Trafik Sitesi

İzinsiz Şehiriçi Yolcu Taşımacılığının Cezası Ne Kadar?

İzinsiz Şehiriçi Yolcu Taşımacılığının Cezası Ne Kadar?

İzinsiz Şehiriçi Yolcu Taşımacılığının Cezası Ne Kadar?

Belediye sınırları içerisinde yolcu taşıyabilmeniz için mutlak surette ilgili belediyeden izin almanız gerekir. Yönetmeliklerdeki şartlara uygun araçlarla, ilgili belediyelerden alınacak izin ve ruhsat ile şehir içi yolcu taşımacılığı mümkündür.

İzinsiz ve Ruhsatsız Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Yapanlara Ne Ceza Verilir?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek-2/3 sayılı maddesine göre, ilgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dâhilinde ticari amaçlı yolcu taşıyan sürücülere, bağlı bulunduğu durağa, işyeri ve işletmelerin sorumlularına, 2018 yılında belirlenen tutarlara göre, bir yıl içerisinde ilk defasında 3.006 TL idari para cezası verilir.

Bu ceza, 15 gün içerisinde, % 25 indirimle 2.254,5 TL olarak ödenebilir.

Bir yıl içerisinde aynı ihlal tekrar edilirse 5.010 TL idari para cezası uygulanır.

5010 TL’lik idari para cezası, 15 gün içerisinde, %25 indirimle 3.757,5 TL olarak ödenebilir.

Ayrıca, sürücü ile araç sahibi aynı ise araçlar 60 gün süre ile trafikten men edilir.

Tespiti edilirse bağlı bulunduğu durak, işyeri ve işletmelerin sorumlularına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenleneceği ilgili maddede belirtilmektedir.

GÜNCELLEME:

26.10.2018 tarihinde, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun kapsamında 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek-2/3 sayılı maddesi de güncellendi ve birkaç fıkraya ayrıldı. Ruhsatsız yolcu taşımacılığı, güzergah dışı yolcu almak, faaliyet konuzu dışında yolcu almak gibi yeni tanımlamalar yapıldı ve yeni cezalar belirlendi. Ruhsatı biten aracın kullanılmasına dair de yeni bir madde eklendi. Yeni düzenlemeye göre oluşturulan maddeler şu şekilde:

  • 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek-2/3-a sayılı maddesi uyarınca, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu kapsamında ilgili belediyeden çalışma izni/ruhsatı almadan belediye sınırları dâhilinde yolcu taşıyan sürücülere, bir yıl içerisinde 1. defasında 5.010 TL idari para cezası verilir ve bu ceza, 15 gün içerisinde, % 25 indirimle 3.757,5 TL olarak ödenebilir.Eğer, bir yıl içerisinde aynı ihlal tekrar edilirse, bu kez 10.020 TL idari para cezası verilir ve bu ceza, 15 gün içerisinde, %25 indirimle 7.515 TL olarak ödenebilir.Ayrıca ihlale konu olan araçlar 60 gün süre ile trafikten men edilir.Bu maddede, “işleteni veya sahibi, sürücüsünün kendisi olup olmadığına bakılmaksızın aracın bu maddenin üçüncü fıkrasına aykırı olarak kullanılmaması hususunda gerekli tedbirleri almak ve denetimini yapmakla yükümlüdür” şeklinde de bir uyarı bulunmaktadır.
  • 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek-2/3-b sayılı maddesine göre, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu kapsamında ilgili belediyeden alınan izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında belediye sınırları dâhilinde yolcu taşıyan sürücülere, bir yıl içerisinde 1. defasında 2.018 TL idari para cezası verilir. Bu ceza, 15 gün içinde, % 25 indirimle 1.513,5 TL olarak ödenebilir.Aynı ihlali bir yıl içerisinde tekrar eden sürücülere ise 4.036 TL idari para cezası verilir. 4036 TL olan ceza, %25 indirimle, 15 gün içerisinde 3.027 TL olarak ödenebilir.Ayrıca, araçlar 30 gün süre ile trafikten men edilir.İşleten ve sahibinin de denetimden sorumlu olduğu yine bu madde de tekrar edilmiştir.
  • 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek-2/3-c maddesine göre, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu kapsamında ilgili belediyeden alınan izin/ruhsatta belirtilen çalışma bölgesi/güzergah dışında belediye sınırları dâhilinde yolcu taşıyan sürücülere, bir yıl içerisinde 1. defasında 1.002 TL idari para cezası verilir. % 25 indirimle bu cezayı, 15 gün içinde 751,5 TL olarak ödeyebilirsiniz.Aynı maddenin bir yıl içerisinde bir kez daha ihlal edilmesi halinde ise sürücülere 2.004TL idari para cezası verilir. Bu cezayı, 15 gün içerisinde, %25 indirimle 1.503 TL olarak da ödemeniz mümkün.İhlalde kullanılan araçlar da 15 gün süre ile trafikten men edilir.Aracın sahibi veya işleteninin de denetimden sorumlu olduğu bu madde de belirtilmektedir.
  • 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek 2/5 sayılı maddesi uyarınca, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu kapsamında ilgili belediye tarafından tahdit veya tahsis kapsamına alınmış ve bu kapsamda verilmiş çalışma izninin/ruhsatının süresi bittiği halde, belediye sınırları dahilinde yolcu taşıyan sürücülere, 1.002 TL idari para cezası verilir. Bu maddenin ihlali nedeni ile verilen idari para cezası, 15 gün içinde, % 25 indirimle 751,5 TL olarak ödenebilir.Ayrıca, araçlar eksikliği giderilinceye kadar trafikten men edilir.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu