Trafik Sitesi

Radar Cezaları Hakkında Bilgiler

Radar Cezaları Hakkında Bilgiler

Radar cezası ne kadar ? Radar cezası ne zaman gelir ? Radar cezası sorgulama nasıl yapılır ? Radar ile ilgili merak edilen her şeyi konuda bulabilirsiniz.

Aşırı hızlı gitmenin sakıncaları nelerdir ?

Dünyada meydana gelen kazaların büyük bir çoğunluğu, aşırı hız kaynaklıdır. Hız, kimi zaman direk kazaya etki ederken, kimi zaman da dolaylı yoldan alınacak zararları arttırmaktadır.

Aracın hızı ne kadar yükseltilirse kontrol edilmesi o oranda güçleşir ve durma mesafesi yine aynı oranda artar. Aşağıdaki tabloda fren ve durma mesafesini görebilirsiniz.

Saatte 80 km hızla seyreden bir araçta bulunan bir kişinin ölme ihtimali, saatte 30 km hızla giden bir araçta bulunan bir kişiye göre 20 kat daha fazladır. Yayalar ve bisikletliler gibi, daha savunmasız yol kullanıcıları söz konusu olduğunda kaza sonucu çok daha ağır olabilmekte; yayaların kendilerine 30 km/saat ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma ihtimali %90 iken, aracın saatte 45 km hızda olması halinde hayatta kalma ihtimali %50’ye düşmektedir. Saatte 80 km hızda giden bir aracın çarpması halinde ise yayanın hayatta kalma ihtimali hemen hemen yok gibidir.

Aşağıdaki videoda kaza yapan araç, lüks tabir edilen araçlardandır. Fakat süratinin fazla olması nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybediyor ve karşı yönden gelen bir tıra çarpıyor. Ne yazık ki hayatta kalmayı başaramıyor.

 

Radar Nasıl Çalışır ?

Trafik ekiplerinde bulunan radar cihazı, genel açıdan 3 parçadan oluşur. Bir adet sinyal cihazı, bir adet kamera ve bir adet monitör. Radar sinyal cihazı radyo dalgaları gönderir. Bu dalgalar karşıdan gelen araca çarpar ve geri gelir. Bu şekilde aracın hızı tespit edilmiş olur. Radar cihazının ölçtüğü hız ile, aracın kadranında görünen hız arasında 3-4 km/s fark oluşur. Örneğin; Aracınızla 80 km/s hız ile seyrediyorsanız, radar cihazı bunu yaklaşık 76-77 km/s ile okuyacaktır. Trafik cezası açısından düşünüldüğünde, bu sizlerin avantajına olan bir durumdur.

Aşağıdaki videoda radarın çalışma prensibine değinilmiş.

 

Radar kaç metreden alır ?

Radar cihazı, 2,5-3 km ‘ye kadar ölçüm yapabilir. Ancak genel olarak 100 – 500 metre arasında ölçüm yapılır. Radar aracının yanından geçerken ki hızınız değil, radar aracının sizi ilk gördüğü noktadaki hızınız önemlidir.

Radar cezası ne kadar ?

Radar cezaları iki madde halinde tatbik edilmektedir. 51/2a ve 51/2b maddelerinden işlem yapılmaktadır.

51/2a : Hız limitlerini %10’dan %30’a kadar aşan araç sürücülerine uygulanır. 2017 yılı için 235 TL ve 10 ceza puanı tatbik edilir.
51/2b : Hız limitlerini %30’dan fazla aşan araç sürücülerine uygulanır. 2017 yılı için 488 TL ve 15 ceza puanı tatbik edilir.

 

Radar cezası ne zaman gelir ?

Radar cezalarının size ulaşma süreleri, ihlali yaptığınız ile göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; İstanbul’da yazılan bir trafik cezasının size ulaşma süresi bir aydan fazla olabilirken, Hakkari’de yazılan bir cezanın ulaşma süresi 1 haftadan kısa sürebilmektedir. Bu durum, araç yoğunluğu ve görevli personel sayısıyla doğru orantılıdır. Fakat e-devlet şifresi alarak aşağıdaki bağlantıdan ceza yazılıp yazılmadığını öğrenebilirsiniz.

Radar cezası sorgulama için tıklayın.

Radar tespit cihazı bulundurmanın cezası

Radar cihazlarının yerlerini belirleyen yada sürücüleri ikaz eden cihazları imal veya ithal edenler; 2918 sayılı K.T.N ‘nın 51/5a maddesi gereği 2658 TL – 4432 TL’ye kadar para cezası verilir ve cihazlar mahkeme kararıyla müsadere edilir.

Radar tespit cihazlarını araçlarında bulunduran kişilere; 2918 saylı K.T.K ‘nın 51/5b maddesi gereği 1763 TL – 2658 TL’ye kadar para cezası verilir ve cihazlar mahkeme kararıyla müsadere edilir.

Yararlanılan kaynaklar :

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu