Trafik Sitesi

Araçtan Yola Çöp Atmanın ve Tehlikeli Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Araçtan Yola Çöp Atmanın ve Tehlikeli Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Araçtan Yola Çöp Atmanın ve Tehlikeli Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Çevre ve trafik bilinci ile doğrudan alakalı yasaklar da bulunmaktadır. Bilinçli sürücülerin asla prim vermeyeceği davranışlara ne yazık ki karayollarımızda denk gelinmektedir.

Özellikle gençlerin yerleşim yerleri içerisinde dahi tehlikeli hareketlerle araçlarını kullanmaları, drift ve makas atmak diye tabir edilen hareketleri sergilemeleri hem kamu huzurunu bozmakta hem de ciddi tehlikelere sebep olmaktadır.

Bunların yanında araç içerisinden yola çöp atmak ve bir şeyler dökmek de yine sıkça rastlanılan ayıplarımız arasındadır.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 73 numaralı maddesi dikkatli incelendiğinde birkaç önemli nüans göze çarpmaktadır:

  • Trafikteki diğer insanların, yayalar ve sürücülerin, hayatlarını tehlikeye sokabilecek şekilde kullananlar,
  • Araçlarını kullanırken kamunun, yani diğer herkesin, huzurunu kaçıracak hareketlerde bulunanlar (örneğin, makas atanlar, drift yapanlar gibi),
  • Araçtan dışarıya çöp atan veya yola bir şeyler dökenler,

bu madde kapsamında idari para cezası, ehliyetine ceza puanı işlenmesi gibi cezalara çarptırılabilmektedirler.

2018 yılı için belirtilen ihlaller için 108 TL idari para cezası uygulanır.

15 gün içerisinde, %25 indirimle, 108 TL olan cezanızı 81 TL olarak ödeyebilirsiniz.

Ayrıca sürücülerin ehliyetlerine bu ihlalleri nedeni ile 10 ceza puanı işlenir.

Cezanın miktarı ne olursa olsun, bu tarz huzur bozan hareketlerin ve çevreye yönelik tehditlerin bilinçlendirme çalışmaları ile mutlaka ortadan kaldırılması gerekmektedir.

GÜNCELLEME:

Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, 26.10.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve yapılan düzenleme kapsamında 73 sayılı madde düzenlenerek birkaç fıkraya ayrıldı.  İşte yeni düzenlenen maddeler:

  • 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun yeni 73/a sayılı maddesi uyarınca, araçları, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca sürenlere, 108 TL idari para cezası verilir ve bu ceza 15 gün içerisinde, %20 indirimle 81 TL olarak ödenebilir. Ayrıca sürücülerin ehliyetlerine 10 ceza puanı işlenir.
  • Araçlardan çöp ve benzeri bir şeyler atmanın cezası 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun yeni 73/b sayılı maddede yeniden tanımlandı ve yeni tanıma göre araçlardan bir şey atan veya dökenlere, 108 TL idari para cezası verilir. Bu ceza %25 indirimli olarak 15 gün içerisinde, 81 TL olarak da ödenebilir.
  • İlgili yazımızda detaylı olarak bilgisini verdiğimiz, seyir halinde cep telefonu ile konuşmanın cezası 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun yeni 73/c sayılı maddesinde tanımlandı.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu