Trafik Sitesi

Elektrikli Araba Nedir?

Elektrikli Araba Nedir?

Elektrikli Araba Nedir?

Elektrikli otomobiller, fosil yakıtla çalışan motorlu araçların yerini doldurur mu bilinmez; ama gün geçtikçe daha üstün özellikler kazanan ve menzili uzayan elektrikli otomobiller popülerliğini artıyor.

Elektrikli otomobil çalışma sistemi nasıldır? Elektrikli otomobil motorları nasıl çalışır? Elektrikli otomobillerin batarya ömrü ne kadar? Elektrikli araba özellikleri ve çeşitleri neler? Elektrikli araba bakımı fiyatları ne civarda? Elektrikli otomobil bakımı nasıl yapılır?

Elektrikli Araba Nedir? yazımızda bu soruların ve elektrikli otomobiller hakkındaki diğer tüm soruların yanıtları yazımızda.

Elektrikli Araba Nedir?, Elektrikli Otomobil Nedir?, Elektrikli Otomobil Çalışma Sistemi Nasıldır?, Elektrik Otomobiller Nasıl Şarj Edilir?, Elektrikli Otomobillerin Bakımı Nasıl Yapılır?, Elektrikli Otomobillerde Menzil Ne Kadar?, Eleklikli otomobillerin Batarya Ömrü Ne Kadar?, Elektrikli Otomobiller Çevre Dostu mudur?, Elektrikli Araçları Hangi Firmalar Üretiyor?, Hybrid Otomobiller de Elektrikli mi?, Elektrikli Otomobil Alınır mı?, Elektrikli Arabalar Hakkında Detaylı Bilgi, Elektrikli Araba Fiyatları, Elektrikli Motor, Renault Elektrikli Araba, Elektrik Araba, Tesla Elektrikli Araba, Toyota Elektrikli Araba, Electric Cars, Elektrikli Otomobil Fiyatları, Elektrikli Araba Motoru, Elektrikli Araba Tesla, Türkiye Elektrikli Araba, Satılık Elektrikli Araba, Elektrikli Araba Modelleri, Türk Elektrikli Araba, Çin Elektrikli Araba, Tesla Electric Car, Kral Elektrikli Araba, Elektrikli Arabalar, Bmw Elektrikli Araba, Elektrikli Araba Yapımı, Elektrikli Araba Nedir Kısaca, Hibrit Araba Nedir, Elektrikli Araba Şeması, Elektrikli Araçlar Hakkında Bilgi, Elektrikli Araba Nasıl Çalışır, Elektrikli Otomobil Çalışma Sistemi, neden Elektrikli Araba, Elektrikli Araç Çeşitleri, Hybrid Ne Demek, Hybrid Toyota, Toyota Hybrid Chr, Toyota Hybrid Fiyat, Hybrid Araba Kullanıcı Yorumları, Toyota Hybrid Yakıt Tüketimi, Toyota Hybrid özellikleri, Toyota Hybrid Fiyatları, Elektrikli Araba Renault, Elektrikli Araba Fiyatları 2018, Elektrikli Araba Markaları, Elektrikli Araba Türkiye, Elektrikli Araba Fiyatları Toyota, Çin Elektrikli Araba Fiyatları

Elektrikli Otomobil Nedir?

İsmiyle müsemma olan bu araçlar, içten yanmalı motorlu araçların emisyonu olmayan alternatifleridir diye kısa bir özet yapabiliriz. Elbette bu tanımlama elektrikli otomobiller için yeterli değil.

Elektrikli otomobiller, içerisinde rotor adı verilen tek bir dönen parçayı bulunduran ve elektrik enerjisini mekanik enerjisine dönüştüren motorlar ile hareket eden araçlardır. İçten yanmalı, fosil yakıt kullanan otomobillerin aksine çok daha basit ve düzenli bir mekaniğe sahip olan elektrikli otomobiller, içten yanmalı motorlu araçlarda olduğu gibi çok fazla senkronize çalışan parça barındırmıyor.

Elektrikli Otomobil Çalışma Sistemi Nasıldır?

Klasik içten yanmalı motorlu araçlar, motor tarafından üretilen gücün tamamını hareket için kullanmazlar. Belki inandırıcı gelemeyecek; ama içten yanmalı motorların yakıttan elde ettikleri enerjinin sadece %30’u araç tarafından kullanılabiliyor. Elektrikli otomobillerde ise bu oran %88’e kadar çıkabiliyor.

Çalışma prensibi elektrikli otomobillerde aslında çok basittir. Rotorun dönmesi ile doğrudan tekerleklere iletilen mekanik enerji ile araç hareket ediyor. Evet, bu kadar basit… Araç içerisinde konumlu lityum akülerde depolanmış olan elektrik enerjisi mekanik enerjiye dönüşüyor ve tekerlekler doğrudan hareket ediyor. Bu sayede enerji kaybı olmaksızın elektrikli otomobiller gayet seri ve sessiz olabiliyorlar.

Elektrikli otomobiller hakkında hiç bilgisi olmayanları şaşırtacak bir anekdot daha paylaşalım. Bu araçlarda vites derdi yok. Güç doğrudan iletildiği için devir problemi, devir problemi olmadığı için şanzıman sistemi ve dolayısıyla vites derdi yok.

Ayağınızı gaza bastığınızda hızlanır, çektiğinizde ise yavaşlar. Durmak istediğinizde diğer araçlarda olduğu gibi elbette frene basmanız gerekir.

Ayrıca elektrikli otomobillerin torku da devir problemi olmadığı için her aşamada araç için yeterli yeterlidir ve araç çekişten düşmez.

Vites gereksiz olduğu için vites kutusu, debriyaj balatası gibi aksamları zaten elektrikli otomobillerden çıkarmıştık. Otomobiller hakkında az çok bilgisi olanlar için sadece hayal ettiklerinde bile ne denli büyük bir farklılığın getirildiği sanırım anlaşılabilir durumda.

Bir tek vites ve bağlı sistemler ortadan kalkmıyor. Elektrikli otomobillerde, içten yanmalı motorlarda bulunan pistonlar, biyel kolları, yakıt tankı, koca egzoz sistemi, yağ ve su sistemleri ile ilgili depoları, pompalar tamamen ortadan kalkmış durumda. Bu kadar çok parçanın eksilmesi hem araca daha geniş bir hacim kazandırmak hem de bakımı yapılacak parça sayısını azaltmak anlamına geliyor.

Üstelik tüm eksilen bu parçalara rağmen elektrikli otomobillerin de 4 çekerli versiyonları mevcut.

Elektrik Otomobiller Nasıl Şarj Edilir?

Telefonunuzu şarj ettiğiniz gibi otomobilinizi de şarj edebilirsiniz dersek abartmış olmayız. Evinizde alternatif akımla (AC) aracınızı 8-10 saatte şarj edebilirsiniz. Biraz daha özelleştirilmiş prizler ile bu süreyi kısmen kısaltmanız mümkün.

Bir de şarj istasyonları var aracınızı şarj edebilmeniz için. Ücreti mukabilli akaryakıt istasyonlarında kurulmuş olan hızlı şarj istasyonlarında doğru akım (DC) ile aracınızı 30 dakika ile 1 saat arasındaki bir süre içerisinde rahatlıkla şarj edebilirsiniz. Bu şarj istasyonları henüz yeterli olmasa da ülkemizde de gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Elektrikli otomobillerin kullanımıyla doğru orantılı olarak bu istasyonların da yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.

Elektrikli Otomobillerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Elektrikli otomobiller, içten yanmalı motora sahip araçlar gibi çok ağır bakımlara muhtaç araçlar değildir. Aynı anda çalışması gereken pek çok mekanik parça bu araçlarda olmadığı için bakımı yapılacak parçalar ve bakım maliyetleri daha düşük olacaktır. Tabi ki bu maliyetler biraz da sahip olduğunuz aracın markası ile de alakalı. Lüks bir otomobil elektrikli de olsa daha fazla masraf ister.

Elektrikli otomobillerde;

  • Bataryaların ölçüm ve kontrolü ve gerekirse bakım ya da değişimi,
  • Elektrik motoru performans kontrolü,
  • Fren sistemi bakımı,
  • Elektrikli aksam kontrol ve bakımı,
  • Lastik bakımı,
  • Ön düzen bakımı,

Gerekli olan bakımlardır.

Elektrikli otomobillerde;

  • Baskı balata,
  • Vites kutusu,
  • Radyatör,
  • Pompalar,
  • Yağ ve su sistemleri,
  • Egzoz,

Olmadığı için bakımlarına da gerek yoktur.

Elektrikli Otomobillerde Menzil Ne Kadar?

Bu sorunun cevabı yine markalara göre değişiyor. 100 km ile 500 km arasında menzilleri bulunan elektrikli otomobiller, bu menzillerin sonunda yeniden şarj edilme ihtiyacı duyuyorlar.

Örneğin Renault Fluance için menzil 200-250 km kadarken, bu menzil Tesla modellerinde 600 km’ye çıkabiliyor.

Elektrikli otomobillerin Batarya Ömrü Ne Kadar?

Elektrikli araçların şarj edilebilir bataryalarında, aynen cep telefonlarında olduğu gibi, lityum-iyon piller kullanılıyor.

Tesla otomobillerindeki bataryalara 8 (sekiz) yıl garanti verse de elektrikli otomobillerdeki bataryaların ömrü 15 yıla kadar uzayabiliyor. Batarya ömrü biraz aracınızın markası, biraz da kullanım yoğunluğunuz ile alakalı. Zira 50 bin km yol kat ettikten sonra araç bataryasında güç kayıpları yaşanmaya başlıyor. Çok kayda değer, büyük kayıplar olmasa da tıpkı içten yanmalı motorların belirli bir km yol aldıktan sonra motor performansının düşmesi gibi elektrikli otomobillerin de bataryalarında güç kayıpları yaşanmaktadır.

Elektrikli Otomobiller Çevre Dostu mudur?

İçten yanmalı motora sahip, fosil yakıtla çalışan araçlarla kıyaslandığında “0” (sıfır) emisyonlu elektrik motora sahip otomobillerin çok daha çevreci olduğunu söyleyebiliriz.

Gerçi bu duruma bir karşı tez, elektriğin üretim şekillerine bağlı olarak ortaya atılmaktadır. Özellikle kömür kullanılarak elektrik üretimi yapılan termik santrallerin hala dünyada varlığını sürdürüyor ve hatta sıkça kullanılıyor olmasını bir argüman olarak kullanan karşı tez sahipleri, elektrikli otomobillerin de dolaylı olarak emisyona, küresel ısınmaya katkı sağladığını savunuyor.

Eğer araçlarınızı şarj etmek için kullandığınız elektrik yenilenebilir enerji kaynaklarından (rüzgar ve güneş gibi) elde ediliyorsa tamamen çevre dostu bir araç kullandığınızı söyleyebiliriz.

Elektrikli Araçları Hangi Firmalar Üretiyor?

Elektrikli otomobiller 2015 yılından itibaren büyük bir gelişim sürecine girdi. Bu işin öncü firmalarının yanı sıra hali hazırda otomobil üreten diğer firmalar da elektrikli otomobil sahasına yavaş yavaş da olsa dahil oluyorlar.

Elektrikli otomobil alanının piri elbette ki Tesla…

En son uzaya gönderdiği bir Tesla modeli ile gündeme gelen firma, elektrikli otomobiller konusunda hayli iddialı. Çok farklı ve gelişmiş modeller sunan Tesla her geçen gün bu alandaki tecrübelerini artırıyor.

Tesla’yı ilginç kılan bir diğer husus ise tüm tasarımlarını açık kaynaklı bir şekilde gerçekleştiriyor olması. Hatta komplo teorisyenleri bu işin içinde bir bit yeniği olduğu kanısında. Tüm modellerinin tasarımlarını olduğu gibi açıklamaktan ve paylaşmaktan çekinmeyen Tesla teknolojisinin çalınmasından ya da kopyalanmasından korkmuyor mu? Şu ana kadar bunu yapan ya da becerebilen olmadı.

Ülkemizde Tesla marka elektrikli otomobillerin fiyatları hayli yüksek. Özellikle artan döviz göz önüne alınırsa bu rakamlar çok lüks araçlarla aynı seviyelerde. Bir Tesla sahibi olabilmek için 1 milyon TL’ye kadar bir bütçe ayırmanız gerekebilir.

Renault Elektrikli Araba

renault elektrikli twizy fiyat, renault elektrikli araba fiyatları, renault zoe menzil, renault zoe fiyat, renault zoe sahibinden, renault twizy fiyat 2018, renault zoe 2017 fiyat, renault zoe fiyat 2018

Renault da elektrik otomobil piyasasına girmek de hızlı davrananlardan. Fluence’in elektrikli modelini üreten Renault, bu alanda en ulaşılabilir elektrikli sedan araçları üretiyor diyebiliriz.

İkinci el piyasasında 60 bin TL’den başlayan fiyatlarla bir Renault Fluence elektrikli bulabilirsiniz.

Renault, Zoe ve Twizy adında iki farklı modelde elektrikli motora sahip araçları ürün gamında bulunduruyor.

BMW Elektrikli Araba

Bmw Elektrikli Araç, Bmw Elektrikli Araç Modelleri, bmw i3s fiyat, bmw i3 sahibinden, bmw i3 yorum, bmw elektrikli araba i8, bmw i8, bmw i3 menzil, bmw 3 elektrikli, bmw i3 new

BMW i3, firmanın tam elektrikli modeli. Menzili 200 km kadar olan araç 200 bin TL civarında fiyatlarla piyasada ikinci el olarak da bulunabilir.

Jaguar Elektrikli Araba

jaguar elektrikli araba fiyatları, jaguar i pace fiyat, jaguar i pace fiyatı, jaguar i pace teknik özellikleri, jaguar ı-pace fiyat, jaguar i pace özellikleri, l pace jaguar, jaguar en pahalı arabası, Jaguar Elektrikli Araba Modelleri, Jaguar Elektrikli Otomobil Modelleri

Jaguar, Jaguar I-PACE adı altında elektrik otomobil üretiyor ve Türkiye pazarına da sunuyor. 500 km civarında bir menzile sahip olan araç, 650 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Hybrid Otomobiller de Elektrikli mi?

Doğru; ama eksik bir bilgidir. Hybrid otomobillere tam elektrikli olmayan otomobiller de diyebiliriz. Zira adından da anlaşılabileceği gibi Hybrid otomobiller melezdir. Hem fosil yakıt hem de elektrik enerjisi kullanırlar ve kullandıkları elektriği fosil yakıtta kullanıldıklarında elde edilen elektriği depolayarak sağlarlar. Bu konuda özellikle Toyota çok yatırım yapmış ve bir pazar oluşturmaya çalışmıştır. Honda’nın da Hybrid modelleri bulunmaktadır.

Ülkemizde istenilen pazar hedefinin yakalandığı pek söylenemez.

Elektrikli Otomobil Alınır mı?

Elektrikli otomobil almadan evvel bütçenizi yoklamanızda fayda var. Henüz yeni gelişen bir teknoloji olduğu için elektrikli iyi bir otomobil sahibi olmak ülkemiz vatandaşları için lüks bir araç sahibi olmak demektir.

Gelişmeler ve yerel yatırımlarla yüksek ihtimalle elektrikli otomobillerin de fiyatları düşecektir. Çevreye çok değer veriyorsanız, bütçeniz de elveriyorsa elbette elektrikli bir otomobil alınabilir. Elektrikli otomobil almaya karar vermeden önce aşağıdaki soruları kendinize sorabilirsiniz.

