Trafik Sitesi

Otomatik Vites Manuel Vites Karşılaştırması

Otomatik Vites Manuel Vites Karşılaştırması

Otomatik Vites Manuel Vites Karşılaştırması

Otomatik vites, manuel vites araçlar arasındaki farklar neler? Otomatik vites mi düz vites mi daha iyi? Otomatik araba mı manuel mi?

Aklı karışık bir otomobil alıcısının muhtemelen bu karışıklığa tuz biber eken detaylardan biri de alacağı aracın vites tipidir. Otomatik araba mı manuel araba mı alacağı konusunda kararsız kalan sürücülerin detaylı karşılaştırmaları yapabilmeleri için ihtiyaç duyacakları tüm bilgiler yazımızın devamında sizin için derlendi.

Otomatik Vites ve Düz Vites Nedir?

Otomatik ve halk arasındaki tabiri ile düz vites arasındaki farklara ve detaylı karşılaştırmalara geçmeden evvel bu vites tiplerinin ne olduğu hakkında genel bilgiler verelim.

Düz vites ya da manuel vites dediğimiz vites tipleri araç şanzımanının vites geçişlerini nasıl yaptığı ile alakalıdır. Eğer vites geçişlerinin tüm kontrolü sizde ise bu düz ya da manuel vites bir araçtır. Otomobillerin icadından beri var olan sistem de budur. Aracın sadece park edeceği, geri gideceği hallerdeki kontrolü sizde ise bu şanzıman tipi de otomatik şanzımandır.

Otomatik vitesli araçlarla manuel vitesli araçlar arasındaki temel fark ise debriyaj pedalının varlığıdır. Vites geçişlerini kendi sağladığı için otomatik vites araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Düz vites kullanırken otomatik vites alan bir sürücünün muhtemelen alışmakta zorlanacağı en önemli detay da budur.

Sol ayağını kullanmaya alışmış bir manuel vites araç kullanıcısı dalgınlıkla frene de sol ayağı ile bastığında sert bir duruş kaçınılmazdır.

Otomatik Vites Özellikleri Neler?

Otomatik şanzımanların ve manuel şanzımanların işleyişi ve özellikleri hakkında ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Otomatik Vites Çeşitleri Nelerdir?

Otomatik vites, otomatik şanzıman çeşitleri manuel şanzımanlara göre biraz daha fazladır. Tam otomatik, yarı otomatik, CVT otomatik şanzımanlar olmak üzere başlıca üç çeşit olmakla birlikte yarı otomatik şanzımanlar da tek ve çift kavramalı olarak ikiye ayrılırlar.

Otomatik şanzıman çeşitleri ve öne çıkan özellikleri hakkında detaylı bilgilere ilgili makalemizden ulaşabilirsiniz.

Otomatik  – Manuel Vites Karşılaştırması

Otomatik vites ve manuel vites arasındaki farkları izah edelim. Bu farkları avantaj ve dezavantaj olarak ayırmadan maddeler halinde sıralayacağız. Yazımızın son kısmında iki farklı şanzıman tipinin kendilerine göre avantaj ve dezavantajlarını da sıralayacağız.

  • Otomatik vites araçlarda başta da belirttiğimiz üzere debriyaj pedalı bulunmaz, kavrama sistemi şanzıman içerisinden yönlendirilir.
  • Düz vitesli araçlarda vites geçiş hızı otomatik vitesli araçlara oranla daha hızlıdır.
  • Otomatik vitesli araçlarda dur-kalk esnasında ve yokuş kalkışlarında debriyaj kontrolü ile hareketine gerek yoktur.
  • Yakıt tüketimi konusunda manuel ve otomatik vitesli araçlar arasında fark bulunmaktadır. Bu konu hakkında teknolojik gelişmeler aradaki farkı düşürüyor olsa da hala kısmen bir tüketim farklılığı bulunuyor. Bu konuyu da avantaj ve dezavantaj kısmında ele alacağız.

Otomatik Vites mi Manuel Vites mi?

Sizlerin araç alırken şanzıman tipine daha rahat karar verebilmesi için otomatik vites mi manuel vites mi daha iyi sorusuna cevap olacak ipuçları vermeye çalışacağız. Zira baştan belirtelim ki her iki vites tipi de kendine göre iyi ve avantajlıdır. Burada “iyi” değerlendirmesini yapacak olan araç alacak sürücülerdir.

Otomatik Vites Araçların Avantajları

  • Özellikle yeni araç kullanmayı öğrenen acemi sürücüler için idealdir.
  • Vites değişimi gerekmediği için her iki elin de direksiyon üzerinde kalma süresi artar ve direksiyonu hâkimiyetine olumlu katkı sağlar. Tabi burada ülkemizdeki tek el camdan dışarda araç kullanma geleneğini göz ardı etmememiz gerekir.
  • Yokuşlarda daha rahat kalkış imkânı sunar.
  • Dur-kalk yapmanız gerektiğinde vites değiştirmenize gerek olmadığından zamandan kazanırsınız.
  • Kontrol edilmesi gereken aksam azaldığı için daha konforlu bir sürüş sağlar.

Manuel Vitesin Avantajları

  • Düz vitesli araçların fiyatları otomatik vitesli araçlara göre daha ucuzdur.
  • Düz vitesli araçlarda vites geçişleri daha hızlıdır.
  • Araç kontrolünü sürekli elinde bulundurarak istedikleri anda yüksek devir almak isteyen sürücüler için manuel vites idealdir.
  • Manuel şanzımanların bakımı ve tamiri daha kolaydır.

Otomatik Vitesin Dezavantajları

  • Otomatik vitesli araçların vites geçişleri daha yavaştır. Kimi zaman istediğiniz performansı istediğiniz anda alamayabilirsiniz.
  • Otomatik vitesli araçlar piyasada aynı marka ve modelin düz vitesli araçlarına göre daha pahalı satılır.
  • Otomatik vitesli araçların şanzıman bakım ve tamiri manuel vitesli araçların şanzıman bakım ve tamirinden daha masraflıdır.

Düz Vitesin Dezavantajları

  • Özellikle araç sürmeyi yeni öğrenenler, sık sık araç kullanmayanlar için kullanımı daha zordur.
  • Yokuşlarda kaydırma ihtimali daha yüksektir.
  • Her dur-kalk esnasında vites değiştirmeniz, sıkışık trafikte ayağınızı sürekli debriyaj üzerinde bulundurmanız ve aynı anda 3 pedalı da kontrol edebilmeniz gerekir.
  • Bakımı otomatik vitesli araçların şanzımanından daha önce gerekebilir.

Düz Vites Ve Otomatik Vites Yakıt Tüketimi Karşılaştırması

Otomatik vitesli araçlar için genel eleştiri konusu yakıt tüketimi. Birilerine otomatik mi düz vites mi diye akıl danıştığınızda, eğer konuya çok hakim biri değilse, alacağınız cevap “otomatik vites iyi de çok yakıyor” olacaktır.

Aslında bu doğru bilinen bir yanlıştır.

Aynı segment ve özelliklerdeki bir aracın otomatik vites versiyonu daha az yakıt tüketebilir. Son teknolojik gelişmeler önceleri manuel viteslere göre daha fazla yakıt tüketen otomatik viteslerin yakıt tüketiminin azalması konusunda hayli faydalı olmuştur. Hatta çoğu modelde neredeyse aynı miktarda yakıt tüketen otomatik vites seçenekleri bulunmaktadır.

Örneğin sedan 1,6 motor bir aracın manuel vites versiyonu ile otomatik vites versiyonu arasındaki yakıt tüketimi farkı şehir dışında 0,4 Lt, şehir içinde 0,3 Lt kadar düşük olabilmektedir.

Özetle gelen geçer bir kural ile otomatik vitesli araçlar düz vitesli araçlara göre daha çok yakar demek çok da doğru bir tabir değildir. Araç seçiminizi yaparken otomatik versiyonu ile manuel vites versiyonunun şehir içindeki ve şehir dışındaki yakıt tüketimlerini mutlaka karşılaştırın.

Eski Sürücüler Neden Manuel Vites Tercih Eder?

Yazımızın içeriğinde bahsettiğimiz üzere manuel vitesli araçların vites geçişleri daha hızlıdır. Araçlarının performans kontrolünü tam anlamıyla ele almak isteyen sürücüler manuel vitesi tercih ederler.

Manuel vitesli araçlarda istediğiniz an vitesi değiştirmeniz mümkün olduğu için aracın daha hızlı devir alması da mümkün olur. Otomatik vitesli araçların vites geçişleri daha yavaştır ve vites geçiş zamanlarına aracın kendi karar veriyor demek kısmen doğru olur.

Vites geçişlerini hızlı bir şekilde istedikleri anda gerçekleştiren sürücüler, araç motorunun gücünden daha fazla faydalanır ve daha yüksek performans elde ederler.

Otomatik Vitesin Genel Değerlendirmesi

Otomatik vites teknolojisi gün geçtikçe daha da ilerliyor. Bu değişime örnek olarak gösterilebilecek bir otomatik şanzıman tasarımı Nissan marka araçlarda kullanılan X-Tronic şanzımandır. CVT şanzıman mantığına benzeyen bir mantıkla çalışan bu şanzıman modelinde vites sabit oranlarla artmak yerine değişken bir yapı ile hareket etmektedir. Yani 1-2-3-4-5 gibi sıralı bir vites geçişi yerine aracınızı kullandığınız yola ve sürüş şeklinize bağlı olarak şanzıman sistemi sürekli vites değerleri arasında gezinerek size daha fazla performans ve daha az yakıt tüketimi sunuyor.

Otomatik vitesli araçların bir diğer avantajı, araç vites geçişlerini bir türlü zamanında yapamayan sürücüler içindir. Zamanında yapılmayan vites geçişleri araç motorunu yoracağı gibi yakıt tüketimini de devri ayarlayamadığınız için artırır. Vites geçişlerinde başarılı olamayan sürücüler için otomatik vitesli araçların yakıt tüketiminde verimliliği artırdığını söylemek yanlış olmaz.

Otomatik Vitesli Araçların Çevreye Zararı Daha Az mı?

Aracınızın şanzıman sistemi ile emisyon miktarının doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyemeyiz. Yakıt tüketimi arttıkça elbette ki emisyon değeri de artar ama illa otomatik vitesli araçlar çevreyi daha fazla ya da daha az kirletecek diye bir kaide bulunmuyor.

Çevre konusunda hassas iseniz aracınızı alırken emisyon ve karbon salınım değerlerini öğrenerek, emisyon değeri düşük bir araç tercih edebilirsiniz.

Düz Vites mi Otomatik Vites mi Daha Çok Satılıyor?

Türkiye’de otomatik vitesli araçların satışında artış olduğu gözlemlenmektedir. Otomobil satışlarına ait rakamlar Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanıyor.

Bu veriler ışığında baktığımızda, 2017 yılında Türkiye’de satılan otomobillerin adedi 722.759.

Satılan bu otomobillerin % 60,5’i otomatik şanzımanlı. Satılan otomatik şanzımanlı otomobil sayısı ise 437.488. bu da ülkemizde otomatik vitesli araç alımının hayli yüksek olduğunu gösteriyor.

Şehir içinde kullanım ihtiyacının artması, yeni sürücülerin özellikle otomatik şanzımanlı araçlara yönelmesi ve otomatik şanzımanlardaki teknolojik gelişmeler, otomatik vitesli araçlara olan talebin de artmasına neden oluyor.

Dünya geneline bakıldığında ise otomatik vitesli araçlara daha fazla rağbet olduğu kesin. Avrupa’da otomatik vitesli araçların satışı neredeyse tüm satışların %80’ine denk gelirken Amerika’da bu rakam %96-97’lere kadar çıkıyor.

Otomatik Vites veya Manuel Vites Almaya Karar Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazımızın bu kısmına kadar size detaylı bilgileri sunduk. Şimdi size vereceğimiz birkaç soruyu araç almadan kendinize sorarak ve cevaplarını da yazımız içeriğinden kontrol ederek hangi vites tipinde araç alacağınıza daha rahat karar verebilirsiniz.

  • Almak istediğiniz araç için bütçeniz ne kadar?
  • Aynı özelliklere sahip bir aracın sadece vitesi otomatik olduğu için daha fazla ödemekten rahatsız olur musunuz?
  • Araç kullanmayı yeni öğreniyorsunuz yoksa deneyimli bir sürücü müsünüz?
  • Araçta sizin için performans mı önemli yoksa yakıt tüketimi mi?
  • Aracınızı yoğun olarak kullanacağınız bölgede trafik çok sıkışır mı?
  • Aracınızı kullanacağınız yörede çok fazla yokuş, rampa bulunuyor mu?
  • Aracınızın devrini sürüş esnasında kolaylıkla ayarlayabiliyor musunuz?
  • Araç vitesi değiştirmek sizin için yorucu mu?
  • 2 pedallı bir aracı kullanırken zorluk çeker misiniz?
  • Çevreye olan duyarlılığınızın boyutu nedir?

Tüm soruların yanıtlarını yazımızın içerinden bularak almak istediğiniz aracın vites tipine karar verebilirsiniz.

Otomatik vitesli ya da manuel vitesli fark etmeksizin hayırlı ve güvenli sürüşler dileriz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu