Trafik Sitesi

Motosiklet Sektöründe Yerli Büyüme

Motosiklet Sektöründe Yerli Büyüme

Motosiklet Sektöründe Yerli Büyüme

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik mücadele ve döviz kurlarının etkisi ile özellikle son 1 yılda birçok sektörde düşüş ve sorunlar gözlemlenmiştir. Nitekim bundan en çok etkilenen sektörlerden biri de otomotiv sektörü oldu. Sıfır otomobillerde gelen zamlar ve bunun etkisi ile artan ikinci el piyasası ile insanlar bu mücadeleyi fazlasıyla hissetti. Motosiklet sektöründe ise her ne kadar düşüş beklense de beklenenin tersine, oldukça tatmin edici ve etkili bir artış gözlendi. 2018 yılında herkesin düşüş beklediği sektördeki yükselişi ise en çok destekleyen faktör oldukça etkileyici; Yerli Üretim!

2017 yılı içerisinde uygulanmaya başlanan, Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen %20 ilave gümrük vergisi uygulamasından sonra yerli üreticiler desteklenmiş, %100 ithalat ile ürün getirip satış gerçekleştiren markalara ve firmalara ise ilave gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştır. Ticaret Bakanlığı’nın bu kararla hedefi ise tamamen yerli üretim ve iş istihdamı teşvik etmek, bu sayede ülke refahına ve ekonomisine katkıda bulunmaktı. Karar sonrası yerli üreticiler devletin bu kararına saygısını, açılan ve geliştirilen üretim tesisleri ve binlerce kişiye sağladıkları iş istihdamlarıyla göstermeye başladı. 2018 yılı ise alınan kararın ne kadar doğru olduğunun en güzel özeti oldu!

TÜİK verilerine göre 2017 yılı eylül ayına kadar 127.356 adet satış gerçekleştiren motosiklet sektörü, 2018 yılının eylül ayına kadar yine TÜİK verilerine göre 135.450 adet satış gerçekleştirmiştir. Bu yükselişle motosiklet sektöründe 2018 yılının 2017 yılına oranla %20 büyümeyle tamamlanacağı ön görülüyor. Sektörün mevcut şartlar ve koşullar içerisindeki bu başarısının arkasında da tamamen yerli firmaların desteğinin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü TÜİK verilerine göre 2018 yılı satış adetlerinin %68 gibi büyük bir bölümünü yerli üretim gerçekleştiren firmalar sağladılar. Kuba Motor, Mondial Motor, RKS Motor, Falcon Motor, Yuki Motor, Arora Motosiklet, Motoran, Volta markaları ise oluşturduğu bu %68 dilim ile sektörün 2018 yılı büyümesinde etkili olmayı başarmışlardır.

Yerli üretime ve istihdama destek hususunda tek fayda elbette sektörün büyümesi, yerli ürünlerin pazarda yer alması ve uygun maliyetli ürünler değil! İstihdama da fazlasıyla katkı sağlayan Ticaret Bakanlığı’nın bu kararı ile firmalar; yeni üretim tesisleri açtılar, mevcut üretim tesislerini iki katına kadar çıkardılar. Kuba Motor distribütörü olduğu Benelli markasının dünyadaki üçüncü üretim tesisi olmayı başardı ve markaya ait modelleri ülkemiz sınırları içerisinde üretmeye başladı, aynı zamanda da ülkemizde ilk defa 500 cc ve üzeri yüksek kapasiteli motosiklet üretimi gerçekleştirmeyi başardı. Tüm bu gelişmelerle birlikte yeni iş imkanları oluştu ve binlerce kişiye iş istihdamı sağlanarak ülke ekonomisine büyük bir destek verildi, diğer tüm sektörlere adeta bir ışık oldu.

Yerli üretim ve milli ekonomiye destek amaçlı alınan kararlar her ne kadar ülkemizde anında karamsar bir havayla birlikte olumsuz düşünce ve söylemleri beraberinde getirse de motosiklet sektöründe sağlanan bu başarı, alınan kararın ne kadar doğru olduğunun en büyük örneği oldu. Umuyoruz ki ülkemiz adına tüm sektörlerde yerli üretim desteklenerek tüm firmaların üretime ve iş istihdama desteği günden güne artmaya devam eder.

Kaynak: İHA

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu