Trafik Sitesi

Alkollü Araç Kullanmak

Alkollü Araç Kullanmak

Alkollü araç kullanmak, trafik kazalarını ve dolayısıyla can ve mal kayıplarını arttırdığından, kanunlarca yasaklanmıştır.

Alkol, kişinin kendine olan güvenini arttırdığı, korkusunu azalttığı ve aşırı cesaret verdiği için risk almasını arttırdığından, kaza yapma olasılığını da doğru orantılı olarak arttırmaktadır. Bu sebeple, trafik cezaları denildiğinde, akla gelen ilk maddelerden biri olmaktadır.

Promil Nedir ?

100 mililitre kandaki alkol miktarının miktarının miligram cinsinden gösterilmesine promil denilmektedir.

Yasal Alkol Limitleri Kaçtır ?

Hususi otomobil sürücüleri için 0.50 promil, bunun dışında kalan hususi yada ticari diğer tüm araçlar için 0.20 promildir. Ayrıca 1.00 promilin üzerinde araç kullananlar için, Trafik cezasına ek olarak TCK 179 ( trafik güvenliğini tehlikeye düşürme ) maddesinden de işlem yapılır.

1 Bira Kaç Promildir ?

Alkol alan sürücülerin en fazla merak ettiği konuların başında, hangi içkiden ne kadar içilirse kaç promil çıkacağı sorusudur. Alkol cinsiyete, yaşa, ağırlığa göre, kişiden kişiye farklı değerlerde çıkabilir. Ancak ortalama olarak bir değer alınırsa, aşağıdaki tabloya yakın değerlerin çıkacağı söylenebilir. Fakat bu tablo kesin bilgiler içermez. Sadece bilgi amaçlı eklendiğinden, olası kazalarda sorumluluğun size ait olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Alkol 1 Saatte Kaç Promil Azalır ?

Adli Tıp Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, vücuttaki alkol seviyesi her bir saatte 0.15 promil azalmaktadır. Bu konuya şöyle bir örnek verelim; Maddi hasarlı yada yaralamalı bir kazaya karıştınız. Hastaneye gittiniz. Kaza saatinden yaklaşık 2 saat sonra alkol ölçümünüz yapıldı ve 0.21 promil alkollü çıktınız. Aradan geçen 2 saat için bu değere 0.30 promil daha eklenecek. Dolayısıyla kaza anındi alkol değeriniz 0.51 promil olduğundan sürücü belgenize el konulacak ( Hususi otomobil sürücüsü olduğunuzu baz aldık ).

Alkollü Araç Kullanırken Yaralanmaya ve Ölüme Sebep Olma

Alkollü araç kullanırken yapılan kaza neticesinde yaralanmaya ve ölüme neden olunması halinde Taksirle Yaralama ve Taksirle Öldürme Suçundan değil bilinçli taksirle yaralama veya öldürme suçu söz konusu olacaktır. Zira Yargıtay uygulamasına göre alkollü olarak araç kullanmak bilinçli olarak sürüş yeteneğini kaybetmek anlamına geldiğinden alkollü araç kullanırken işlenen ancak istenmeyen bir yaralanmaya veya ölüme sebep olma halinde bilinçli taksirle hareket edildiği sonucuna varılmaktadır. Yukarıda açıklandığı gibi alkollü olarak araç kullanmak başlı başına trafik güvenliğini tehlikeye atma suçu oluşturmaktadır. Ancak alkollü araç kullanırken bir de yaralanmaya veya ölüme sebep olunmuşsa bu durumda fail hem trafik güvenliğini tehlikeye atma hem de taksirle öldürme veya yaralama suçundan ceza almayacak ve fikri içtima hükümleri gereği tek bir eylem birden fazla suç oluştursa bile fail en yüksek cezayı gerektiren suçtan cezalandırılacaktır. Nitekim Yargıtay da alkollü olarak araç kullanırken ölümlü bir kazaya neden olan sanığın trafik güvenliğini tehlikeye atma suçundan değil sadece taksirle ölüme sebep olma sulundan cezalandırılması gerektiğine karar vermiştir.

Yargıtay’ın ilgili kararı özet olarak şu şekildedir: “…sanık fail sanığın güvenli sürüş yeteneğini kaybettiği, dolayısıyla bilinçli taksirin koşullarının gerçekleştiği ve taksirli öldürme suçu ile trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarının oluştuğu ancak, bir fiil ile birden fazla suçun oluşmasına neden olan sanık hakkında taksirle öldürme suçundan cezalandırılması ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmesi gerekirken, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan beraatine karar verilmesi hukuka aykırıdır”

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir ?

Alkollü olarak araç kullanmanın cezası; 2918 sayılı K.T.K.’nun 48. maddesinin 5. fıkrası gereği, suçun işlendiği tarihten itibaren geriye dönük 5 yıl içinde;

1. kez işlem yapılıyorsa 1002 TL ve 6 ay sürücü belgesine el koyma
2. kez işlem yapılıyorsa 1256 TL ve 2 yıl sürücü belgesine el koyma
3. kez yada daha fazlasından işlem yapılıyorsa 2018 TL ve 5 yıl sürücü belgesine el koyma

cezası verilir.

Bu maddeye göre belgeleri 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; beş yıl süreyle geri alınan sürücüler ise, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar. Sürücülerin belgelerinin geri alma süresi sonunda iade edilebilmesi için, yukarıda belirtilen şartların sağlanması ve Karayolları Trafik Kanununa istinaden (48 inci madde ve diğer bütün maddeler) verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması zorunludur. 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilenler veya yasal sınırların üzerinde alkollü olarak trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler hakkında, ayrıca TCK 179 maddesinden de işlem yapılır.

Kaynakça :

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu