Trafikte Doğru Bilinen Yanlışlar
Trafikte Doğru Bilinen Yanlışlar
Pek çoğumuz trafik hakkında az da olsa bir bilgiye sahibiz. Peki, sahip olduğumuz bu bilginin ne kadarı doğru? Trafikte doğru olduğu sanılan yanlışlar neler? Bazılarını sizin için derledik.
Lastik havalarını düşük basarsanız, araç yola daha iyi tutunur.
YANLIŞ! Lastik havanızın düşük olması aracınızın yol tutuşunu artırmaz. Lastikleriniz için fabrika çıkışı olarak belirlenmiş ideal basınç değerleri vardır ve araç lastiğinizin havası bu basınç değerlerinde olmalıdır. Öyle hayal ettiğiniz gibi havası düşük lastik tabanı zemine yayılıyor diye daha yüksek yol tutuşu elde edemezsiniz. Düşündüğünüzün tam aksine lastiğin zeminle irtibatının kesilmesi daha olasıdır. Eğer aracınızın lastiğinin havası düşükse aracınızın kayma riski artar ve düşük hızda bile kayma ihtimalinin ortaya çıkar. Ayrıca, lastik hava basıncı düşük olduğunda fren mesafesi uzar ve direksiyon hakimiyeti güçleşir.
Şehir içinde ya da yakın mesafeye giderken emniyet kemeri takmaya gerek yoktur.
YANLIŞ! Hem de çok büyük bir yanlış. Aracınızın hızı düşük dahi olsa emniyet kemeri takmanız hayati önem taşır. Örneğin, 50 km/saat hızla meydana gelen bir çarpışmada sürücü yaklaşık 4 tonluk bir kuvvete maruz kalır. Ayrıca, ölümlü kazaların yüzde 35’i şehir içinde ve günlük kullanılan yollar üzerinde meydana gelmektedir. Emniyet kemerinizi sizi ölüm riskine karşı %45, yaralanma riskine karşı %50 oranında korunmanıza yardımcı olur.
Araçta arkada oturanların emniyet kemeri takmasına gerek yoktur.
YANLIŞ! Bir büyük yanlış da bu düşüncedir. Trafik kazalarında, kaza esnasında araçta bulunan yolcular bir yere çarpana kadar harekete aynı hız ile devam ederler. Yani, her halükarda araç içerisinde arak koltukta yolculuk edenlerin de emniyet kemeri takmaları gerekir.
Yağmurda inik lastik daha az kayar.
YANLIŞ! Hava basıncı düşük olan araç lastiğinizin su boşaltma kanalları da kapanır ya da daralır. Bu nedenle su tahliyesi gerçekleşmez ve aracın yol tutuşu yağışlı havalarda zayıflar.
Hava sıcak olunca lastiğin ısınmasını dengelemek için lastik havasını indirmek gerekir.
YANLIŞ! Araç lastiğinizin ısınmasının en büyük nedenlerinden biri havanın sıcak olmasından ziyade lastik hava basıncının düşük olması sebebiyle lastik yanağının çok daha fazla esnemesidir.
Ani fren yapmamız gerektiğinde önce frene, durmaya yakın da debriyaj ile birlikte frene basarsak daha kısa mesafede dururuz.
YANLIŞ! Yavaşlama ve durmanın en etkin yöntemi debriyaj ve frene aynı anda basmaktır. Debriyaja bastığınızda motor gücünün tekerlerden ayrılmasını sağlarsınız. Böylelikle motor gücü nedeni ile araç ileri yönde harekete devam etmez. Mevcut hareket enerjisi ile yola devam eden aracı fren yardımız ile durdurmak bu sayede daha kolay olur.