  • Bütçeniz 100 bin TL’nin üzerinde mi?
  • Yaşadığınız yörede hızlı şarj istasyonları var mı?
  • Aracınızla günde en fazla ne kadar yol alıyorsunuz?
  • Otomobillerin bakım işlerinden sıkıldınız mı?
  • Çevre ve aracınızın yaydığı emisyon sizin için ne kadar önemli?
  • Aracınızı şehir içi mi yoksa şehirlerarası mı kullanacaksınız?
  • Yaşadığınız yerde elektrikli otomobillerin bayii ve servileri yaygın mı?

Teknolojik gelişmeler ışığında elektrikli otomobillerin sahip oldukları avantajlar nedeni ile fosil yakıt kullanan, içten yanmalı motorlara sahip araçların yerini alması oldukça muhtemel. Ülkemizde üretilmesi planlanan yerli aracın da elektrikli olmasının planlandığı düşünülürse elektrikli otomobillere yollarda daha sık rastlayacağımızı söyleyebiliriz.

 

Elektrikli Araba Nedir? yazımıza ilişkin olarak 2004 yılından  bugüne kadar yapılmış en önemli aramalar aşağıdaki şekildedir;

Elektrikli Araba Nedir?
Elektrikli Otomobil Nedir?
Elektrikli Otomobil Çalışma Sistemi Nasıldır?
Elektrik Otomobiller Nasıl Şarj Edilir?
Elektrikli Otomobillerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Elektrikli Otomobillerde Menzil Ne Kadar?
Eleklikli otomobillerin Batarya Ömrü Ne Kadar?
Elektrikli Otomobiller Çevre Dostu mudur?
Elektrikli Araçları Hangi Firmalar Üretiyor?
Hybrid Otomobiller de Elektrikli mi?
Elektrikli Otomobil Alınır mı?
Elektrikli Arabalar Hakkında Detaylı Bilgi
Elektrikli Araba Fiyatları
Elektrikli Motor
Renault Elektrikli Araba
Elektrik Araba
Tesla Elektrikli Araba
Toyota Elektrikli Araba
Electric Cars
Elektrikli Otomobil Fiyatları
Elektrikli Araba Motoru
Elektrikli Araba Tesla
Türkiye Elektrikli Araba
Satılık Elektrikli Araba
Elektrikli Araba Modelleri
Türk Elektrikli Araba
Çin Elektrikli Araba
Tesla Electric Car
Kral Elektrikli Araba
Elektrikli Arabalar
Bmw Elektrikli Araba
Elektrikli Araba Yapımı
Elektrikli Araba Nedir Kısaca
Hibrit Araba Nedir
Elektrikli Araba Şeması
Elektrikli Araçlar Hakkında Bilgi
Elektrikli Araba Nasıl Çalışır
Elektrikli Otomobil Çalışma Sistemi
neden Elektrikli Araba
Elektrikli Araç Çeşitleri
Hybrid Ne Demek
Hybrid Toyota
Toyota Hybrid Chr
Toyota Hybrid Fiyat
Hybrid Araba Kullanıcı Yorumları
Toyota Hybrid Yakıt Tüketimi
Toyota Hybrid özellikleri
Toyota Hybrid Fiyatları
Elektrikli Araba Renault
Elektrikli Araba Fiyatları 2018
Elektrikli Araba Markaları
Elektrikli Araba Türkiye
Elektrikli Araba Fiyatları Toyota
Çin Elektrikli Araba Fiyatları

Elektrikli Araba Nedir? yazımızda siz değerli okurlarımıza çok detaylı olarak hazırlanmış bir içerik sunduk bundan sonraki yazılarımızda aynı şekilde sizlere en kaliteli ve en özgün yazılarımızı sunmaya devam edeceğiz, Elektrikli Araba Nedir? yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu