Trafik Sitesi

Abart egzoz cezası ne kadar?

Abart egzoz cezası ne kadar?

Abart egzoz cezası ne kadar? Gürültü çıkaran araçları kullanmak yasak mı? Egzoz desibel sınırı nedir? İşte tüm detaylar..

Abart ( abarth ) egzoz nedir?

Abarth; 1949 yılında Carlo Abarth tarafından kurulan, 31 Temmuz 1971’de Fiat markasının satın aldığı bir modifikasyon şirketidir. (1)
O zamanlarda Fiat şirketinin egzozlarında kullandığı bu isim, zamanla dilimize yerleşmiştir. Abartmak anlamında da kullanılan bu kelime, günümüzde yüksek ses çıkaran egzozlara veriliyor.

Daha anlaşılır olması açısından, biz de yazımızda ” abart ” kelimesini kullanacağız. Ama bu ismin kanundaki karşılığının ” gürültü çıkaran araçlar ” olarak belirtildiğini de hatırlatalım.

Abart egzoz cezası ne kadar?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30/1-b maddesi şöyle der; Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak yasaktır. Cezası 235 TL ve 20 ceza puanıdır.

Kalın olarak belirttiğimiz kısımdan da anlaşılacağı gibi, yasak olan abart egzoz takmak değil, egzozdan gürültü çıkmasıdır.

Abart egzozdan dolayı araç bağlanır mı?

Aracınızın gürültülü çalıştığı için 30/1-b maddesinden ceza uygulandıysa; 1. seferde size 7 güne kadar izin verilir. Bu izin 1 gün de olabilir, 7 gün de. Her ilin farklı bir uygulaması mevcut. Örneğin; Ankara’da bu tip araçlara izin verilmeden, direk olarak otoparka alınıyor. Bu uygulamayı, her ilin valilik ve emniyet müdürlüğü ortaklaşa belirliyor.

Eğer belirtilen süre zarfında egzozu söktürmediyseniz ve izin bitiminde tekrar yakalanırsanız, bu kez araç otoparka alınır ve egzoz orjinal hale getirilmeden çıkış verilmez.

Egzoz desibel sınırı nedir?

Araçlardaki egzoz desibel sınırı, 75-84 arasında değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik, aracın cinsine, motor gücüne göre değişmektedir. Ancak; egzozdan ses geldiğinden dolayı ceza yazılması için, desibel ölçümüne gerek yoktur. Çünkü ne Trafik kanununda ne de trafik yönetmeliğinde, desibel ölçümü ile ilgili bir ayrıntı yoktur.

GÜNCELLEME:

26.10.2018 tarihinde, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun kapsamında, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 32 sayılı maddesi de değişmiş ve 2 ayrı madde haline gelmiştir. Yeni eklenen bir fıkra uyarınca da abart egzozunuz için ceza alabilirsiniz.

32’inci maddeye bir fıkra daha eklenerek önemli bir değişiklik yapılmıştır.

  • 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na yeni eklenen 32/3 sayılı madde uyarınca, Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması nedeni ile bu kurala uymayanlara 1002 TL idari para cezası verilebilecek. 
  • Bu ceza %25 indirimle, 15 gün içerisinde 751,5 TL olarak ödenebilecek.
  • Araç, mevzuata uygun hale getirilinceye kadar da trafikten men edilecek.
  • Aracın mevzuata uygun duruma getirilmesi için çekici/kurtarıcı marifetiyle götürülmek üzereek-33/A düzenlemek suretiyle yedi iş gününe kadar izin verilirek sahibine veya işletenine teslim edilir.

buy windows 10 education

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 131 YORUM
  1. Muhammet dedi ki:

    Eksoz muayenesinden gecti vizede bakarlar mi egzoza

    1. cemoli dedi ki:

      Egzoz emisyondan geçtiniz ve muayeneden geçer mi diye mi soruyorsunuz? Aracınızın egzozu abartılı ses çıkarıyor mu?

      1. Cemil dedi ki:

        İyi gunler polis egzozun sesini duydu ama ne cevirmeye girdim ne de yakalandım arkadan ceza gönderirmi

        1. cem dedi ki:

          Merhaba, ne desem yalan olur. E-devlet şifresi alırsanız, ara ara kontrol ederek ceza durumunu öğrenebilirsiniz.

    2. Bülent dedi ki:

      Cezayı yersin güzel kardeşim tecrübe ile sabit

  2. TAnju dedi ki:

    AZ önce anka ekzozdan ankara da aracı bagladılar ve polıs. Hıç bı sekılde aracı vermıyor ve aracıda 3saat önce yeni aldın husranla bıtı

    1. cem dedi ki:

      Ankara’da Valilik kararıyla alınan böyle bir uygulama mevcut. Aracı çıkarmanız için, egzozu ses çıkarmayan hale getirmeniz gerekiyor. Geçmiş olsun.

  3. Onur dedi ki:

    S.a beyler 3 gun once vanali egzostan yakalandim trafik cezasi ve park cezasi kesildi sonrasinda araci eski haline cevirdim egzos emisyonunu falan yaptirdim ve aracin trafikten men kaldirdim sonrasinda emniyettekiler 1 ay icinde cevre ve cehircilik bakanligindan 2500 tl daha ceza gelecek diyolar kadar dogru bilgisi olan varsa yazabilir mi

    1. cem dedi ki:

      Eğer egzozdan çok fazla ses geliyorsa ve çevre ve şehircilik bakanlığına sevkiniz yapıldıysa, dediğiniz gibi 2500 TL civarı bir para cezası gelecektir. Geçmiş olsun.

      1. Murat dedi ki:

        Cem bey ankarada kurt egzozdan dolayı ceza yedim ödedim egzozu sokturdum vs ama suan çevre ve şehircilik bakanlığı 2.910 ceza tebligatı gönderdi bu cezayı nasıl iptal ettirebilirim ?

        1. cem dedi ki:

          Bulunduğunuz il ya da ilçedeki Sulh Ceza Hakimliğine dilekçe vererek itirazda bulunabilirsiniz.

    2. ALi sağdıç dedi ki:

      Geldimi ceza ?

  4. Mert sürer dedi ki:

    Bende yakalandim ve sinirden egzozu tekme ile kaynak yerinden kırdım ve polise bak suç unsiri kalmadi dedim ancak yinede laf anlatamadim yine bagladi bu arada bende jandarma assubayim banada defalarca boyle arac geldi ancak ben direk baglamayı asla tercih etmedim insanda biraz vicdan olacak 1993 tofasım var 40 yılin bası bi alsesuar olarak egzozu takim dedim nasip etmediler yasasin özgürlükler ülkesi türkiyeye

    1. cem dedi ki:

      Olay nasıl gelişti bilmiyoruz. O yüzden sağlıklı bir yorum yapamayız. Fakat aksesuar olarak egzoz takmak çok doğru değil. Özgürlüklerimiz, başkalarının özgürlüklerinin başladığı yere kadardır. Bunu unutmamak gerekiyor. Geçmiş olsun.

  5. Berat dedi ki:

    235 tl ceza yedim cevre ve sehircilikten de gelirmi ceza ama bana hic bi polis 235 tl cezanin harici bisey yazmadi yardim edin

    1. Berat dedi ki:

      Kardesim bende daha dün yedim 235 tl egzozdan ayni sen gibi hic oyle bakanlik filan demediler bana da arkadaslarim diyor 2500 lira ceza gelecek diye

  6. Ali dedi ki:

    İşinden evine gelmiş yorgun argın uyumaya çalışan insanları, bebeğini zar zor uyutmaya çalışan kadınları bebekleri, dinlenmeye ihtiyacı olan hastaları sırf zevki için rahatsız eden siz lümpenlerin de, varsa size göz yumanların da Allah belasını versin.

    1. İsmet dedi ki:

      Tebrikler agzina saglik adamsin

    2. Adem dedi ki:

      1000 cc motora biniyorum. Eksoz var evet ama yerleşim yerlerinden cikana kadar gaz bile açmıyorum. Bu benim zevkim. Lâkin o şehir için gaz açıp eksoz patlatanlara da aynı muamele yapiliyor.ki geneli plakasiz vergisini zamaninda ödeyen polisten kaçmayan duyarlı vatandasa da aynı şeyleri.ongormekteyiz.neyse kimse kimseyi rahatsız edemez

  7. TALİP dedi ki:

    Elin adamı arabadan az ses çıksın diye uğraşıyor bizde de tam tersi..

  8. tümer dedi ki:

    merhaba arkadaşlar benimde başıma geldi malasef önce ceza sonra otoparka çekiliyor sonra gidip eksozcudan fatura kestirip otopark ta onaylatıp ceza yediğiniz bölge emniyet müdürlüğüne gidip otopark ta onaylattığınız faturayı ibraz edip otoparktan çıkarmak için belge alıp otoparka gelip aracı alıyorsun sonra ki süreç eksozu düzeltirip sonra eksoz muanesi yaptırıp ceza yediğiniz emniyet müdürlüğüne aracı götürüp kontrol ettirerek trafiketen meni kaldırttırıyorusunuz ve sonradan da cevre şehirlicikten 2.500 ceza geliyor onu ödüyorsunuz ardından da devlet sağolsun deyip geçiyorsunuz

  9. Onur dedi ki:

    Egsoz ucundan ceza kestiler arabada absürt bir gürültü yok bundan ötürü 2500 tl ceza gelicekmiş itiraz etsem sonuç alır mıyım ?

    1. cem dedi ki:

      Size Karayolları Trafik Kanununa göre 30/1-b maddesinden ceza yazılmıştır. Çok fazla ses çıkaran araçlar, Çevre ve Ulaştırma Müdürlüğüne sevk ediliyor ve onlar da 2500 TL civarı cezai işlem uyguluyor. İtiraz edebilirsiniz tabii ki. Fakat sonuç hakkında maalesef bir şey söylememiz mümkün değil. Geçmiş olsun.

  10. Eren dedi ki:

    Aracimin motor kaputuna resim yaptiracam birazda saguna soluna normalde rengi beyaz aracimin bunu ruhsata isletmek istiyorum nasil bir yol izlemem lazim neler lazim yardimci olurmusunuz.

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Maalesef aracınıza istediğiniz resmi yaptırmak pek mümkün değil. Kanunların izin verdiği şeyleri yaptırabilirsiniz. Reklam, logo, yazı gibi. Tam olarak ne resmi yaptırmak istediğinizi söylerseniz, ona göre yardımcı olalım.

  11. ahmet dedi ki:

    sürekli gürültülü araçların sesine maruz kaldığımız için biraz internette araştırma yaparken bu siteyi gördüm. ağzımdan kötü sözler çıkmaz genelde ama bu sesle birlikte 24 saat geçen motosiklet ya da arabaların aldığı beddualar genleriyle torunlarına kadar geçecek seviyede. egzozun bu kadar gürültülü olması arabayı süren kişiye bir zevk veriyor olması inanılır gibi değil. evimizdeki kapıları usulca kapatıp başka bir insanın rahatsız olmasına sebep olmayalım diye uğraşırken bu insanların başkalarını rahatsız etmek için yaptıkları ve buna özgürlük dedikleri bir toplumda yaşıyoruz. ayrıca ilk defa yaptım bir kere yaptım ben de bu işin içerisindeyim insanda biraz insaf olur gibi sözler sarf edilmiş. lütfen biraz insaf ve insanlık çok bariz bu seslerin evinde oturan insanları rahatsız ettiği bunun bir kereliği olur mu hiç ? keşke bu egzozu kullanan kişilerin evinin önünden 24 saat bu motorlar geçse ve gerçekten bundan zevk aldıklarını söyleseler. ayrıca motosikletle giderken egzoz patlatmayın ağır sözlere maruz kalıyorsunuz ve emin olun insanlıktan çıkmış oluyorsunuz. keşke 2500 tl ile kurtulmasa mahkemeye çıksa insanların ruhunu öldürdükleri için hapis cezası olması gerekiyor. bilerek yapılan bu ses gürültü terörü. hatta egzoz u satan, uygulamasını yapan firmaya da ceza kesilmeli diye düşünüyorum. umarım bu yazıyı okur ve birazcık olsun düşüncenizi etkilemiş olurum.

    1. Furkan dedi ki:

      Ustam bendeki kumandalı çıkışı küçük bağrmadım halde normal sehir halinde gene ceza kesilirmi

      1. cem dedi ki:

        Egzozdan ses çıkmıyorsa, farkedilmeyeceği için ceza işlem de uygulanmaz.

    2. Cihan dedi ki:

      Bu konu hakkında tabiri caiz ise öküz gibi egzoz bağırttıranlardan olmadığım beyanı ile bir yorum yapmak istiyorum. 600cc fazer kullanıcısıyım. Bilenler bilir öyle ufak tefek de bir motor değildir. Zira dikkat çekmek, hava atmak ya da kasten insanları rahatsız etmek amacı ile de asla bir hareketim olmamıştır trafikte. Asıl konuya gelecek olursak, orjinal fabrika çıkışı egzoz ile özellikle de şehir içi trafiğinde dolaşırken de gerçekten aşırı sessiz çalışan bir motosiklet. Fakat ülkemiz gibi sağını solunu kontrol etmeden yola atlayan, asla ayna kullanmayı ya da sinyal vermeyi alışkanlık haline getirememiş araç sürücülerinden ya da daha kötüsü özellikle “önce yaya” kuralı yürürlüğe girdikten sonra önüme atlayan yayalardan sonra gürültülü egzoz kullanma kararı aldım. Yani gözüyle kontrol etmeyen görmeyen ya da gördüğü halde yola atlayanlardan kurtulmak adına gerçekten bulabildiğim tek çözüm bu. Tekrar belirtiyorum lütfen hayvan gibi egzoz bağırtanlar olarak değil, motoru gürültülü çalışan kişilerden biri olarak değerlendiriniz bu durumu. Zira caddeden evimin bulunduğu ara sokağa döndüğümde mahalle rahatsız olmasın diye kontak kapatıp evin önüne gelen bir insanım her zaman.

  12. Okan dedi ki:

    Cem bey Ceza İptal Ettirebiliyormuyuz çevre ve şehircilik bakanlığının cezasını

    1. cem dedi ki:

      Bunu bilemeyiz. Buna karar verecek olan mahkemelerdir. İyi günler.

  13. Geylani yetgin dedi ki:

    Sizin evinizin önünde birisi yapsa bağırır küfür edersiniz uykunuzdan etse olur olmadık tartışma yaparsınız ama sizlerde yapıyorsunuz eksoz taktırana kadar ekgoz sesi koyun müziklerin içine onu açın

    1. Behlül dedi ki:

      Valla ben evimde otururken abart egzoz sesi duyduğumda heyecanla bakıyorum. Heryerde arabayı bağırtmak doğru değil ama kumandalı egzoz taktırıp şehir dışında çalıştırmak yasak olmamalı

  14. Siyahmamba dedi ki:

    Araçta egsoz vardi polisi görmedim arkadan 108 tl yazmis actim diye sorun olurmu egsozunu sokmem mi gerej

    1. cem dedi ki:

      Hangi maddeden ceza yazıldığını söylerseniz yardımcı olurum. 108 TL ise, sanırım 72. maddeden işlem yapılmış. Bunun men cezası yoktur. Fakat ileri ki günlerde tekrar ceza yazılmaması için, söktürmeniz iyi olur.

  15. kerim cansız dedi ki:

    bugun egzozdan ceza yedim 235 tl arabayı çektiler . bu cezayı odeyipmi otoparka gidecegim odemeden çıkrıyolarmı otopark ücretleri ne alemde bilgi alabilirmiyom arabayı etlikten dışkapı otoparkına çektiler

    1. cem dedi ki:

      Ankara’da valiliğin böyle bir uygulaması var. Gürültülü egzoz kullanan araçlara izin verilmiyor. Çıkarmak için cezayı ödemenize gerek yok. Sadece egzozu sessiz hale getirmeniz gerekiyor. Otopark ücretleri hakkında bilgim yok maalesef. Geçmiş olsun.

  16. ALİ dedi ki:

    İSTANBUL ANKARA CADDESİ KURTKÖY PENDİK ARASI GECEDE DAHİL MOTOSİKLET SESİ ÇOK RAHATSIZ EDİCİ BİMERE YAZDIĞIMIZ HALDE BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ.

    1. cem dedi ki:

      Bimer’e yapılan şikayetlerin sonuçlanması biraz gecikebiliyor. Bunun yerine 112 ihbar hattını arayabilirsiniz.

  17. Fatoş dedi ki:

    merhaba, benim yan komsumun olmaz olasica ipsiz sapsiz bir oglu var. Arabasina abart ekzostaktirmis. Her gun grliyo bagirtiyo. Az oncede karisini gecirmis dirrksiyona , araba park halinde bas bas bagirtiyolar. Bende videoya aldim. Kime nasil sikayet edicem, sikayetim gizli tutulur mu? Cocugum hastaneden cikali dort gun oldu dinlenmesi lazim uyku onun icin cok onemli ama bu adilerin yuzunden uykusundan sicradi ya

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Şikayetlerinizi Bimer’e ya da 112 ihbar hattına yapabilirsiniz. İsminizin gizli kalmasını istediğini belirtirseniz gizli tutulur. Geçmiş olsun.

      1. Evren dedi ki:

        Son 2 yorumda 112 ihbar hattı yazmışsınız. 112 ihbar hattı değil acil servis hattıdır.

        1. İbrahim dedi ki:

          Emliyet ihbar hattı 112 bir yapıldı 112 hatrı da emliyet birimine hizmet veriyor artık direk aktarılılıyor

  18. Onur dedi ki:

    Performans hava filitresinin cezası varmı yakalanırsak ne oluyor egzoz yerğne hava filitresi takmayı düsüyorum

  19. kerim cansız dedi ki:

    egzozu orj çevirdikten sonra men nasıl kaldırılıyo ??

  20. cem dedi ki:

    Aracınızın orjinal olan egzozu takarak veya üstündeki egzozun sesini keserek bulunduğunuz bölgedeki trafik şubesine gidiyorsunuz. Orada memur egzozu kontrol ediyor, bilgisayardan aracınızın geçici men’i ni kaldırıyor.

  21. Ankarali dedi ki:

    Merhaba cem bey aracimda 2 numara cam filimi ve
    Sadece eksozun nikalajli ucu var ses cikarmiyor buna ceza yaziyorlarmi saygilar

    1. cem dedi ki:

      Ses çıkarmıyorsa ceza yazılmaz, cam filmi konusunda diğer yazmış olduğunuz mesajınızda detaylı bir cevap vermiştir, o cevabı bu mesajımızın altına ekliyoruz.

      -Merhabalar, öncelikle cam filmi konusunda Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 634. maddesi esas alınmaktadır, 4 numara cam filmi tamamen yasak şuanda, arka ve yanlarda %70 geçirgenlik olması şartı aranmakta, yani işin özeti arka ve yan camlarınıza %70 geçirgenlik olan cam filmleri serbest, sizin sorunuza göre yine 2 numara cam filmi serbest, kural olarak da ön camda film yasak

  22. Yusuf dedi ki:

    Ses çıkarmayan 4 çıkışlı egzozdan ceza yermiyiz?

    1. cem dedi ki:

      Ses çıkarmadığı sürece ceza yazmaz.

  23. Can dedi ki:

    Hocam aracım focus 2.5 kasa çift egzoz var br tanesi süs çalışmıyor diğeride kurallara uygun muayeneden gecıyor
    Yani cevreye bir zararım Yok sevmem zaten bu işleri bende önceki arkadaş yaptırmış
    Ceza felan yermiyim görüntüden

    1. cem dedi ki:

      Çevreyi rahatsız etmediği sürece yani gürültüye sebep olmadığı sürece ceza yazılmaz

      1. murat dedi ki:

        cem bey mrb cezayı bende yedım maalesef aracda abartı eksoz ses çıkaran eksoz olmadığı halde
        sadece eksoz kafalığı var nıkelajlı abartılı degıl yınede yazdı maalesef ıtıraz etsem sonuç alabılırmıyım??

        1. cem dedi ki:

          Bu konuda itirazınızı Sulh Ceza Hakimliğine yapabilirsiniz. Net olarak iptal edilip edilmeyeceği konusunda bir şey söyleyemem ama mahkeme takdirindedir, delillerinizi ve itirazınızı değerlendireceklerdir. Tekrar geçmiş olsun

  24. raşit ceylan dedi ki:

    arkadaşlar dün ankara ankamalün orda açık hava filtresinden 235 tl yedim ekstra aracım çekiciye bindirilip otoparka götürüldü ve orda söküp çıkarttım birinci sorum çevre ve şehircilik bakanlığından ceza gelirmi ? ikincisi açık hava filtresinden otoparka çekilmesi normalmi ?

  25. cem dedi ki:

    Trafik polisi açık hava filtresinden dolayı ceza yazabilir ve aracınızı çekiciye bindirip çekebilir, birinci sorunuza gelecek olursak çevre ve şehircilik bakanlığınından ceza gelmesi olayı trafik polisinin inisiyatifine bağlıdır, polis bu yönde ceza kesip bakanlığa sevki yapıldıysa ceza gelmesi muhtemeldir, ikinci sorunuza gelecek olursak hava filtresinden dolayı otoparka çekilmesi normaldir. Geçmiş olsun.

  26. Veli dedi ki:

    Hocam haftasonu 600rr motosikletime egsozdan ceza kesildi, trafikten men edildi. Otoparka gidip egsozu keserek ve 105 tl ödeyerek motosikleti çıkarttık. Fakat şuan motosiklet men durumda. Birinci sorum: bundan sonra ne yapmam gerekiyor?
    İkinci sorum: polisler ceza keserken ve otoparkta herhangi bir desibel ölçümü veya video kaydı yapmadılar. Ama diğer otomobillerin egsozlarını videoya aldılar. İtiraz etsem buradan bir sonuç çıkar mı?

  27. batuhan dedi ki:

    cem bey bugun ceza yedım abart eksoz olmadığı halde sadece eksoz kafası var sus amaçlı cezayı yınede yazdı
    ne yapmalıyım eksozu kestırıp çıkardılar otoparkta resımlerını cektım ıtıraz etsem ıptal oılurmu bırde nereye ıtırazda bulunmam gerekiyor

    1. cem dedi ki:

      Öncelikle geçmiş olsun, bu konudaki itirazınızı bulunduğunuz ildeki Sulh Ceza Hakimliğine yapabilirsiniz, dilekçenizi yazarak ekine de fotoğraflarınızı ekleyin, bu konudaki takdiri Sulh Ceza Hakimliği vererek itirazınız konusunda tarafınıza sonucu tebliğ edeceklerdir. İptal edilip edilmeyeceği konusunda bir şey söyleyemem, dediğim gibi takdir Sulh Ceza Hakimliğinin.

  28. Mert dedi ki:

    Ben ceza yedim ama ödemedim egzoz değişti hala trafikten menmiyim

    1. cem dedi ki:

      Egzoz emisyon işlemlerini yaptırmanız gerekiyor

      1. Mert dedi ki:

        Nasıl yani trafiğe çıkamazmıyım şuan

  29. Ahmet dedi ki:

    Konya eksoz cezası ne bilgi veri misin usda sivas da

    1. cem dedi ki:

      Ahmet bey demek istediğinizi tam olarak anlayamadım.

  30. Doğrucu dedi ki:

    Yazınızı ve bütün yorumları okudum üşenmeden lakin insanda biraz mantık olur bu egsozların gürültülerine yasada getirilmiş bir desibel sınırı var ve bu sınırı polis memuru kulağıyla mı ölçüp ceza yazacak tamam kimi egsozlar ve çıkardıkları sesler bariz ama yasal desibel sınırına yakın olan bi araca da yanılıp ceza yazabilirler ve araç sahibi madur olabilir sonuçta memurların kulaklarıda ses ölçer (desibel) değil ona bakarsanız alkollü araç kullananlarada yasada promil sınırı konmuş siz hiç bir çevirmede polis memurunun alkollü sürücüyü durdurup burnuyla ölçüm yapıp ceza kestiğini gördünüz mü göremezsiniz. Teşekkürler. Ayrıca şunuda belirtmek isterim bu konuda emsal kararlarda mevcut ölçüm yapılmadan egsoza kesilen ceza sulh ceza mahkemesinde şahsın itirazı nedeniyle iptal ediliyor ve bilir kişi raporunda desibel sınırını geçmediği açıkça raporlanıyor. Kısaca kim olursa olsun kafasına göre hareket edemez. Saygılar.

    1. Ali dedi ki:

      Yasal sınırmış, sanki yasalara ve insanlara çok saygınız var, 0,1 desibel fazla olsa nolur eksik olsa nolur, illa bağırttıracaksınız o arabayı, insanın ahlak ve medeniyet sınırı olsun.

  31. Rahman dedi ki:

    Iyi günler cem bey park halindeki arabaya polis ceza yazabilir mi aracımda warex egzos var işyerimin onune cektim aracimi aracimin yaninda baska araclar kaza yapti polis kaza yapan araclara islem yaptiktan sonra benim park halindeki aracima yaklasip eğilip egzoza bakıp gitti sizce birşey çıkarmı

    1. cem dedi ki:

      Merhaba Rahman Bey. Karayolları Trafik Kanunun’da bulunan bazı maddelerde ( 48/5, 36/3-a gibi ), aracın seyir halinde bulunma zorunluluğu vardır. Fakat birçok madde, park halindeyken de uygulanabilir. Polis arkadaşların dikkatini çektiği için bakmışlardır. Eğer küçük bir yerde iseniz, hakkınızda şikayette bulunanlar olmuş olabilir. Büyük ihtimalle ceza yazılmamıştır. Birkaç gün sonra e-devlet üzerinden kontrolünü yapabilirsiniz.

  32. isminiz dedi ki:

    Site içerisinde, ortak park alanına park eden aracın abartı ekzostu olması sorun yaratır mı? Adamın iyi niyetli görünmesine rağmen sırf ses magandalığı yaptığı için yanımdaki kapıyla komşuluk yapmıyorum.

    1. cem dedi ki:

      Site içerisinde ise, maalesef trafik polislerinin yapabileceği bir şey yok. Fakat plaka ve görüntü kaydı varsa, karakola başvuru yapıp, şikayetçi olabilirsiniz.

  33. Mustafa dedi ki:

    Egzosdan dün durdurulmadan Trabzon Akçaabat ta ceza yazıp yollamislar seyir halindeyken yazıp yollayabiliyorlarmı bir bilginiz varmı

    1. cem dedi ki:

      Evet, 2918 sayılı K.T.K.’nın 116. maddesi gereği tescil plakanıza ceza yazılabilir. Geçmiş olsun.

  34. Hasan dedi ki:

    Merhabalar ben bugün ankarada orjinal egzosdan ceza yedim kaputu açtırdılar hava filtresi var diye kesiyorum diyip 235tl ceza kesti 30/1-b den bana çevre ve şehircilikten ceza gelecek mi? Tutanakta duman ve gürültülü ses yazıyor benim arabamda sesde yok dumanda yok itiraz etsem düzelebilir mi?

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sevkiniz yapılmamıştır muhtemelen. Size yazılan cezayı 15 gün içerisinde öderseniz, %25 indirim hakkınız mevcuttur. Ayrıca egzozu ses çıkarmayacak hale getirmeniz için izin verildiyse, izin süresi sonuna kadar düzelttirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde aracınız trafikten men olarak gözükecek ve ilk denetimde otoparka alınacaktır.

  35. Muhittin dedi ki:

    Motorlarda tapa egzoz denilen bie şey var orjinal egzoz ama ses daha yüksek çıkıyor yaptırıp yakalansam ceza yermiyim

    1. cem dedi ki:

      Egzozlarda önemli olan abart denilen türde olması değildir. Çevreyi rahatsız edecek derecede gürültü çıkarıp çıkarmadığına bakılır. Çıkarıyorsa cezai işlem uygulanır.

  36. FİNANSCI dedi ki:

    merhaba arkadaşlar.
    bende bundan 3 ay önce kumandalı egzozla trafik polisinden kaçtım izimi kaybettirdim.
    arkamdan ceza gelir mi diye bekledim ama gelmedi.
    sonraki gün kendimi ve arabamı garantiye aldım gittim söktürdüm.
    hevesimi aldım bıraktım gerekte yokmuş yani .

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Bazen cezalar gecikmeli gelebiliyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kalabalık şehirlerde, cezanın elinize ulaşması uzun sürebiliyor. Fakat her şeye rağmen en iyisini yapmışsınız. Hiçbirimizin bir başkasını rahatsız etmeye hakkı yok. Tebrik ederim. İyi günler.

  37. mehmet dedi ki:

    İyi günler. Ankara’da yaşıyorum. Geçen pazar günü egzoz borumun çatlak olmasından ötürü motosikletli trafik polisi tarafından durduruldum ve 30/1-B maddesinden bana ceza yazıldı ve 1 haftalık izin kağıdı verildi. Bugün Trafik Müdürlüğü’ne egzozumu tamir ettirip gittiğimde ise sistemde plaka üzerine men görünmedi. İlerleyen günlerde tekrar uğrayıp kontrol etmemi söylediler.
    Bana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ek bir ceza gelecek mi?

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Size 7 günlük izin verilmiş. Ayın 24’ünden itibaren men ibaresi görünecek. Ayın 24’ünde giderseniz, men kaldırma işlemi yapılır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sevkiniz yapılmadıysa, oradan ceza yazılmaz. Size ceza uygulayan birimle görüşürseniz, detaylı bilgi alabilirsiniz.

  38. fatih dedi ki:

    merhaba , aracıma memur 235 tl egzosdan ceza kestı fakat aracı otoparka gondermedı , 1 hafta ıcınde trafık subeye gıtmemı soyledı . ceza makbuzunda ise abart egsoz mevcut ıbaresı yazmakta . bununla alakalı olarak sonradan cevre ehırcılıkten ceza gelebılır mı ?

    1. cem dedi ki:

      Merhaba Fatih Bey. Şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sevk yapan yerler çok nadir. Bu uygulama henüz tam anlamıyla yerleşmedi. Muhtemelen ceza gelmeyecek size. 1 hafta içerisinde egzozunu ses çıkarmayacak hale getirmeniz gerekiyor.

  39. fatih dedi ki:

    ankarada yasıyorum acaba ankara da bu sevk ıslemı genel ıtıbarı ıle yapılıyor mu ? cevabınız ıcın cok tesekurler

    1. Mehmet dedi ki:

      Abartı egzostan 1002lira ceza yedim aracımı bağladılar yeni kanuna göre ehliyetimede el konularak 108tl ceza da ona yazdılar aracımı otoparktan çıkarttım egzos değiştirildi muayene de egzoz kontrolü olacak hemen biter mi birde ehliyet için sağlık raporu istediler bir günde çıkarımı yoksa 2 ay kalacak

  40. Hamza dedi ki:

    Pazar gunu abart eksizdan ceza yedim 30/1-b maddesinden vermisler cezayi235 tl ceza yedim daha fazla gelirmi acaba

    1. cem dedi ki:

      Hayır, başka ceza gelmez. İzin süresi sonuna kadar egzozu söktürmeniz gerekiyor.

  41. Hakkı dedi ki:

    Merhaba cem bey 15 gün önce eksozdan ceza yedim not yerine abart eksoz susturucuda değişiklik diye yazdı ve 30/1b den 235 tl ceza yazdı birde bi tutanak tuttu otoparka çekmedi cevre ve şehircilik bakanlığından ceza gelirmi bana acaba

    1. cem dedi ki:

      Merhaba Hakkı bey. Açıkçası bu konuda yorum yapmam yanlış olur. Henüz ülke genelinde bu uygulama tam olarak yapılmasa da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sevkiniz yapılmış olabilir. Size işlem yapan birimle görüşmeniz daha doğru olur.

  42. Hakkı dedi ki:

    Cem bey bi sorum olcaktı?

    1. cem dedi ki:

      Tabii buyrun.

  43. Cn K dedi ki:

    Cem bey merhaba bi sorum olacak bugün ankara da ceza yedim aracımın orjinal susturucusunu bulamadığım için çift uçlu farklı bir susturucu var fakat sessiz, çevirmeye girdim memur aracında egzoz var dedi 30/1-b maddesinden 235tl ceza yedim açıklama kısmına abartı egzoz yazdı orjinalini bulamadığımı izah ettim cezayı ilkkezmi yiyorsun dedi evet dedim 7 gün izin verdi çevre şehircilikten gelecek mi dedim hayır dedi sonra bidaha sordu ilkkez yiyorsun dimi diye evet dedim ilk seferse çevre ve şehircilikten ceza gelmez dedi 7 gün içinde hallet dedi fakat yazıları okuyunca emin olamadım birde tescil şubeye gitmem gerekecek mi men oldumu o konuda da herhangi birşey de söylenmedi

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Size 7 gün izin verilmiş. 7 gün içerisinde egzozdan dolayı başka bir ceza yazılmaz, aracınız men edilmez. Fakat 8. gün sistemde otomatik olarak men görünecektir. Bu sebeple 7 gün içerisinde egzozunuzu normal hale getirip, en yakın trafik birimine giderek men kaldırma işlemi yapmanız gerekiyor.

  44. Mehmet dedi ki:

    Merhaba Cem bey bende abart egsozdan ceza yedim aracımı otoparka çektiler ertesi gün emniyete gittim egsozu sessiz hale getirdim ve aracımı otoparktan çıkarttım ama egzoz emisyon işlemi gibi bişey istemediler benden

    1. cem dedi ki:

      Merhaba Mehmet bey. Egzoz emisyon işlemini, aracınızı muayeneye götürdüğünüzde yapıyorsunuz. Trafiğin istediği, aracınızın egzozundan ses gelmemesidir. Eğer otoparktan çıkardıysanız, zaten sorun kalmamıştır. Yine de en yakın trafik birimine gidip, aracınızın trafikten menini kaldırmanız gerekiyor. Çünkü aracınızın yapılan sorgusunda, trafikten men görünmesi yüksek ihtimal.

  45. Mehmet dedi ki:

    Selamın aleyküm ben aracımı yeni aldım eksozdan yakalandım söktürdüm aracın ilk yakalanmasıymış çevre ve şehircilik ten ceza gelirmi

    1. cem dedi ki:

      Merhaba Mehmet bey. Daha önce de dediğimiz gibi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sevk durumu her ilde yapılmıyor. Şu an çok nadiren ve çok gerekli durumlarda yapılıyor. %99 sevkiniz yapılmadı. Fakat yine de size işlem yapan trafik birimiyle görüşmeniz daha sağlıklı olur.

  46. Doğan dedi ki:

    Merhaba cem bey aracımı bu akşaö ihitbari ile durdurdular aracımda abart egzoz yok gürültü yok fakat aracın yükses egzoz sesi ve abart egzoz dan 32/3 den ceza kesildi ceza 1002tl bu durumda çevre ve şehircilikten ceza gelmesi söz konusumu ayrıca gerekli desibel ölçümü yaptırıp ve aracımda abart egzoz olmadığını kanıtlarsam bu cezayı iptal ettirebilir miyim

    1. cem dedi ki:

      Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ceza gelmeyecektir muhtemelen. Her cezaya olduğu gibi buna da itiraz edebilirsiniz tabii ki. Geçmiş olsun.

  47. Furkan dedi ki:

    Cem bey merhaba az önce izmir küçükparkta yasanan trafik sıkışıkligindan ötürü egsoz bagirttim yanimdada bekçiler varmış hemen başıma gelip egsozmu var yaz buna egsozdan gibisindem konuşup biriside plakama baktı sonra devat et egsozdan yedin cezayi falan dediler bende devam ettim. Bekciler ceza yazabilirmi yada ilgili trafik birimine plakami ihbar edip ceza yazabilirmi?

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Kendileri birebir yazamazlar. Fakat tutanak karşılığı trafik ekiplerine yazdırabilirler. O bölgeden sorumlu trafik şubesine giderseniz, konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Fakat lütfen çevreyi rahatsız edecek derecede gürültü çıkaran araçları kullanmayın. Geçmiş olsun.

  48. Mehmet dedi ki:

    Egzoz olsa da kapali tutarsak sikinti cikarmi acmadan cevirseler

    1. cem dedi ki:

      Araçta egzoz kapalı da olsa cezası vardır. Yeni değişen kanunla birlikte, 32/3 maddesi gereği 1002 TL ceza uygulanır. Ayrıca araç trafikten men edilir.

  49. Ahmet dedi ki:

    Egzoz sesinden plakaya ceza gönderebilirlermi
    Gönderirlerse nekadar ceza gelir

    1. cem dedi ki:

      Evet gönderebilirler. Yeni değişen kanunla birlikte cezası 1002 TL’dir.

  50. cem dedi ki:

    Siyasi konularda yorum yapmamız doğru olmaz. Cezalar devletimizin takdiridir. Fakat aracınıza egzoz taktırarak, binlerce kişinin özgürlüğünü elinden aldığınızı unutmayın. Trafik kurallarına uyarsanız, herhangi bir ceza ödemezsiniz. İyi akşamlar.

  51. Onur dedi ki:

    İyi aksamlar cem adana abart egzosdan ceza yedim bugun bi kac saat once 7 gun sure verdiler muayene ye girmeye gerek var mi peki ilk cezam bu ne yapmaliyim

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. Muayeneye girmenize gerek yok. Egsozu ses çıkarmayacak hale getirdikten sonra, size en yakın trafik birimine gidip durumu bildirmeniz yeterlidir.

  52. Eray dedi ki:

    Selamın aleyküm aracıma spor yay taktırmak istiyorum bu işlemin cezası nelerdir men veya otoparka çekme olur mu ? Vede aracımı alçaltmak için spor yay veya coilover takmayı düşünüyorum ruhsata işletmek için ne yapmam lağzım veya ruhsata işlenebilir mi ? Ruhsata işlenebiliyorsa işlenik halde ve araç düşük vaziyette ceza yazılabilir mi ? Cevaplarsanız sevinkrim..

    1. cem dedi ki:

      A.s. Eray bey. Bu söylediklerinizin hepsi yasaktır. Eğer yapar ve yakalanırsanız, 30/1-b maddesinden işlem yapılır ve size en fazla 7 gün izin verilir. Bu süre sonunda eski haline getirmezseniz, ikinci yakalanmanızda aracınız otoparka alınır. Bunların hiçbiri ruhsata işletilemez.

  53. Emir dedi ki:

    Merhaba Cem Bey,

    KYTK 32. maddeden egzos nedeniyle aracım baglandı. 1002 lira cezayı ödeyip egzosu standarta cevirip(dumansız sadece orta susturucu söküktü gidip taktırdım) aracımın menini kaldırttım. Cevre ve Sehircilikten 2500 lira ceza gelir mi?

    1. cem dedi ki:

      Merhaba. %99 başka ceza gelmeyecek. Yine de ceza işlemi yapan birime sormanız daha uygun olur.

  54. Mustafa tepeci dedi ki:

    Merhaba cem eksozdan ceza yedim 32 /3 maddesinden aracımı trafikten men edildi 2 gün süre verdiler tuv türk e git tespit muayenesi yaptırın diye trafik şubeden yazılı evrak verdiler oradaki memur sonrada dediki tespit muayeneside yapmıyorlar en iyisi sen bekle gitme dedi yasa değişecek diyor otopark daki polis de 2 gün süre verdiler

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, sorunuzu tam olarak anlamadım Mustafa bey.

  55. Emir dedi ki:

    Anladıgım kadarıyla 30/1-B den yazılan cezalara cevre ve sehircilikten ceza geliyor. 32/3 den yazılanlarda bir problem yok. Dogrumudur Cem Bey?

    1. cem dedi ki:

      30/1-b eski maddeydi. Yeni düzenleme ile 32/3 oldu. Yani aralarında bir fark yok Emir bey.

  56. Azer dedi ki:

    Merhabalar aracta sigorta yoktu cevirmede arac baglanmamasi icin o an sigorta yaptirdik ve egzos oldugu soylendi ama egzos yoktu aracta ufak bi delik olusmus o ses yapiyodu onada eyw sedik deligi kapattirip trafik subeye gittim tekrar muaneye girmem gerektigi soylendi bunun hallinda bilgi almak istiyorum muane var iken tekrar muane mi yaptirmam gerek simdiden sagolun

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, size hangi maddeden işlem yapıldığını söylerseniz, ona göre yardımcı olmaya çalışayım.

  57. Mehmet dedi ki:

    Selam ben bir ay kadar önce yedim cezayı presedürü bilmediğim için bişey yaptırmadım ama şimdi bi video izledim adam egzozdan ceza yedikten sonra muayeneye sokmak gerektiğini söylüyor sizin en son yanıtladığınızda ise öyle değil gibi. Ve trafik şube başkanlığınamı gitmem gerekiyor yoksa herkangi bir emniyet müdürliğünemi??? Biraz acil yarına randevu almıştım 2 den önce cevaplarsanız çok sevinirim ona göre gitmem gereken yere gideyim bide muayeneye para ödemeyeyim.

    1. cem dedi ki:

      Merhaba, 32/3 maddesinden işlem yapıldıysa, tespit muayenesine girmeniz gerekiyor.

  58. Hakkı dedi ki:

    Cem bey abart eksozdan ceza yazıldığı zaman çevre ve şehircilik eğer ceza yazdıysa ne zmn tebliğ oluyor acaba en geç.

  59. ottoman dedi ki:

    Peki arac orjinalden ses cikarisyorsa, 3 serisi BMW aracim var mesela, M özellikeri var ve egsozuda fabrika cikisi bagiriyor. bunlarda nasil bir durum gecerli acaba.
    ?

  60. Nedim dedi ki:

    Merhaba Cem Bey 32/3 den ceza yedim ertesi günü motoru satacaktım polis satış yapmana engel değil demişti ama notere gidince araç trafikten men o yüzden satış yapamazsın dedi doğrumu bu

  61. Sedat dedi ki:

    Öncelikle iyi günler, Muğla’nın Marmaris ilçesinde aylar süren yağmurdan sonra cruiser model motorumu da alıp keyif yapmaya çıkmıştım ki trafik polislerinin beni çevirmesi üzerine gayet normal olarak ehliyetimi ruhsatımı gösteriyordum ki bir de ne göreyim; abart egzoz dolayısıyla ceza kesiliyor. Nitekim motorum aynen şu anda olduğu haliyle daha 2 ay önce muayeneden geçmişti, ancak gelin görün ki memur beye bunu anlatamadım, 20 km lik yolu 1 saat boyunca dolmuş beklememin ardından taşıtsız olarak dönmek zorunda kaldım. Büyük bir hevesle başladığım günüm hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Memur beye gelin bakın egzoz kendi egzozu dediysem de bana ‘Olsun, itiraz edersin. Ben anlamam bir şeyi var bunun…’ diyerekten anlamsız bir gerekçe sundu. Ben elbetteki haklı bir TC vatandaşı olarak yarın her şeyi yoluna koyacağım ceza ödemeksizin ancak çalınan zamanım için hangi gerekçe veriliyor çok merak ediyorum çünkü motorumun desibeli 54 olarak ölçülmüş idi…

  62. Murat dedi ki:

    İlgili memurlar bu ölçümü ne ye göre yapıyor acaba Memurun kulağı az duyuyorsa geçer hassas ise bağlanır böylemi dir .Memurlar kalite standart ölçümü yada desibel ölçümü yapabilen eğitimli mühendisler mi acaba ? Çok garip devlet halkını işgüzar olabilen memurların eline bırakıyor

  63. Sanane dedi ki:

    Gökte Uçan Uçağa Ceza Yok Helikoptere ? Memur Kendi Takınca Ceza Yok Vatandaşa Gelincemi ?

    1. Serdar Kaya dedi ki:

      Kanunda ve yönetmelikte her şey açıkça belirtilmiştir. Memurun böyle bir egzoz taktığını düşünüyorsanız bir vatandaş olarak plakasını verip ihbar edin, lütfen bu konularda bir duyarlı olun, bu ülkede sadece abart egzoz takan insanlar yaşamıyor.

  64. Cihan dedi ki:

    1002 lira egzostan yazdı varex. Ar ama kapalıydı kapalı halde gaz verdırıp yazdı yazık günah

    1. Hasan dedi ki:

      125 rks motorum var ve sesi çok az cıkıyor trafik te felan hiç fark edilmiyom o yüzden susturucusunu cıkardım yasakmı yada cezası varmı çok fazlada ses cıkarmıyor zaten.

  65. CİHAN dedi ki:

    Egzos tan ceza yedim 1228 lira onu odedim tespit yaptirip meni kaldirdim ama bi sorum var cevre bakanlığından cez gelip gelmeyecegini nasıl anlarim yani belli bi maddeden ceza yazmasimi lazim illa yani cevre bakanlığınin belli bi cez maddesi varmi

  66. Orhan dedi ki:

    merhaba iyi gunler ben Azerbaycan vatandaşıyım Bende 2018 kasa bmw 530 var Kendim arabayi bmw m5 olarak dış görünüşünü yaptırdım üstelik egzoz sesi de yaptırdım yasal işlemlere uygun ve arabanın belgesinde araba bmw m5 e uygun olarak yapıldı diye geçıyor ve Azerbaycandan Ankaraya bu arabayi getirip Azerbaycan plakası olarak kullanıcam benim için bir sıkıntı olur mu? Onceden tesekkurler

  67. Army dedi ki:

    Kardeş sen bela okuyacağına şuna bi cvp ver be. Şimdi bende megane 2 var. Spor egzosum var. Abarth deıl. Kumandalı değil. Ara sokaktan geçerken yüksek seste egzos sesi duyuyor ve rahatsız oluyorsun. Arkasından da küfrediyor bela okuyorsun. Herşey tamam. Peki bu geçen spor bir arabaysa ve yasal prosedüre uygun olduğu için trafik bile ceza yazmıyorken sen halaa küfrediyorsun. Marka model yada orijinalliği boşver. O ses seni rahatsız ediyor ama yasaya uygun. O sesten rahatsız oluyorsan Türkiye nin bu sesleri yapan araçları ülkeye sokmaması ve orjinale uygun olmayan egzosları yurt dışından getirmemesi hatta ve hatta bunları satan dükkanları da açmaması lazım.

BİR YORUM YAZ

damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu