Trafik Sitesi

Kasko Poliçesinde Eksik Sigorta Nedir?

Kasko Poliçesinde Eksik Sigorta Nedir?

Kasko Poliçesinde “Eksik Sigorta” Nedir?

Sigortacılık, iyi niyet üzerine yapılan bir meslektir. Hem sigortacının hem de araç sahiplerinin mağdur olmaması için iyi niyet prensibi üzerine çalışılmalıdır. Bu sayede hiç kimse sorun yaşamaz ve herhangi bir kaza anında tüm işlemleri eksiksiz olarak yerine getirilebilir. Eksik sigorta durumu, iyi niyet prensibinin kötüye kullanılması anlamına gelir. Bir aracın değerinin piyasa değerinin altında bildirilmesine eksik sigorta adı verilir. Eksik sigorta yapılması durumunda araç sahibi mağdur olabilir. Sizlere bu konu hakkında detaylı bilgi verelim;

Eksik sigorta halleri nelerdir?

Araba almak her zaman insanlar için ön planda olmuştur. Güzel bir işe başlayan herke ilk etapta araba alır. Ancak arabalar genellikle kısıtlı bir bütçeyle alınır ve çok fazla masraf gerekir. İlerleyen zamanlarda ise araba modelleri değiştirilir. Araba alınırken fazla masraf yapılmaması için araçlar genellikle piyasa değerinin altında bir değerde bildirilir. Bu durumda sigorta bedeli düşük çıkar ancak kasko anında alacağınız ödeme de düşük olur.

Araç kaskosu, arabaların çalınması ya da kaza anında zarar görmesi durumunda yapılan önemli bir sigortadır. Ülkemizde arabanın çalınması, çalınma teşebbüsü sırasında zarar görmesi, park halindeyken zarar görmesi ve kaza anında zarar görmesi gibi durumlarla sık karşılaşılır. Yeteri kadar park yeri bulunmadığı için araçlar yol kenarlarına park edilir. Bu yerlerde sürtünme, arkadan çarpma, tampon düşmesi gibi tehlikeler vardır. Bu durumların önüne geçebilmek için mutlaka kasko yaptırmanız gerekir.

Kasko sigortasında temel olarak verilen güvenceleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Aracın çarpışması sonucunda hasar alması
  • Araç park halindeyken yad a trafikteyken başka bir cismin araca çarpması
  • Araç trafikteyken aracın başka bir cisme çarpması
  • Araca üçüncü kişilerin hangi niyetle olursa olsun zarar vermesi
  • Aracın herhangi bir sebeple yanması durumunda zarar görmesi
  • Aracın ya da parçalarının çalınması
  • Araç çalınmaya çalışılırken zarar görmesi

Bu durumlar, kasko genel şartlarını oluşturur. Bu güvencelerin dışında ek güvence almak isterseniz, ek ödeme yaparak daha kapsamlı bir kasko yaptırabilirsiniz. Bunun için sigorta şirketinizle ya da acentenizle görüşebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Kasko sigortaları güvence türlerine göre 4 kolda incelenir. Buna göre araçlarınız için dar kasko sigortası, kasko sigortası, genişletilmiş kasko sigortası ya da tam kapsamlı kasko sigortası yaptırabilirsiniz. Bu sigortaların her birinin primi, vermiş olduğu güvenceye göre değişiklik gösterecektir.

Kasko yaptırırken dikkat etmeniz gereken en önemli kural, aracın değerinin tam olarak verilmesidir. Kasko sigortasına göre aracın değerinin kaza anındaki değerinden altında olmasına eksik sigorta adı verilir. Poliçelinizin eksik sigorta bedeli üzerinden yapılması ve aracınızda bir hasar oluşması durumunda sigorta şirketiniz, eksik ödeme yapmak zorunda kalır. Kasko yapılırken sizin vermiş olduğunu beyana gör araç değeri belirlenecektir. Hasar anında sigortadan tam ödeme alabilmek için araç değerinizi doğru olarak bildirmeniz büyük önem taşır.

Buna bir örnek verecek olursak; kasko poliçenizi yaptırırken aracınızın asıl değeri olan 50.000 lirayı değil de 40.000 lirayı beyan ettiyseniz, aracınızın hasar görmesi durumunda 40.000 lira üzerinden ödeme yapılır.

Kasko poliçesi yaptırırken, dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise “hasar ikame zeyili” kısmının işaretlenmiş olmasıdır. Araç değerinin eksik bildirilmesi sizin kusurunuz olmayabilir. Bu durumda poliçenizde bulunan bu kısmın işaretlenmesini mutlaka isteyin. Bu kısmı işaretlenmediği poliçelerde, aracın hasar görmesi durumunda sigorta şirketi gerekli hasar bedelini öder ancak bu bedeli aracın sigorta değerinden düşürür. Bu da araç değerinizin düşmesine ve poliçenizin eksik sigorta bedeli ile devam etmesine neden olur.

Bütün bu durumları yaşamamak için kasko poliçesi yaptırırken mutlaka araç değerinizi tam olarak bildirin ve poliçenizde yer alan “hasar ikame zeyili” kısmının işaretli olduğundan emin olun. Bu sayede aracınızı eksik sigorta ile değil tam sigorta değeri ile kaskolarsınız ve sigorta şirketinden hasar anında tam ödeme alabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu