulunması gerekir. Yolcu sayısı 26’ya kadar olan otobüslerde ise 2 kg ağırlığında iki yangın söndürme tüpü istenir.
- 12 ton yüklü ağırlığı geçen kamyon ve çekicilerde, toplam 6 kg ağırlığa denk gelecek bir ya da birkaç yangın tüp aranır.
- Yüklü ağırlığı 12 tondan az olan kamyon ve benzerlerinde ise toplam 4 kg kuru ağırlığa denk gelecek adette yangın tüpü aranır.
- Otomobil, minibüs ve kamyonetlerde toplam doldurma kapasitesi en az 1 kg. kuru toz olan en az bir adet yangın söndürme cihazı istenir.
Yangın söndürme tüpü, aracın görülebilen ve kolaylıkla erişilebilen bir yerinde bulundurulmalı ve hava şartlarından korunmalıdır. Ayrıca, cihazlardan en az biri aracı kullananın hemen yanında olmalıdır.
Tüm Araçlarda Zorunlu Olarak Bulunması Gerekenler Nelerdir?
Otomobillerde bulunması gereken zorunlu malzeme ve gereçler de listemizin içerisinde yer almaktadır.
- Kriko,
- Bijon anahtarı,
- Dış ışık donanımı için birer adet yedek ampul,
- Pense,
- Tornavida,
- Seyyar lamba veya el feneri,
- Karlı ve buzlu günler için bir çift patinaj zinciri,
- Çekme halatı,
- Yangın tüpü,
- Reflektör,
- Stepne,
- Emniyet kemeri,
- İç aydınlatma ışığı.
Bu gereç ve malzemelerin yanı sıra, taşımacılık yapan araçlar, otobüsler, kamyon ve kamyonetler, öğrenci servisi gibi araçlar için ayrıca belirlenmiş malzeme ve gereçler de bulunmaktadır.
Özel şartları olan araçları kullanıyorsanız, daha detaylı bilgi için mevzuat.gov.tr adresinden Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 1 Sayılı Cetveline göz atabilirsiniz.
Araçlarda Zorunlu Olarak Bulundurulması Gereken Malzeme ve Gereçlerin Bulundurulmamasının Cezası Ne Kadar?
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun, 31/1-a sayılı maddesi uyarınca, özelliklerine ve cinslerine göre, Yönetmelikte nitelik ve nicelikleri belirtilen gereçleri, araçlarda bulundurmayan, kullanmayan veya kullanılır şekilde bulundurmayan sürücülere, 2018 yılında 108 TL idari para cezası verilmektedir. 108 TL olan idari para cezası, 15 gün içerisinde, % 25 indirimle 81 TL olarak ödenebilir.
Sürücülerin ehliyetlerine bu ihlalleri nedeni ile 10 ceza puanı işlenir.
Ayrıca, sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir.