Trafik Sitesi

Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Lastik seçimi ve mevsime uygun lastik kullanımı, sürüş güvenliği açısından son derece önemlidir. Yaz ve kış şartlarında farklı lastikler kullanarak, fren mesafesi ve yol tutuşu gibi hususların gerekliliklerini yerine getirmeliyiz.

Yaz ve kış için imal edilen lastiklerin diş yapıları ve esneklikleri birbirlerinden farklıdır. Kış lastikleri yaz lastiklerinden farklı olarak düşük sıcaklıklarda esnekliklerini ve yumuşaklıklarını koruyan özel bir kauçuk maddeden imal edilirler.

Karlı ve buzlu zeminlerde kış lastiklerinin tutuşu, yaz lastiklerine oranla çok daha yüksektir.

Kuru ve asfalt olan zeminlerde ise yaz lastikleri daha kısa fren mesafesi ve daha az yakıt tüketimi sağlar.

Kışın güvenli sürüş için kış lastikleri zorunludur. Trafikte kış mevsiminde kış lastiği takması zorunlu olan araçlar ise ticari araçlardır. Kış lastiği kullanmayan ticari araçlar için idari para cezası uygulanmaktadır.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 65/A numaralı maddesine göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda, yılın zorunlu tutulan dönemlerinde kış lastiği kullanmayanlara, 2018 yılı için belirlenen rakamlar dahilinde 715 TL idari para cezası uygulanır.

Hayli yüksek olan bu idari para cezası, 15 gün içerisinde, % 25 İndirimle, 536,25 TL olarak ödenebilir.

Ayrıca sürücülerin ehliyetlerine 10 ceza puanı işlenir.

Kış lastiği kullanması gerekirken, taktırmamış olduğu için idari para cezası verilenlere, bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir.

Okuduğunuz üzere, kış lastiği taktırmamanın cezası, kış lastiğini temin edebileceğiniz fiyatlardan çok da farklı değil. Bu nedenle can ve mal güvenliğiniz için lütfen mevsimine uygun lastik kullanınız.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu