Araçlarda LPG Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Araçlarda LPG Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Yakıt fiyatları arttıkça, verimli tüketime olan ilgi ve daha farklı ekonomik yakıt arayışları da artmaktadır. Benzinli araçlar için yapılabilen LPG dönüşümü de bu alternatiflerden biridir. LPG dönüşümü nasıl yapılır? LPG dönüşümü ne kadar sürede bildirilmelidir? LPG dönüşümü yaptırmak için istenilen belgeler nelerdir? LPG dönüşümü bildirilmeyen, LPG’si ruhsata işlenmeyen araçlar için ne kadar ceza verilir?
LPG dönüşümü hakkındaki tüm sorularınızın cevabı yazımızda.
LPG Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Aracınızın LPG dönüşümü aslında birkaç basit işlemden oluşur. Ülkemizde hayli yaygın hale gelen LPG kullanımı nedeni ile dönüşüm sistemlerinde de pek çok marka ve hizmet noktası ortaya çıkmıştır.
Temelde aracınızın enjeksiyon sistemine sıvılaştırılmış petrol gazına ait yakıt sisteminin entegre edilmesi LPG dönüşümüdür.
Yerleştirilen LPG beyni ile ilk çalışma esnasında benzin ve benzin deposunda bulunan yakıt pompası kullanılır ve daha sonra devreden çıkarılır.
Gaz deposundan gelen gaz ile araç çalışmaya devam eder. En çok tercih edilen LPG sistemi sıralı LPG sistemidir.
LPG Dönüşüm Kiti Hangi Aksamlardan Oluşur?
- Hata! Köprü başvurusu geçerli değil.:Darbelere ve basınca karşı dayanıklı, stepne boşluğuna sığan simit şeklinde veya bagaja yerleştirilen silindir şeklindeki gaz depolarıdır. Gaz hacimleri değişiklik göstermektedir.
- Multivalf ( şamandıra ): Tankta sıvı halde bulunan gazı buharlaştırıcıya iten ve tank üzerinde bulunan aksamdır. Gaz emniyet sistemleri de burada bulunur.
- Buharlaştırıcı (regülatör): Tankta sıvı halde bulunan gazı, tam gaz formuna getirir.
- Hata! Köprü başvurusu geçerli değil.Enjektörleri: Gazı motor silindirlerine püskürtür.
- Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU): Enjektörlerin yakıt püskürtme zamanlarını koordine ve kontrol eder.
- Yakıt Geçiş Düğmesi: Araçta, kontrol paneli gibi uygun bir yere monte edilen ve gaz ile benzin arasında geçiş yapmayı sağlayan düğmedir.
- Bağlantı Boruları: Tanktan regülatöre, regülatörden enjektörlere giden gazın geçtiği aksamdır.
LPG’li Araçlar Daha Ekonomik midir?
Kesinlikle daha ekonomiktir. Aracınızda %50’ye kadar tasarruf sağlamanız LPG dönüşümü ile mümkün olabilmektedir.
LPG Dönüşümü Ne Kadar Sürer?
Başta da belirttiğimiz gibi, ülkemizde LPG kullanımı ile birlikte bu sektörde hizmet veren firma sayısı da artmıştır. Rekabet ortamı hem daha kaliteli sistemlerin üretilmesi hem de dönüşüm süresinin kısalmasında etkili olmuştur. LPG dönüşümü yaptırmak istediğiniz aracınızı teslim ettikten sonra yarım gün veya bir gün içerisinde geri alabilmeniz mümkündür.
LPG’den Vazgeçerseniz Söktürebilir misiniz?
Elbette, LPG sistemini söktürmeniz de mümkün.
LPG Dönüşüm Fiyatları Ne Kadar?
Günümüzde tercih edeceğiniz marka ve tek nokta ya da sıralı sistem olmasına, silindir sayısına bağlı olarak ve ek bazı özelliklerin de hesaba katılması ile yaklaşık 1000 TL ile 6500 TL arasında LPG sistemleri satılmakta ve montajı yapılmaktadır.
LPG Ruhsata Nasıl İşlenir?
LPG dönüşümünüzü yetkili firmada yaptırdıktan sonra sıra ruhsatınıza işletip, bu değişimi yasal hale getirmeye geldi. Sırası ile izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:
- Dönüşüm yaptırdığınız firmadan tüm gerekli belgeleri ve faturanızı alın.
- Sızdırmazlık raporu artık dönüşümü yapan firmalarca veriliyor.
- Tüvtürk araç muayene istasyonundan tadilat muayenesi alın.
- Aracınızı randevuya götürdüğünüzde LPG dönüşümü yaptırdığınızı söyleyerek tüm gerekli belgeleri verin.
- Aracınızın hem genel muayenesi, hem tadilat muayenesi hem de egzoz muayenesi yapılacak.
- Bu muayene için toplam 281 TL ödemeniz gerekecek.
- Tüvtürk muayene istasyonundan aldığınız belgelere ile size en yakın notere gitmeniz gerekiyor.
- Noterde 138 TL ödeyerek yakıt kısmında Benzin+LPG yazan ruhsatınızı alıyorsunuz ve işlem tamamlanmış oluyor. LPG’li aracınız hayırlı olsun.
Burada bilmeniz gereken önemli birkaç husus var.
- Öncelikle, artık tescil işlemi için trafik şubelere değil notere gitmeniz gerekiyor.
- LPG dönüşümünüzü işletmek için 1 ay süreniz bulunuyor.
- Daha önceleri LPG işletmek için istenen Ek- 1 belgesi artık çoğu yerde istenmiyor.
LPG’yi Ruhsata İşletmemenin Cezası Ne Kadar?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, LPG dönüşümü yaptırdıktan sonra gerekli tescil işlemini yaptırmak için 1 ay süreniz bulunuyor. Bu süre sonunda hala LPG’nizi ruhsata işletmediyseniz ceza almanız oldukça muhtemel.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nu 32 sayılı maddesi uyarıca, araç üzerinde yapılan teknik değişikliği 30 gün içinde tescil yapan kuruluşa bildirmeyenlere 108 TL idari para cezası verilmektedir.
108 TL’lik idari para cezasını dilerseniz 15 gün içerisinde, % 25 indirimle 81 TL olarak da ödeyebilirsiniz.
Ayrıca sürücülerin ehliyetlerine de bu ihlal nedeni ile 10 ceza puanı işlenir.
Aracınız da LPG dönüşümünüz ruhsata işlenene kadar trafikten men edilir.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nu 32 sayılı maddesine istinaden trafikten men edilen bu araçlara, yapılan teknik değişiklikleri belgelendirip trafik tescil kuruluşunda tescil ettirmeleri ve belgelerine işlettirmeleri amacıyla ek-33 düzenlenir ve yedi iş gününe kadar izin verilir.
7 iş günü sonunda da hala gerekli şartları sağlamadığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir ve çekici ya da kurtarıcı marifetiyle götürülesi için, ek-33/A düzenlenir ve sahibine veya işletenine teslim edilir.
LPG dönüşümü aracınızı daha ekonomik kullanmanıza vesile olabilir; ama bu dönüşümü mutlaka tescil ettirmeniz gerektiğini de unutmayın.
GÜNCELLEME:
26.10.2018 tarihinde, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun kapsamında, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 32 sayılı maddesi de değişmiş ve 2 ayrı madde haline gelmiştir.
Yapılan değişikliklere göre:
- 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun yeni 32 sayılı maddesinin yeni hali 32/1 maddesinde araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişikliği otuz gün içinde araç tescil belgesine işletmemek ihal olarak tanımlanmış ve “uymayanlara” kısmı “işletenlere” olarak değiştirilmiştir.
- Aracın men edilmesine dair “Yapılan değişiklik belgeleri üzerine işleninceye kadar” cümlesi, “Yapılan değişiklik araç tescil belgesine işletilinceye kadar” şeklinde değiştirilmiştir.
32’inci maddeye bir fıkra daha eklenerek önemli bir değişiklik yapılmıştır.
- 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na yeni eklenen 32/3 sayılı madde uyarınca, Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması nedeni ile bu kurala uymayanlara 1002 TL idari para cezası verilebilecek.
- Bu ceza %25 indirimle, 15 gün içerisinde 751,5 TL olarak ödenebilecek.
- Araç, mevzuata uygun hale getirilinceye kadar da trafikten men edilecek.
- Aracın mevzuata uygun duruma getirilmesi için çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek üzereek-33/A düzenlemek suretiyle yedi iş gününe kadar izin verilirek sahibine veya işletenine teslim edilir.