Yurtdışından Araba Getirmek Mümkün mü?

Yurtdışından Araba Getirmek Mümkün mü?

Yurtdışından Araba Getirmek Mümkün mü?

Yurtdışından araç getirmeniz mümkün mü? Yurtdışından kimler araç getirebilir? Yurtdışından getirilen araba yurtiçinde ne kadar süre ile kullanılabilir? Yurtdışından getirilen aracı kimlerin kullanma hakkı vardır? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını Haber Trafik değerli editörlerinden Ömer Okumuş sizin için kaleme aldı.

Yurtdışında ülkemize göre fiyatları daha düşük olan araçların satın almak isteyen pek çok kişi vardır. Bu heves de dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Bu nedenle yurtdışından hangi şartlarda ülkemize araç getirilebileceği, kimlerin bu araçları kullanabileceğine dair hazırladığımız detaylı yazımızı okumanızda fayda var.

Yurtdışından Getirilen Araçlar Türkiye’de Ne Kadar Süre İle Kullanılabilir?

Yurtdışından araç getirme ile ilgili detaylara geçmeden evvel kısa bir özet bilgi verelim.

13.10.2015 tarih ve 29501 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2015/8113 sayılı 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin, yani yurtdışında ikamet edenlerin, getirdikleri kişisel kullanıma mahsus, hususi kara taşıtlarına verilen geçici ithal izni süresi 6 aydan 24 aya çıkarıldı.

Bu doğrultuda yurtdışından kurallara uygun olarak getirilen araçlar ülkemizde 730 gün yani iki yıl boyunca kullanılabiliyor.

Yurtdışından Araba Getirmek Mümkün mü?, yurtdışından araba satın almak, yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama, yurtdışından araba getirmek 2018, yurtdışından araba getirmek, yurtdışından 2.el araba getirmek, yurtdışından 2.el araba getirmek, yurt dışından araç getirme mevzuatı, yurtdışından kesin dönüş yapanların araç getirme hakkı, yurtdışından ikinci el araba getirmek

Kimler Bu Haktan Yararlanabilir?

Bilmemiz gereken ilk husus her dileyenin yurtdışından araba alıp getiremeyeceğidir. Bu haktan yararlanarak yabancı plakalı araç getirebilmeniz için son 1 yıl içinde en az 185 gün bilfiil yurtdışında bulunmuş, ikamet etmiş olmanız gerekmektedir. Türkiye’de yerleşik durumda iseniz yurtdışından yabancı plakalı araç getirip kullanamazsınız.

Vekaleten Yurtdışından Taşıt Getirilebilir mi?

Yurtdışından vekaletenaraç getirmek istenirse, taşıtın sahibi ve vekalet yolu ile aracı getirecek olanın da son 1 yıl içinde 185 gün yurtdışında kalmış olması gerekmektedir.

Yazımızın bundan sonraki kısmında yurtdışından getirilen araçlarla ilgili tüm bilgileri başlıklar halinde vereceğiz.

Yurtdışından getirilen ve Türkiye’de kullanılan araçlara “Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirilen Taşıtlar” denilmektedir.

  • Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından taşıt getirmek kimlere mahsustur?

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında, yani Türkiye sınırları dışında, yurtdışında ikamet eden, yerleşik durumda olan kişiler, 29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince araçlarını turistik kolaylıklar kapsamında geçici olarak ülkemize getirebilmektedirler.

  • Yurtdışında Yerleşik Olmakla Kastedilen Nedir?

Türkiye’ye aracınızla giriş yapmak istediğiniz tarih itibari ile geriye doğru son 1 yıl içerisine 185 gün boyunca bilfiil yurtdışında ikamet ettiyseniz, bu sizin yurtdışında yerleşik olduğunuz anlamına gelir. Burada dikkat edilecek rakamlar 1 (bir) yıl ve 185 (yüz seksen beş) gündür.

  • 185 Gün Yurtdışında Bulunmanız Yurtdışında Yerleşik Olmanız İçin Yeterli midir?

Ne yazık ki bu mümkün değildir. Simsarlar ve dolandırıcılar tarafından en çok sömürülen kısım da budur. 185 yurtdışında her bulunanın araç getirebileceği gibi yanlış bir kanı bilinçli olarak oluşturulmaktadır. Yurtdışından araç getirebilmeniz için, herhangi bir ülkeye gidip 185 gün dolaşıp gelmeniz yeterli değildir. 185 gün boyunca yurtdışında fiilen ikamet etmiş, orada yerleşerek yaşamış olmanız gerekmektedir. Bu nedenle, gemilerde çalışanlar, yurtdışı şantiyelerde geçici süreyle görev yapanlar veyahut turist olarak gidip bir otelde kalan vatandaşlar son 1 yılın 185 gününü fiilen yurtdışında geçirseler bile yurtdışında ikamet etmiş olmadıklarından yurtdışında yerleşik sayılmazlar.

Yurtdışından Araba Getirmek Mümkün mü?, yurtdışından araba satın almak, yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama, yurtdışından araba getirmek 2018, yurtdışından araba getirmek, yurtdışından 2.el araba getirmek, yurtdışından 2.el araba getirmek, yurt dışından araç getirme mevzuatı, yurtdışından kesin dönüş yapanların araç getirme hakkı, yurtdışından ikinci el araba getirmek

  • Yurtdışında Yerleşik Olmak İçin Gerekli 185 Günün Hesabı Nasıl Yapılır?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden temin edilen resmi pasaport giriş çıkış kayıtlarına göre, program aracılığı ile yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlayıp sağlamadığınızı belirleyecek olan 185 günlük sürenin hesabı yapılmaktadır. Pasaport ve kimlik bilgilerinizin girildiği program otomatik olarak giriş tarihinden geriye doğru bir yıl içerisindeki gün sayılarını hesap eder.185 günlük süre hesap edilirken, taşıtlı veya taşıtsız, deniz, hava, kara veya demiryoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır. 185 günlük gerekli olan süreyi kesintisiz şekilde yurtdışında geçirmenize gerek yoktur.

 

Bunu bir örnek ile açıklayalım.

Sarp Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye 05.06.2018 tarihinde giriş yapmak isteyen bir kişinin 05.06.2018’den geriye doğru 1 yıl yani 05.06.2017-05.06.2018 tarihleri arasında yurtdışında kaldığı süreler hesaplanır. 185 günden fazla yurtdışında kalan ve olağan durumda da yurtdışında ikamet eden kişi yurtdışında yerleşik kabul edilir.

Örnek Yurtdışında Yerleşik Olma Hesap Tablosu

Türkiye’den ÇıkışTürkiye’ye GirişYurtdışında Kalınan SüreUlaşım Türü
08.06.201708.09.2017 90 günHavayolu
12.09.201712.12.2017 90 günDemiryolu
15.03.201805.06.2018 81 günKarayolu

Yurt Dışında Kalınan Toplam Süresi: 261 Gün

YURTDIŞINDA YERLEŞİK

  • Yurtdışı Giriş-Çıkış Bilgileri İle Yurtdışı Yerleşik Olma Durumu Hesaplanabilir mi?

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları, pasaportları aracılığı ile yapmış olduğu giriş-çıkış işlemlerini e-devlet üzerinden görüntüleyerek, hatta dökümünü de alarak yurtdışı yerleşik olma durumlarını kendileri de hesaplayabilirler.

Bunun için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama adresine girin.

Ardından gelecek olan ekranda kimlik doğrulama sayfasına yönlendirme işlemini kabul edin.

Açılan sayfada T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapın.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sunulan hizmet sayfasına geldiğinizde son bir yıla ait tarih aralığını seçin ve sorgulayın.

Ekranda giriş ve çıkış tarihleri ile giriş-çıkış yaptığınız kapı bilgileri görünecektir.

Eğer bir kuruma bu bilgileri verecekseniz dökümün verileceği kurumu seçerek bu bilgilerin çıktısını da alabilirsiniz.

Elde ettiğiniz giriş ve çıkış bilgileri sayesinde siz de yerleşik olma durumu için gerekli olan 185 günü sağlayıp sağlamadığınızı hesap edebilirsiniz.

 

Yurtdışından Araba Getirmek Mümkün mü?, yurtdışından araba satın almak, yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama, yurtdışından araba getirmek 2018, yurtdışından araba getirmek, yurtdışından 2.el araba getirmek, yurtdışından 2.el araba getirmek, yurt dışından araç getirme mevzuatı, yurtdışından kesin dönüş yapanların araç getirme hakkı, yurtdışından ikinci el araba getirmek

 

  • Yurtdışında 185 Gün Bulunmadan Yurtdışından Emekli Olanlar Taşıt Getirebilir Mi?

Türkiye Gümrük Bölgesi dışından yani yurtdışından emekli olanların emeklilik tarihinden sonra Türkiye Gümrük Bölgesine ilk defa getirecekleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için 185 gün yurtdışında bulunma şartı aranmamaktadır.

  • Yurtdışından Getireceğiniz Araç İçin Belirli Ülkeler Var mı?

Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamakla birlikte aracın ikamet ettiğiniz ülkede kayıtlı olması gerekiyor.

  • Yurtdışından Aracını Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirenler Taşıtlarını Ne Kadar Süre İle Yurtiçinde Kullanabilir?

Yurtdışında, resmi tabiri ile Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik emekliler dahil olmak üzere Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişileraraçlarını Türkiye’de 730 güne kadar kullanabilir.

  • Türk Vatandaşı Olmayanların Sahip Olduğu Araçlar İçin 730 Günlük Süre Geçerli Mi?

Mavi kart sahibi olan kişiler hariç olmak üzere yabancı uyruklu kişilerin taşıtlarına verilecek süre bu kişilerin Türkiye’de kalma süresinden uzun olamaz.

Yabancı uyruklu kişilere eğer oturma izinleri yoksa 180 günde toplam 90 gün süre verilir.

Yani yabancı uyruklu biri Türkiye’ye giriş yaparak 180 gün kalacaksa sadece 90 günlük kısmında aracını Türkiye’de bulundurmasına izin verilir.

Eğer yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de oturma izni varsa, bu kişilerin taşıtlarına verilecek süre ise ikamet tezkerelerinde belirtilen süre kadar olabilir.Bu süre de 730 günden uzun olamaz.

  • Yerleşim Yeri Şartını Sağlamayan Kişiler Ve 730 Günlük Sürenin Tamamını Daha Önce Kullananlar Araçlarıyla Türkiye’ye Giriş Yapabilir Mi?

Yerleşim yeri şartını sağlayamayan kişiler veya 730 günlük sürenin tamamını kullananlar şartları sağlayana kadar araçlarını Türkiye’ye getiremezler.

Ancak, 730 günü tamamlamış ya da yerleşim şartını sağlayamayan kişiler (yurtdışında 185 gün yerleşik olarak bulunmayanlar) Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet ediyor iseler, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı olan hususi kara taşıtlarını yılda bir kez olmak üzere 1(bir) ay süre ile getirebilirler.

  • Yurtdışından Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirilen Taşıta Verilen Sürenin Aşılması Durumunda Cezası Var Mıdır?

Türkiye’de bu kapsamda getirilerek kullanılan araçların yurtiçinde kalma sürelerinin;  bir ay, iki ay ve üç aya kadar aşılması durumunda 2018 yılı için sırasıyla 1 (bir) ay için 210 TL, 2 (iki) ay için 420 TL ve 3 (üç) ay için 630 TL para cezası uygulanır.

Yurtdışında bu kapsamda ülkemize getirilen araçların yurtiçinde bulunma süresi 3 ayı aşarsa, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238.maddesine istinaden aracın gümrük vergileri tutarının 1/4’ü (dörtte biri) oranında para cezası tahsil edilir.

  • Yurtdışından Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirilen Taşıt İçin Gümrük İdaresine İbraz Edilmesi Gereken Belgeler Nelerdir?
  • Taşıtın mülkiyet belgesi ibraz edilmelidir. Eğer taşıt giriş yapacak kişinin mülkiyetinde değil ise geçerli bir vekâletname veya kiralama sözleşmesi mülkiyet belgesi yerine sunulabilir.
  • Taşıtı getiren kişinin ehliyeti verilmelidir.
  • Taşıta ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi dosyada olmalıdır.
  • Kişinin pasaportu, pasaportsuz girişlerin yapılabildiği ülkeler için geçerli kimlik belgesi sunulmalıdır.
  • Yurtdışından emekliler için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümesi yapılmış emeklilik belgesi verilmelidir.
  • Tüzel kişiliğe ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösteren noter veya konsoloslukta onaylanmış ve Türkçe tercümesi yapılmış belge ibraz edilmelidir.
  • Taşıt Ön Beyan Nedir?

Ülkemize yurtdışından giriş yapılan gümrük kapılarındaki bekleme süresi azaltılması amacı ile uygulamaya koyulan Taşıt Ön Beyan sistemi ile yurtdışında yerleşik olanların seyahatleri öncesinde kendilerine ve araçlarına ait bilgileri, cep telefonu, tablet ya da bilgisayarlarından gümrük kapılarına bildirmeleri sağlanmaktadır.

İlgili uygulamaya https://uygulama.gtb.gov.tr/Tasit1OnBeyan/adresinden ulaşmak mümkün.

  • Yurtdışından Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirilen AraçlarPasaporta Kaydedilir Mi?

Bu kapsamda ülkeye getirilen araçlar pasaporta kaydedilir ve süre sonuna ilişkin açıklamalar not düşülür.

  • Yurtdışında Getirilen Araçlar İçin Yapılan İşlemler Nedeni İleGümrük İdaresine Ödeme Yapılması Gerekiyor Mu?

Yapılacak olan tüm işlemler ücretsizdir ve gümrük idaresi de herhangi bir ücret talebinde bulunmaz.

  • Yurtdışında İkameti Olmayıp Türkiye’de Yerleşik OlanKişiler Yurtdışından Geçici Araç Getirebilir mi?

Aslında ne can alıcı soru budur.  Türkiye’de yerleşik bir kişinin yurtdışından geçici olarak araç ithal etmesi mümkün değildir. Ne yazık ki ülkemizde bu konuda çok fazla dolandırıcılık ve sahtekarlık örneklerine denk gelmek mümkün. Çeşitli vaatlerle ve tüm işlemlerin yasal olduğuna dair verilen yalan teminatlarla vatandaşlarımız mağdur edilmektedirler.

Yurtdışında ikameti olmadan, Türkiye’de yerleşik olan vatandaşlar, bir diğer deyişle sadece Türkiye’de bir ikamet adresi olup da yurtdışında yerleşik halde bulunmayanlar ülkemize bu kapsamda kesinlikle araç getiremez ve kullanamazlar.

  • İkametini Türkiye’yeKesin Olarak Nakleden Veya Yurtdışına Görevli Olarak Atanıp Ardından Kesin Dönüş Yapan Kişiler Turistik Kolaylıklar Kapsamında Taşıt Getirebilir Mi?

Yurtdışında belirli bir süre ile görevlendirildiniz ya da yurtdışında öğrenim gördünüz veya çalıştınız ve bir süre sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaparak ikametinizi de yurtiçine turistik kolaylıklardan faydalanarak 2 yıl süreyle yabancı plakalı taşıt getirme hakkından ne yazık ki faydalanmıyorsunuz.

  • Yurtdışında İkameti Bulunmayan Türkiye’de Yerleşik Olan BiriYurtdışında Yaşayan Akraba Veya ArkadaşlarıTarafından Yurtiçine Getirilen Taşıtı Kullanabilir Mi?

Yurtdışından turistik kolaylıklar kapsamında yurtiçine getirilen araçların Türkiye’de yerleşik, yani sadece Türkiye içinde ikameti bulunan ve yurtdışında hiçbir ikamet adresi bulunmayan kişilerce kullanılması ne yazık ki mümkün değildir.

Eğer, aksi bir durum söz konusu olur ve bu durumun tespit edilirse araç sahibi ile hak sahibi olmayan kişiler hakkında her birine ayrı ayrı olmak üzere 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi gereğince cezai işlem uygulanır ve araç da yurtdışı edilir.

Kısacası siz siz olun yurtdışından gelen bir yakınınızın yabancı plakalı aracınız alarak trafiğe çıkmayın.

  • Turistik Kolaylıklar Kapsamında Yurtdışından Getirilen Aracı Sahibi Veya Vekili Dışında Türkiye’de Kimler Kullanabilir?

Bu kapsam dahilinde geçici olarak ithal edilen aracın hak sahibi ile bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yani yurtdışında bulunan eşi, anne, baba ve çocukları aracı kullanma hakkına sahiptir.

Yalnız, taşıt sahibi yurtdışındayken araç Türkiye’de kalacaksa,bu araç park halinde bırakılır veana, baba, eş ve çocuklar dahil olmak üzere hiç kimse tarafından kullanılamaz.

Özetle, yurtdışından bu kapsamda getirilen aracın, araç sahibinin anne, baba, eş ve çocukları tarafından kullanılabilmesi için bu kişilerin de yurtdışında yaşıyor olması ve araç sahibinin de ülke sınırları içerisinde olması gerekir.

  • Yurtdışında İkamet Eden Biri Başka Birinin Aracını Yurtiçine Sokabilir mi?

Eğer aracın sahibi ve taşıtı getirecek olan kişinin ikisi de yurtdışında yaşıyorsa, aracın yurtiçine vekalet ile getirilmesi de mümkündür. Yurtdışında yerleşik sayılmak için gerekli olan 185 gün bu durumda hem aracın mülkiyetine sahip olan hem de aracı vekaletle getiren için geçerlidir.

Araç yurtiçine sokulurken gümrük idaresine geçerli vekaletname sunulması bu işlemin gerçekleşmesi için yeterlidir.

  • Yurtdışında Yaşayan Ve Orada Yerleşik Olma Durumu Sağlayan Biri Yurtdışında Yerleşik Tüzel Kişi Adına Kayıtlı Araçla Yurtiçine Giriş Yapabilir Mi?

Hususi araçların yurtiçine vekaletle sokulmasından farklı olarak yurtdışında yerleşik tüzel kişilikler yani şirketler adına kayıtlı araçlar sadece yurtdışında yerleşik olma şartını sağlayan şirket çalışanları veya ortakları tarafından vekâlet ile getirilebilmektedir.

Gümrük İdaresine Sunulduğunda Kabul Edilen Vekaletnameler Nelerdir?

  • Elçilik, konsolosluk veya noter tarafından onaylanmış vekâletnameler,
  • Aracı yurtiçine sokacak olan kişi ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu şahısların kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,
  • Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek geldikleri ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,
  • Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,
  • Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayının bulunduğu vekâletnameler,
  • Rent a car olarak tabir edilen kiralama usulü ile yurtiçine sokulacak araçlar için kira sözleşmesi veya benzeri belgeler,

Gümrük idarelerinde vekaletname olarak kabul edilmektedir.

  • Yurtdışında Yaşamayan Sadece Türkiye’de İkameti Bulunan Biri Yurtdışında Yaşayan Akraba Veya Arkadaşının Aracını Vekâleten Türkiye’ye Getirebilir Mi?

Bunun için bir vekaletname de olsa yurtdışında yerleşik olma şartlarını taşımayan sadece Türkiye’de yerleşik bir kişinin, yurtdışında yerleşik durumda olan birinin aracını vekâleten de olsa geçici olarak ithal etmesi mümkün değildir.

  • Türk Vatandaşı İle Evlenmiş Yabancı Uyruklu Ve Türkiye’de Yerleşik Eşler Araç Getirebilir Mi?

Yabancı uyruklu eşin de yurtdışından araç getirebilmesi için yine 185 günlük yurtdışında yerleşik olma şartı aranır.

  • Türk Vatandaşlığından Çıkmış Olanlar Veya Çifte Vatandaş Olanların Turistik Kolaylıklar Kapsamında Ülkeye Taşıt Getirmesi Mümkün Müdür?

Turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirilebilmesi için uyruğunuzun bir önemi yoktur. Yurtdışında yerleşik olmak yeterlidir. Yalnız burada dikkate alınması gereken husus, yurtdışında yerleşik olan Türk Vatandaşlarına araçlarını yurtiçinde bulundurmaları için verilen sürenin 730 gün olmasına rağmen yabancı uyruklu kişiler için 90 gün ile sınırlandırılmış olduğudur.

  • Türkiye’de Ki Merkezi Şubesi Acentesi Bulunan Yurtdışında Yerleşik Şirketler Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirilen Şirket Adına Kayıtlı Taşıtları Yurtiçindeki Bu Birimlerinin Faaliyetlerinde Kullanılabilir mi?

Bu kapsamda ülkemize getirilen araçlar yalnızca getiren kişi ve bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, yakını olan kişilerce kullanılabilir. Turistik kolaylıklar kapsamında yurtiçine giren araçların şirketlerin Türkiye’deki birimlerindeki faaliyetlerinde kullanılması mümkün değildir.

  • Eğer Çifte Pasaportunuz Varsa Birden Fazla Araç Getirebilir misiniz?

Çifte pasaportunuzun olması size bir avantaj sağlamaz çünkü her iki pasaportunuzdaki giriş çıkış işlemeleri bir bütün olarak değerlendirilir. Dolayısıyla buradan da anlaşılacağı gibi çifte pasaportunuz da olsa gerekli şartları taşımanız halinde yurtiçine sadece bir araç sokabilirsiniz.

  • Aracınızın Yanı Sıra Araca Bağlı Olan Karavan ve Römork Ülkeye Sokulabilir mi?

Hususi kullanılan kara taşıtı ile birlikte römork ya da motorsuz karavan da getirmek mümkündür.

  • Türkiye’ye Bir Araçla Giriş Yaptıktan Sonra Ülkede Bulunmasına İzin Verilen Süre Dolmadan Ülkeden Çıkılıp 185 Gün Yurt Dışında Tekrar Geçirilmeden Aynı Veya Başka Araçla Türkiye’ye Girilebilir mi?

Ülkeye girmenize izin verilen araçla Türkiye’de geçirebileceğiniz 730 günlük süreye geçici ithalat izin süresi denilmektedir. Bu geçici ithalat süresinin tamamını kullanmadan aracı ile tekrar Türkiye Gümrük Bölgesi dışına yani yurtdışına çıkan kişilerin yurtdışında yerleşik olma şartını sağlaması halinde kullanılmayan süreler verilerek taşıtın girişine izin verilir. Yani her girişiniz için 185 gün yurtdışında bulunma şartı sorgulanır ve aranır.

Bu durum için tek istisna emekliler için bulunmaktadır. Geçici ithalat izin sürelerinin tamamını kullanmadan taşıtıyla Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkan emeklilerin, izin süresi içinde olmak koşuluyla, izinden kalan sürelerini kullanmak üzere taşıtıyla yeniden Türkiye Gümrük Bölgesine yani yurtiçine girişlerinde 185 gün şartı aranmamaktadır.

Yani bir emekli yurtiçinde kullanabileceği 730 günün 300 gününü kullanıp yurtdışına çıktı ve yurt için izninin 350’nci gününde yurtiçine geri döndüyse kalan 380 gün iznini 185 gün şartı aranmaksızın kullanabilir. Bu durum ne yazık ki emekliler haricinde kalanlar için geçerli değildir.

  • Sadece Sınır Kapısından Giriş Çıkış Yaparak İzin Süresi Bitmiş Araç 730 Gün Daha Türkiye De Kalabilir Mi?

Yurtdışında 185 gün bulunmadan süresi bitmiş aracın sadece sınır kapısından giriş-çıkış yapması ile tekrar getirilerek 730 gün daha kullanılması mümkün değildir. Her halükarda aracın ve sizin 185 gün yurtdışında yerleşik olma şartını yerine getirmeniz gerekiyor.

  • 730 Günlük İzin Süresinin Tamamının Kullanılmasından Sonra Tekrar Ülkeye Ne Zaman Taşıt Getirilebilir?

İzin verilen sürenin tamamını kullanan birisi Türkiye’den çıkış tarihinden itibaren 185 gün yurtdışında bulunmadan aynı veya farklı bir taşıtı Türkiye’ye getiremez.

Özetle, 730 gün izin süresini kullan kişinin yeniden Türkiye’ye taşıt getirilebilmesi için 185 gün yurtdışında bulunması gerekir.

  • Türkiye’de 730 Günlük İzin Süresini Kullanmış Bir Araç Satılırsa Aynı Araç Türkiye’ye Tekrar Girebilir Mi?

Bu durumda aracın yeni sahibinin yurtdışında kaldığı sürelere bakılarak işlem yapılır. Aracı satın alan kişi eğer yurtdışında yerleşikse aracı getirmesine izin verilir.

  • Araç Sahibi 730 Gün Süreyle Türkiye’de Kaldıktan Sonra Yurtdışına Çıktığında Taşıtsız Olarak Türkiye’ye Gelebilir Mi?

Taşıtsız olarak Türkiye’de bulunma süreleri hakkında gümrük mevzuatı açısından herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

  • Aracın Yaşı İle İlgili Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirilmesi Esnasında Bir Kısıtlama Var Mıdır?

Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen aracın yaşı ile ilgili Gümrük mevzuatı açısından herhangi vir sınırlama bulunmuyor.

  • Kiralayarak Getirilen Araçlara Ne Kadar Süre İle İzin Verilir?

Yurtiçine kiraladığınız araçları da şartları sağlamanız halinde sokabilirsiniz. Bu araçlar için de 730 gün izin verilebilmektedir. Ancak, kiralanan araçlar için dikkate alınması gereken husus, bu araçlara izin verilecek olan süresinin aracı getiren kişinin vatandaşlık ve oturum durumuna bakılarak 730 günü aşmayan kiralama süreleri için izin verildiğidir. Yani 200 günlüğüne kiralanan bir araç için 730 gün yurtiçinde bulundurma izni alamazsınız.

  • Direksiyonu Sağda Olan Bir Araca Ülkeye Getirmek Konusunda Bir Engel Var Mı?

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesi uyarınca Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen sağdan direksiyonlu araçlar için bir kısıtlama bulunmuyor. İngiltere gibi birkaç ülkede kullanılan sağdan direksiyonlu araçlar da bu kapsam getirilebilir.

  • Yurda getirilen araç Türkiye’de bırakılarak yurtdışına çıkılabilir mi?

Size en yakın gümrük idaresine başvurarak, aracın bir başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin Tebliğin 7 numaralı ekinde yer alan örneğe uygun olarak düzenlenen, iki nüsha imzalı taahhütnameyi her çıkışta gümrük idaresine sunarsanız ve bu talebiniz gümrük idaresince de uygun bulunursa aracınızı Türkiye’de bırakıp yurtdışına çıkabilirsiniz. Veya aracınız doğrudan gümrük idaresine teslim edebilirsiniz.

  • Araçsız Olarak Yurtdışına Çıkıldığında Yurtdışında Geçen Süre Aracın Yurtiçindeki Kullanım İzin Gün Sayısından Düşer Mi?

Eğer Gümrük idaresi denetimine aracınız bırakmadan yurtdışına çıkış yaptı iseniz aracın izin süresi siz araçsız olarak yurtdışında iken de işlemeye devam eder ve 730 günlük süreden düşer.

  • Aracınızı Gümrük İdaresine Geçici Olarak Teslim Ettiyseniz Araç Burada Ne Kadar Süre Kalabilir?

Geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde, gümrük idaresine bırakılan araçlar taşıtın teslim edildiği tarihten itibaren 3 (üç) ay kalabilir.

Eğer bu süreyi 3 ay daha uzatmak istiyorsanız ilgili gümrük idaresine başvurmalısınız. Belirtilen süreler içerisinde teslim alınmayan veya süre uzatımı için herhangi bir başvuru yapılmayan araçlar için tasfiye hükümleri uygulanır.

  • Türkiye’ye Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen aracı gümrüğe terk etmek mümkün mü?

Araca ilişkin yasal olarak tahakkuk eden vergi ve cezalar varsa bunların ödenmesi halinde en yakın gümrük idaresine dilekçe ile başvurulması durumunda araç gümrüğe terk edilebilir.

  • Türkiye’ye Size Tanınan Haktan Yararlanarak Getirdiğiniz Aracı Yurtiçinde Satmanız Mümkün Mü?

En çok merak edilen sorulardan biri de budur. Yurtdışından bir şekilde getirilen araçlar üzerinden kar elde etmek isteyen kişilerin kimi zaman yanlış ve yalan beyanlarla bu araçları piyasaya sürdüğü bilinmektedir. Ne yazık ki turistik kolaylıklardan istifade edilerek geçici ithali yapılan araç hiçbir surette Türkiye’de yerleşik olsun ya da olmasın bir başkasına satılamaz.

  • Yurtdışından Getirilen Aracın Sigortası Türkiye’de Geçerli Değilse Ne Olur?

Ülkemize giriş esnasında geçerli bir sigorta poliçesini ibraz etmek zorunludur. Gümrük kapısına kadar geldiniz ve bir baktınız ki araç sigortanız yok veya Türkiye’de geçerli değil. Bu durumda gümrük idaresine en yakın sigorta acentesine giderek bir sigorta poliçesi satın almanız gerekir.

Yazımızın bu kısmına kadar yurtdışından kimlerin, hangi koşullar altına, ne kadar süre ile ülkemizde yabancı plakalı araç bulundurabileceğine dair çok detaylı bilgiler paylaştık. Yabancı plakalı araçların alım-satımı ile yapılan dolandırıcılıkların mağduru olmak istemiyorsanız yazımızı mutlaka çok dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiyen ediyoruz.

Ayrıca, Gürcistan üzerinden yurtiçine getirilen araçlar hakkında detaylı bilgilere de Gürcistan’dan Araba Almak yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yurtdışından Araba Getirmek Mümkün mü?  yazısının tüm hakları Habertrafik.Com’a aittir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır. ©

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. murat okur dedi ki:

    merhaba,
    yurtdisinda yasiyorum. Soyle bir sorum olacak:
    yurtdisindan arabayi getirdim ve ben bu arabayi sadece turkiye’de bulundugum zamanlar kullanmak istiyorum. yani araci getirdim ve 2020 yaz kullandim. araci turkiye’de biraktim. 2021 yaz tekrar geldim kullandim ve dondum. bu durum da 2022 yaz mevsiminde de kullanabilmek icin, 2021 yaz sonu donmeden araci giris-cikis yapmam gerekir mi yoksa 185 gun sartini sagladigim icin gumrukten uzatma icin bir yazi mi almam gerekir? tesekkurler…

  2. I YIGIT dedi ki:

    MERHABA YURT DISINDAN GETIRDIGIM ARACIN NE YAZIKKI BU CORANA YUZUNDEN GUNU GECECEK CEZA MALUM .ARACIM TR DEYKEN VEKALETTEN ARKADASIMIN ARACINI GETIREBILIRMIYIM tsk slm

BİR YORUM YAZ