Trafik Sitesi

Yaya Yollarına veya Kaldırıma Park Etmenin Cezası Ne Kadar?

Yaya Yollarına veya Kaldırıma Park Etmenin Cezası Ne Kadar?

Trafikte yayaya saygı meselesi ülkemizin trafikteki en büyük sıkıntılarından biridir. Her araç sahibi aslında bir yaya olduğunu, direksiyon başına geçtiğinde unuttuğu için, yayalar sanki başka bir ırkmışçasına tüm trafik üstünlüklerini kendinde görebilmektir.

Trafik eğitiminin ne denli gerekli olduğunu en bariz göstergelerinden biri de yayaların kullandığı yollara, kaldırımlara park edilen araçlardır. Can güvenliği için trafik akışının olduğu taşıt yollarından uzakta gitmek zorunda olan yayalara ayrılmış yollar ve kaldırımlar araçlar tarafından işgal edilmektedir.

Bu durum hem insan canını tehlikeye atmakta hem de trafiğin aksamasına neden olmaktadır.

Hatalı ve usulsüz park işlemleri can, mal, zaman ve para kaybına neden olmaktadır.

Yaya yollarına, kaldırımlara, araç park etmek cezaya tabidir.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 61/1-n maddesine göre yönetmelikte belirtilen haller dışında yaya yollarına araçlarını park eden sürücülere 108 TL idari para cezası uygulanır.

108 TL’lik bu ceza 15 gün içerisinde ödenmesi halinde, %25 indirimle, 81 TL’ye düşürülür.

İdari para cezası ile birlikte, ihlali gerçekleştiren sürücülerin ehliyetine 10 ceza puanı işlenir.

Ayrıca, yaya yoluna park edilmiş araçlar, trafik zabıtası tarafından kaldırılabilir. Kaldırılan aracınızın, kaldırılma işlemine ait tüm masrafları ödemeden aracınızı teslim alamazsınız.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 61/1-n maddesinde geçen “yönetmelikte belirtilen haller” Karayolları Trafik Yönetmeliği 151’inci maddede şu şekilde geçmektedir.

  • Karayolu üzeri park yerleri; yerleşim birimleri içinde taşıt yolu bitişiğinde uygun durumdaki yaya yolu bölümlerinden yararlanarak açılan ceplerde, yerleşim birimleri dışında ise, banket dışındaki uygun yerlerde tesis edilir.
  • Ancak il ve ilçe trafik komisyonlarından karar alınarak, yayaların geçişine engel olmayacak şekilde ayrılmış, işaretlerle belirlenmiş geniş ve uygun durumdaki yaya yollarında da park izni verilebilir.
  • Her durumda taksi duraklarının cep açılan yerlerde bulunması mecburidir.
  • Cep açılamayan, yeterli durumda olan taşıt yolu kenarında işaretlenmek suretiyle park ve durak izni verilebilir.
  • Ancak, park veya durak yerlerini sınırlamak veya belirlemek amacıyla, taşıt yolu üzerine beton kütlesi, taş, seyyar veya sabit direk, kazık, zincir, levha, ışık ve benzeri standart yol malzemeleri dışında herhangi bir fiziki engel konamaz. Bu yerler yol çizgi boyaları ile belirlenebilir. Yukarıda sayılan engelleri taşıt yolu üzerine konması halinde Karayolları Trafik Kanununun 14 üncü maddesi hükümleri uygulanır.”

 

(*Kaynak : www.mevzuat.gov.tr)

Yayaların güvenliği tehlikeye atmamak, kamu huzurunu bozmamak adına, lütfen araçlarınızı yaya yollarına, kaldırımlara park etmeyin!

Bu Cezalar İçin Genel İtibari İle Kullanılan Terimle Şu Şekildedir;

Trafik Düzeni

Park Etme Cezası

Kaldırıma Park Etme Cezası

Yanlış Yere Park Etmenin Cezası

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 61. Maddesi

Trafik Park Etme Cezası Madde 61

Yaya Yoluna Park Etme Cezası

Yaya Yoluna Park Etmenin Cezası Ne Kadar

Kaldırıma Park Etmenin Cezası Ne Kadar

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Mehmet Olcay Kutlusan dedi ki:

    Yaya kaldırımların ‘ı araçları ile park edenlere ceza nasıl kesilir, çevremizde bu tür park edenleri nasıl ve hangi birimlere şikayet edebiliriz

    1. cem dedi ki:

      155’i arar, yeri bildirirseniz, ekiplerin elinde herhangi bir konu yoksa gelip işlemi yaparlar.

  2. Tahir dedi ki:

    Kaldırımdaki araçları nereye ihbar edilecek fatograflayarak gönder mek icin

  3. Hakan dedi ki:

    Ceza yazan falan yok ne polis ne zabıta kimse umursamıyor gerizekalı insanlar kaldirima park etmeye devam ediyor. Avmnin kendi otoparkında bir sürü boş yer varken neden kaldırım?

  4. Faruk nafiz dedi ki:

    Yayaların haklarına tecavüz olarak yorumlanarak yaya kaldırımı a park eden her türlü motorlu araçlar için ceza miktarı 108TL nin üzerinde caydırıcılığı olan bir ceza olmalı örneğin 1000TL gibi ve ödemediği takdirde bu araçlar bağlanarak trafikten men edilmeli

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu