Cam Filmi Yasak mı? Cam Filmi Yaptırmanın Cezası Nedir?
Cam filmi yasak mı? Cam filmi yaptırmanın cezası nedir? Son 15 gündür gündemi meşgul eden bu sorulara, doğru ve kapsamlı bir cevap vermek istedik.
Cam Filmi Yasak mı?
Bu soruya geçmeden önce, sosyal medyada dolaşan bir yazıyı paylaşmak istiyoruz. Bir dernek başkanı bir avukat tarafından yazıldığı söylenen ( Henüz adı geçen kişinin bu yazıyı yazıp yazmadığını teyit edemediğimiz için isim paylaşmıyoruz.) aşağıdaki yazıyı okuyalım. (1)
Son birkaç gündür gazetelerde, haber sitelerinde, televizyonda, sosyal medyada, her yerde cam filminin yasaklandığı ile ilgili haberler var. Hatta bunun cezası bazı sitelerde 437 TL, bazılarında 206 TL yazıyor. Görüştüğüm trafik polisleri de bana 206 TL dediler. Ama bu haberlerin hepsi YANLIŞ… Tekrar ediyorum bu haberlerin HEPSİ YANLIŞ…
Ben her ne kadar bu sitede bulunan önceki yazılarımda tüketici hakları ile ilgili yazsam da ben daha çok kamu hukuku yani anayasa, insan hakları, idare ve ceza hukuku üzerine çalışmayı daha çok seviyorum. Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneğini de vatandaşlara hem genel olarak hakları hem de güncel konular hakkında bilinçlendirme yapma amacıyla kurduk.
Cam filmi konusuna gelince, cam filmi cezaları Karayolları Trafik Kanununa göre kesilmektedir; bununla ilgili, yolda karşılaştığınız herhangi bir trafik polisinden bilgi alabilirsiniz. Ama işin tuhafı şu ki, Karayolları Trafik Kanununda cam filmi ile ilgili herhangi bir hüküm yok. Bununla ilgili net bir ifade olmadığı halde trafik polislerince ceza yazılmaktadır. Ama bu cezalar hukuka aykırıdır.
Hukuki terimlere fazla girmek istemiyorum ama ‘’Suçta ve cezada kanunilik’’ ilkesi gereği, bir fiilin yasaklanması ve karşılığında ceza düzenlemesinin yalnızca kanun ile olması gerekir. Biz hukukçular olarak bir fiilin kanunla yasaklanıp yasaklanmadığına bakmamız gerekmektedir. Eğer kanunda bununla ilgili yasak yoksa insanların hak ve özgürlüklerinin kullanımına sınır getirilemez. Sınır sadece anayasanın 13. maddesi çerçevesinde olmalıdır. Ama trafik polisleri böyle yapmıyor aslında onlardan da, ya amirleri ya da Emniyet Genel Müdürlüğünce ceza kesilmesi isteniyor olabilir.
Trafik polisleri, cam filmi olan araçlara cezayı Karayolları Trafik Kanununun m.30/1-b ‘’görüşü engelleyecek veya kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya…’’ diye devam eden maddeye göre vermektedir. Burada polislerimiz bu maddeyi çok yanlış yorumlamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, araca takılan aksesuar, süs veya cam filminin araç sürücüsünün görüşünü engelleyip engellemediği yani sürücünün dışarıyı görüp göremediğidir.
Araçların camlarına film taktırmanın Karayolları Trafik Kanununa göre cezası yoktur. Trafik Polisleri görevlerini yaparken asla Karayolları Trafik Kanununun çizdiği yetki sınırının dışına çıkamaz. Kanunda yazan maddeyi, keyfi olarak yorumlayıp suç olarak tanımlanmayan bir eylemden dolayı bir kişiyi cezalandıramaz. Bu durumda, bu polis memurları hakkında da cezai sorumluluk doğacaktır. Yani aslında cam filmi için ceza kesen polis memurları hakkında, suç olmayan bir şeye suçmuş gibi ceza yazmaları nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak gerekir.
Bu uyarılara rağmen hala cam filmi nedeniyle kendisine ceza kesilen olursa cezanın iptali için 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliğine başvurmalarını tavsiye ediyorum. Ülkemiz bir hukuk devletidir ve hiçbir kamu görevlisinin dayanağını anayasa ve kanundan almayan bir yetkiyi kullanamaz. Çünkü trafik polislerinin bu hukuka aykırı işlemleri nedeniyle insanlar mağdur olmaktadır. Kimisi işini gücünü bırakıp bu cezaların iptali için yargıya başvuracak, kimisi de hiç uğraşmayarak yine mağdur olacak. Bu nedenle buradan sayın emniyet müdürlerimize, amirlerimize, trafik polislerimize çağrı yapmak istiyorum: Araçlardaki cam filmi nedeniyle ceza kesilmesi hukuka aykırıdır; bu hukuka aykırılıklara son verilmelidir.
Yazıyı okuduktan sonra, polislerin ya da jandarmanın gerçekten kanunsuz bir iş yaptıklarını düşünebilirsiniz. Ama durum öyle değil. Maalesef avukat bey, sadece kanun maddesini kendince yorumlayarak bu sonucu çıkarmış. Bakın şimdi size 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliğinin ilgili maddelerini veriyoruz.
Trafik kanunu madde 30/1-b: Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak.
Trafik yönetmeliği madde 63: (Değişik:RG-09/09/1997-23105) Araçların; yapım, kullanma, karayoluna uygunluk ve trafik güvenliği bakımından Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görüşü alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliği, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik ve buna paralel olarak çıkarılacak diğer yönetmelik hükümlerine uygun durumda olması mecburidir.
Yurtdışından getirilen ve birinci fıkrada adı geçen Yönetmelik hükümlerine uygun olarak imal, tadil ve monte edilen araçlara Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca veya bu Bakanlığın yetki vereceği kamu veya özel kuruluşlar tarafından “Karayolu Uygunluk Belgesi” verilir.
Askeri araçlarla, raylı sistemle çalışan ve iş makinesi türünden araçların, karayolu uygunluk belgeleri ilgili kuruluşlarca düzenlenir.
(Ek: RG-09/09/1997-23105) Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği ve Araçların İmal Tadil Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümleri doğrultusunda imalatcı veya yetkili temsilcisi tarafından düzenlenen “Karayolu Uygunluk Belgesi” bulunmayan araçların tescili yapılmaz.
Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır. (2)
Kalınlaştırdığımız kısımlara özellikle dikkat etmenizi rica ediyoruz. Avukat bey yazısında, yapılan işlemin kanuna aykırı olduğunu yazmış. Fakat gördüğünüz gibi ( Resmi gazete ya da mevzuat.gov.tr adreslerinden yazıların doğruluğunu teyit edebilirsiniz ), yönetmelik ve kanunda bu konu açıkça belirtilmiştir. Eğer bunu yazan kişi gerçekten avukatsa, kamuoyuyla bir bilgiyi paylaşmadan önce, konu hakkında iyice araştırma yapmasını tavsiye ediyoruz.
Cam film cezası ne kadar?
Bu konuyla ilgili de maalesef yanlış bilgiler dolaşıyor. Özellikle büyük haber kanallarının hiçbir araştırma yapmadan, ” Cam film cezası 450 TL ” gibi haberler yapması gerçekten üzücü.
Yukarıda kanun maddesini de verdiğimiz gibi, cam filmleri için ceza maddesi 30/1-b’dir. Bunun da 2017 yılı için para tutarı 206 TL’dir. İlk seferinde 7 güne kadar izin verilir. Bu süre sonunda camlardaki filmler sökülmezse, araç trafikten men edilir.
Cam filmi neden yasak?
Kanun maddesinde, ” görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak ” diye yazmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi yasak olmasının ilk nedeni; görüşü engellemesidir. Özellikle gece yolculuklarında, dışarıdaki ışıkların yetersiz olduğu durumlarda, camlardaki koyu renkli filmler görüşü oldukça düşürmektedir. Bu da hem araç içindekiler için, hem de yolu kullanan diğer sürücü, yolcu ve yayalar için tehlikeli olabilmektedir.
Kanun maddesinin ikinci vurguladığı konu ise, bir kaza halinde araç içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar kısmıdır. Cam filmleri bir aksesuardır. Bildiğiniz gibi, araçların camları dağılma özelliğine sahiptir. Darbe aldığında küçük parçalar halinde dağılacağından, kesiklere ya da batmalara sebep olmayacaktır. Ancak camlara çekilen filmler, araç camlarının dağılma özelliğini engelleyecek, darbe esnasında parçalar halinde kırılarak ya da içeri doğru büyük parçalar halinde dönerek batmalara ve kesiklere, dolayısıyla yaralanmalara ya da ölümlere sebep olabilmektedir.
Cam filmlerinin yasak olmasının bir diğer nedeni, ülkemizde sıklıkla yaşanan terör olaylarıdır. Çok koyu renkte olan ve içerisini göstermeyen filmler ya da renkli camlar, kötü niyetli kişilerin uygulama noktalarından ya da mobese kameralarından rahatça geçebilmelerini sağlamaktadır. Ayrıca arka koltukta yardım isteyen ama sesini duyuramayan biri de olabilir. Bu örnekler daha da arttırılabilir.
Not: Cam filmleri hiçbir zaman serbest olmamıştır. 24 Haziran tarihinde yapılan bir düzenleme ile, sadece onaylı kuruluşlardan onaylı film çekilmesi ve buna dair raporun araçta bulunması şartıyla serbest bırakılmıştı. (3). Ancak 21 Ekim tarihinde yeni bir düzenlemeyle, yapılan bu değişik iptal edilmiştir.(4)
Kaleminize sağlık çok güzel doğru bir şekilde cam filmi sorununu özetlemişsiniz Tebrik ederim başarılar dilerim
Ben teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
yazıyı okurken eksikleri tamamliyordum ki çok iyi tebrikler
ilk olarak avrupada yasaklanirken cam dağılması ve görüşün engellenmesi diye yasaklanır. ktk ilk olarak unutmamak gerek yolcu sürücü ve yaya güvenliğini baz alır
aracım 1998 model kartal s 3 numara yani en koyu filimle muayneden geçtim daha 1 ay önce
Cam filmleri muayeneden hafif kusur olarak geçmektedir. Fakat trafik kanununun 30/1-b ve trafik yönetmeliğinin 63. maddesine göre camlara film çekilmesi yasaktır.
Merhaba hocam suan cam filmi yasakmi 2 numara cam filmi var aracimda saygilar
Merhabalar, öncelikle cam filmi konusunda Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 634. maddesi esas alınmaktadır, 4 numara cam filmi tamamen yasak şuanda, arka ve yanlarda %70 geçirgenlik olması şartı aranmakta, yani işin özeti arka ve yan camlarınıza %70 geçirgenlik olan cam filmleri serbest, sizin sorunuza göre yine 2 numara cam filmi serbest, kural olarak da ön camda film yasak
Karayolları trafik yönetmeliği 63. Maddede yasak olduğu açıkça yazmaktadır kendimize pay çıkarmayalım adamlar haklı yazıyor ön cama