Trafik Sitesi

Kusurlu Sürücüler Sigortadan Faydalanabilecek

Kusurlu Sürücüler Sigortadan Faydalanabilecek

Danıştay’ın uygulamayı durma kararı almasıyla artık kırmızı ışıkta geçerek ölüme ya da maddi zarara neden olan sürücülerden sigorta şirketleri artık tazminat talep edemeyecek.

Hatırlayacaksınız, 2015’in başlarında Hazine, trafik sigortasının genel şartlarını baştan sona değiştirdi. Buna göre; alkollü araç kullanımından dolayı oluşacak hasar sigortadan karşılanmayacak, hasarlı aracın onarımında eşdeğer parça kullanılabilecek, araçtaki değer kaybı sigortadan talep edilecek, vefat tazminatı belli standartlara göre belirlenecek, sürücünün kusurlu olduğu durumlarda yakınları sigortadan tazminat talep edemeyecek, trafik kurallarının ağır kusurlu olarak ihlal edilmesi halinde oluşacak bedeni ve maddi tazminatı sürücüden talep edebilecek (rücu edilecek). Bu ve benzeri birçok genel şart, geçen senenin başında değiştirildi ve yeni düzenleme de 1 Haziran 2015’te uygulamaya girdi. Girer girmez de Türkiye Barolar Birliği, genel şartların iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı.

Danıştay, üç gün önce, bu dava ile ilgili kararını açıkladı ve neredeyse bir buçuk yıl aradan sonra yayınlanan genel şartlardan bazıları için yürütmeyi durdurma kararı aldı.

HANGİ DURUMLARI KAPSIYOR?

Bunlardan en önemlisi kazanın, trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali sonucu meydana gelmesi halinde, ödenen hem maddi hem de bedeni zararı sigorta şirketinin, sürücüye rücu etmesi, yani sürücüden talep etmesi. İşte Danıştay, bu uygulamayı durdurdu.

Örnek vermek gerekirse; Kırmızı ışıkta geçtiğinizde, ters yöne girdiğinizde, bir araca arkadan çarptığınızda kaza olursa, yani asli kusurlu iseniz, sigortanız karşı tarafa verdiğiniz zararı karşılayacak.

‘Bu karar, alkollü ya da ehliyetsiz araç kullanımını da kapsıyor mu?’

Alkollü ya da ehliyetsiz araç kullanır ve kazaya karışırsanız, bu kazada da bedeni ve maddi zarar oluşursa, sigorta şirketi zararın tamamını size rücu eder. Yani bu tür durumlarda sigorta şirketi ödediği parayı sizden talep eder.

 

arac-sigortasi-1

 

DANIŞTAY HANGİ UYGULAMALARI İPTAL ETTİ

Danıştay’ın aldığı karar göre, sigorta şirketi, kazanın, trafik kurallarının ihlali sonucu meydana gelmesi halinde ödediği hem maddi hem de bedeni zararı sürücüden talep edemeyecek.
Sürücüler, aracın ana iskelet ve şaside hasar olmaksızın vidalı parçalarda yapılan onarımları da artık sigortadan alabilecek.
Kiralık araçlar ile taksi ve dolmuşlarda, eksper tarafından hesaplanan değer kaybı tutarının yüzde 50’sini aşan tutar da sigortadan talep edilecek.

ARAÇTAKİ DEĞER KAYBININ TAMAMI ÖDENECEK

Danıştay’ın, trafik sigortası genel şartlarına yönelik yürütmeyi durdurma kararı aldığı düzenlemelerden biri de araçlardaki değer kaybına yönelik. Geçen yılın Haziran ayında uygulamaya giren genel şartlara göre sürücüler, kazalar nedeniyle araçlarında oluşan değer kayıplarını da sigorta şirketinden talep edebiliyorlardı. Ancak bunun bir-iki istisnai durumu var. Sürücüler, aracın ana iskelet ve şaside hasar olmaksızın vidalı parçalarda yapılan onarım -ki, buna ufak onarımlar deniyor- ile giderilen hasarlarda değer kaybı talebinde bulunamıyordu. Danıştay, bu uygulama için de yürütmeyi durdurma kararı aldı. Sürücüler, küçük onarımlar nedeniyle oluşan değer kaybını da sigortadan alabilecek.

Yine trafik sigortası genel şartlarına göre, kiralık araçlar ile taksi ve dolmuşlarda eksper tarafından hesaplanan değer kaybı tutarının yüzde 50’sini aşan tutar, sigortadan talep edilemiyor, sigortanın teminatı dışında kalıyordu. Örneğin, kaza sonrası aracınızda değer kaybı oluştu ve eksper, kaybı, 30 bin lira olarak belirledi. Sigorta şirketi, bunun 15 bin lirasını ödüyordu, kalan 15 bin lirayı sigortadan talep edemiyordunuz. Danıştay, bu uygulama için de yürütmeyi durdurma kararı verdi.
instagram likes kopen

buy windows 10 education

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu