Trafik Sitesi

Kaza Tespit Tutanağı Nedir ? Nasıl Düzenlenir ?

Kaza Tespit Tutanağı Nedir ? Nasıl Düzenlenir ?

Anlaşma tutanağı nasıl tutulur? Maddi hasarlı trafik kazası tutanağı nereden alınır? Nasıl düzenlenir? Tüm bu sorularınızın yanıtları Habertrafik.com ‘da.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir ?

Trafikte, en az iki aracın sadece maddi hasarla sonuçlanmış kazalarında, taraflar arasında düzenlenen tutanaktır. 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren geçerli olan bu durumda, trafik polislerine yada sigorta şirketlerine gerek duyulmadan, hızlı bir şekilde tutanak düzenlenebiliyor.

Kaza Tespit tutanaklarını Sigorta şirketlerinden temin edebileceğiniz gibi, buradan indirip çıktısını alarak da temin edebilirsiniz. Aracınızda mutlaka birkaç adet bulundurmanız sizin menfaatinizedir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur ?

Sadece maddi hasarla sonuçlanmış kazalarda, aralarında anlaşan araç sürücüleri, 2 nüsha olacak şekilde ” Kaza Tespit Tutanağı ” düzenler. Yapılması gereken ilk şey, araçların plakalarının görüneceği şekilde fotoğraflarını çekmek ve uygun bir yere almak. Araçlarınızı yol üzerinde bırakır ve kaza raporunu burada düzenlerseniz, hem kendi can güvenliğinizi hemde aynı yolu kullanan diğer sürücü ve yolcuların can güvenliğini tehlikeye atmış olursunuz.

İlk olarak kaza tarihi ve saatini, daha sonra kaza yerini ve devamında varsa görgü tanıklarının bilgilerini yazın. Fakat görgü tanıkları bölümünü doldurmanız zorunlu değildir.

Daha sonra, Araç A ve Araç B kısımlarının doldurulması gerekmektedir.

kaza-tespit-tutanagi-tanzim

Yukarıdaki resimde görülen kısımlar, her bir araç için doldurulur. Bu kısımda en fazla karıştırılan bölümler, “ Sigorta Şirketinin Ünvanı ” ve ” Tramer Belge No ” yerleridir. Sigorta Şirketinin Ünvanı kısmına, Sigorta Şirketinin adı yazılacaktır. Fakat bazı sigorta poliçelerinde Tramer Belge No bulunmuyor. Bu durumlarda boş bırakınız.

İki araç için de bu bilgileri doldurduktan sonra, hemen alt kısma geçiyorsunuz.

kaza-tespit-1

Araçların ilk darbe aldığı kısımları, yukarıdaki gibi ok işaretiyle belirtiyorsunuz. Sol bölüme A aracı, sağ bölüme B aracı, ilk darbe aldıkları kısımları belirtiyorlar.

kaza-tespit-2

Hemen alt kısımda; ” Çarpışma Yerinin ve Anının Taslağını Çiziniz ” yazan bölüm göreceksiniz. Yukarıdaki resimde gördüğünüz şekilde basit bir resim çizin. Kaza taraflarından birisi çizse yeterlidir.

kaza-tespit-3

Ve Kaza Tespit Tutanağı‘nın son kısmında, kazanın özetini yazıp imzalıyorsunuz. Sol kısıma A aracının sürücüsü, sağ kısma B aracının sürücüsü, kazanın nasıl olduğunu, kendi ifadeleriyle yazıyor ve en alt kısıma imzalarını atıyorlar.

A araç sürücü B araç sürüsünden, B araç sürüsü de A aracının sürücüsünden aşağıdaki bilgileri alması, kazanın çabuk sonuçlanması açısından önemlidir.

  • Ruhsat fotokopileri
  • Ehliyet fotokopileri
  • Sigorta Poliçesi fotokopisi
  • Telefon numarası

Düzenlenen kaza tespit tutanağının bir nüshası A aracının sürücüsünde, diğer nüshası B aracının sürücüsünde kalmalıdır.

Düzenlediğiniz kaza tespit tutanağını, kaza fotoğraflarının çıktıları, ruhsat, ehliyet ve sigorta poliçelerinin fotokopileriyle birlikte sigorta şirketinize götürüp teslim edin. Sonuç hakkında sizi bilgilendireceklerdir.

Sorular ve cevaplar

Halk arasında anlaşma tutanağı olarak bilinen maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı ile ilgili en çok sorulan sorulara yanıt verelim.

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı geçerlilik süresi ne kadar?

Düzenlediğiniz kaza tutanakları, Kaza yaptığınız tarihten itibaren 2 yıl geçerlidir. 2 yıl sonunda geçersiz sayılır.

Kazalarda fotoğraf çekmek zorunlu mu?

Düzenlediğiniz kaza tespit tutanaklarında fotoğraf zorunlu değildir. ” Kazada fotoğraf çekmedim ” diye bir kaygı duymanıza gerek yok. Sigorta eksperleri, sizin düzenlediğiniz tutanağa ve araçlardaki hasar durumuna göre kusur dağılımı yapmaktadırlar. Fakat işlemlerin hızlanması ve hata payının en aza inmesi için, fotoğraf çekmeniz oldukça önemlidir.

Kazadan sonra tutanak tutulmazsa ne olur? Hakkımı arayabilir miyim?

Bir trafik kazası yaptınız. Kazaya karışan diğer araç kaçtı ya da aranızda anlaşmanıza rağmen, taahhütlerini yerine getirmedi. Böyle durumlarda da hakkınızı arayabilirsiniz. Bunun için hukuk yolunu kullanmak zorundasınız. Yani mahkemeye gidip, karşı taraftan şikayetçi olmalısınız. Ancak bunun için kazaya karışan diğer aracın plakasını almış olmanız ve şikayetçi olduğunuz zamana kadar aracını tamir ettirmemiş olması gerekir.

Maddi hasarlı trafik kazasında hasarı kim karşılar?

Hasarı kusurlu olan karşılar. Her iki tarafın eşit derece kusurlu olabileceği gibi, biri asli, diğeri tali kusurlu, biri kusurlu diğeri kusursuz olabilir. Kaza raporu, fotoğraflar sonucu kusurlu olan taraf belirlenir.

Trafik sigortası kimin hasarını öder?

Kusurlu olan aracın zorunlu mali sorumluluk sigortası, kazaya karışan diğer aracın hasarını karşılar.

Hangi durumlarda maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı düzenlenmez?

  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
  • Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
  • Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, ( Yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş Yeşilkart-Green Card belgesi de trafik sigortası yerine geçmektedir)
  • Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını nasıl alırım?

Kaza tespit tutanaklarını sigortacılardan alabileceğiniz gibi, internet üzerinden de temin edebilirsiniz. Ya da buradan bilgisayarınıza indirip, bir yazıcı vasıtasıyla çıktısını alabilirsiniz.

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı sorgulamak için tıklayın

Kaynakça :

Bu makale içerisinde neler var?

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı örneği
Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı pdf
Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı indir
Maddi hasarlı trafik kazasında yapılması gerekenler
Kaza tespit tutanağı sorgulama
Kaza raporu nereye verilir

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Kadriye Altıntaş dedi ki:

    Mrb kaza sonucu tuttuğumuz tutanakta ben B aracı olarak adlandırıldım değerlendirme sonucu kusur kısmına A-59….393 kusur 100 de 100 yazılı B 17..427 100 de 0 yazılı.tutanakta ben B araciyim 59..393 benim plakam.Böyle bir kalem hatası yüzünden kusur ben de gözüküyor ve bütün haklarımı kaybediyorum. Acentemle irtibata geçip durumu izah ettim Ama experler siz A’ya B’ye takilmayin diyor.Böyle birşey varmı size sormak istedim? A ya da B olmanın bir önemi yoksa niçin A yada B diye adlandiriliyoruz tutanakta?Cevap yazarsanız çok sevinirim.Teşekkürler

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu